Costumes chefredaktør guider dig til en efterårsweekend i Sverige

Overvældende natur, (loppe)shopping, en lækker rooftop pool, timevis af kajakroning. Der er mange gode grunde til du skal tage en weekend i skønne Sverige.

Overvældende natur, (loppe)shopping, en lækker rooftop pool, virkelig god morgenmad, timevis af kajakroning (… og nå ja, nogle sindssygt kontaktsøgende fluer) – dén udmærkede kombination er mulig få timers togtur fra København. Og det er derfor du skal tage på efterårs-weekend i skønne Sverige.

Vakra Växjö

"Der er 3 ting, der meget gerne må være inkluderet, hvis jeg skal holde en optimal miniferie/forlænget weekend (…eller bare en weekend). God og rigelig mad og fysisk aktivitet, og så er jeg i øjeblikket uhyggeligt (mener nogen) begejstret for at snuse rundt på loppemarkeder, i vintagebutikker og – hvad der efterhånden er en sjældenhed – små lokale butikker. Växjö i Småland har det hele og faktisk lidt til. F.eks. et hotel i luksusklassen med pool på taget og morgenmad med udsigt helt til byens smukke domkirke og til en behagelig pris – også takket være den fordelagtige valutakurs. Turen strakte sig over et par dage, men kunne snildt have været mindst en dag længere: Naturen inviterer i den grad til fordybelse uden bagkant."

Tre ting, du skal opleve i Småland

Økologisk aftensmad på toppen af bakken i Växjö – eller en picnickurv til at tage med endnu højere op ad bakken. Begge dele lavet af grøntsager dyrket lige ved siden af, hvor du spiser – i Ekobackens pænt store køkkenhave.

Adresse: Ekobacken & Picknik de luxe, Risingevägen 1, Växjö
Book bord eller bestil en picnickurv: info@ekobacken.net

Åsnen er Sveriges nyeste nationalpark med over 1.000 øer og et imponerende dyreliv. Masser af fugle, fisk og en lille fin snog mødte vi også, da vi trænede armmuskler i kano i omkring 4 timer omgivet af ro og stilhed (og fluer). Det var alt for lidt – og du kan sagtens afsætte tid til en dagstur eller mere i de utrolige omgivelser.
Lej en kano til formålet – du kan også få en skøn ‘Fika’ (kaffe & kage)-kurv med til turen.

Getnö, Lake Åsnen Resort
www.getnogard.se

Loppis – eller loppemarkeder – er der dejligt mange af i Småland. Bevæg dig lidt uden for hovedvejene, så dukker skiltene op – eller søg på nærmeste loppis ud fra, hvor du præcist starter jagten. De fleste loppis er i garagen eller sidebygningen til et privat hjem – det gælder også Olofs Handelsbod, som er et af de absolut bedst kuraterede og mest ordnede loppemarkeder, jeg har besøgt for nylig. Og jeg har besøgt mange. Olofs Handelsbod, Ådalsvägen, Moheda. Som udgangspunkt åbent hver søndag.

Praktisk at vide

Hotel:
Costume boede på PM & Vänner Hotel, der ligger 3 minutters gang fra togstationen. Flotte værelser, god morgenmad med nybagt surdejsbrød, cykler til fri afbenyttelse i lokalområdet, pool og sauna på tagterassen, en bistro med glimrende risotto med nyplukkede svampe fra lokale skove og urter fra hotellets overvældende køkkenhave, som de meget gerne inviterer på rundtur i. Og en restaurant med én Michelinstjerne og vinkælder med mere end 20.000 flasker.
Pmrestauranger.se

Transport:
Tag toget. Der er tid til en god podcast, et yndlingsmagasin eller til at planlægge din Smålandsrute. Togturen tager ca. 2,5 time fra København.

Fluer og andre insisterende insekter:
Der er mange myg i Sverige. De er ofte forsamlet omkring søer og andre naturområder. Hvis du som forfatteren af denne artikel er blandt insekters foretrukne ofre, så husk myggespray/insektspray. Eller investér i et middel på et svensk apotek – de er typisk svært effektive.

Costume var inviteret til Småland og Växjö af Destination Småland. Destination Småland har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.