Fra Stockholm til New York: Verdens bedste loppemarkeder
© Treasure Island Flea / Hornstulls Marknad

De bedste loppemarkeder i verden

Romantiske omgivelser, spændende kunst og antikviteter, smukke klæder og god stemning. Vi lister verdens bedste loppemarkeder, som bestemt er et besøg værd

Når foråret tager fat, springer loppemarkederne for alvor ud i verdens storbyer og lokker med glemte skatte i mylderet af antikke himstregimser, tvivlsomme dingenoter og smukke vintageklæder. Vi guider her til 8 seværdige udenlandske markeder, enhver loppeentusiast bør lægge vejen forbi på sin ferie.

Stockholm

Hornstulls Marknad Fra den første weekend i april til den sidste weekend i oktober kan du besøge Stockholms hyggelige Hornstulls Marknad langs kanalen i Södermalm-kvarteret, hvor klassisk loppemiskmask, vintagetøj og lokal kunst og design indbyder til langsom slentren. Markedets madboder sørger for vådt og tørt, og skal du have en pause fra indkøbene, kan du slå dig ned med en kaffe og få sol på næsen ved Hornstulls lille ‘strandbred’. Som på alle loppemarkeder gælder det, at du gerne skal komme ved åbningstid, hvis du vil sikre dig de bedste fund – det er dog en smal sag på Hornstulls Marknad, der i modsætning til de fleste danske markeder først åbner klokken 11.00.

Åbent lørdag og søndag i sommersæsonen, på nær midsommer. Hornstullsmarknad.se.

Fra Stockholm til New York: Her skal du gå på loppejagt
© Hornstulls Marknad

New York

Dumbo Flea Det tidligere loppemarked Williamsburg Flea har slået rødder ved flodbredden i Dumbo-kvarteret under Brooklyn Bridges enorme hvælvinger, hvor metroen rasler forbi foroven. Ved flytningen blev antallet af boder skåret ned til omkring 75, men du kan stadig gøre et godt søndagskup på denne del af Brooklyn Flea, der også omfatter lørdagsmarkedet i Fort Greene. På Dumbo Flea finder du vintagetøj, møbler, smykker og antikviteter i form af blandt andet elegant sølvtøj og spøjse kunstværker – og ikke mindst et berømt kig over til Manhattan og et godt udvalg af madboder. Afsæt god tid: Du kan sagtens bruge en hel eftermiddag på at gå på opdagelse her.

Åbent hver søndag fra kl. 10.00 fra den første weekend i april og frem til november. Brooklynflea.com.

Fra Stockholm til New York: Her skal du gå på loppejagt
© Dumbo Flea

Venedig

Mercatino dei Miracoli
Du finder Europas muligvis mest romantiske loppemarked på en lille malerisk plads i Venedig. Markedet med det passende navn Mercatino dei Miracoli (‘det lille mirakel-marked’) afholdes blot en håndfuld gange årligt mellem marts og december på Campo Santa Maria Nova i Cannaregio-kvarteret, og dets beskedne størrelse til trods er der ofte seriøse loppeskatte at finde på bordene – fra ældgamle bøger til dekorative parfumeflasker, smukt venetiansk glas, keramik og smykker. Størstedelen af sælgerne er lokale, og skønt Mercatino dei Miracoli længe har været en favorit blandt ferierende loppejægere, emmer markedet af autenticitet og charme. Ikke mindst fordi det kan være temmelig besværligt for udenlandske besøgende at finde frem til, hvornår det er åbent.

Udvalgte åbningsdage i foråret, fra kl. 8.30: 27.-28. marts, 25. april, 8-9. maj.
Tlf. 0039 (0)412 710015.

London

Portobello Road
Nok er markedet på Portobello Road i London-bydelen Notting Hill en gammel kending, men om foråret er den ikoniske markedsgade med Englands største koncentration af antiksælgere et must. Til trods for turisthorderne og 00’ernes stejle stigning i mængden af billigt ragelse som iPhone-covers og falske kashmirtørklæder er Portobello Road med sine farvede huse og myrelevende markedsmylder fortsat akkurat så indtagende, som da Hugh Grant her stødte ind i Julia Roberts i filmen Notting Hill fra 1999. Markedet er opdelt i tre sektioner: I den sydlige ende af Portobello Road finder du fint, gammelt engelsk porcelæn, sjove skilte og antikke møbler, mens der i midten er mad- og grøntmarked (indsnus den spøjse duft af frisk fisk og blomster), og slutteligt er der en koncentration af vintagetøj og klassiske loppeboder, særligt under motorvejsbroen og på den tværgående Golborne Road mod nord.

Nogle boder og butikker holder åbent hele ugen, men markedsdagene er primært fredag og lørdag fra kl. 9.00. Portobelloroad.co.uk.

Fra Stockholm til New York: Her skal du gå på loppejagt
© Portobello Road

Berlin

Nowkölln Flowmarkt
Berlin er kendt for sine mange spændende loppemarkeder, hvoraf en del efterhånden er godt pakket med turister, deriblandt de populære markeder Mauerpark og Boxhagener Platz. Et godt bud på et mindre, mere lokalt og hipster-indbydende loppemarked er Nowkölln Flowmarkt, der afholdes langs Landwehr-kanalen i Neukölln-kvarteret. Her er der økologiske madboder og kunst og design af lokale side om side med mere traditionelle loppeboder. Atmosfæren er tilbagelænet boheme, perfekt til en afslappet solskinssøndag i en af den tyske hovedstads mest interessante bydele.

Åbner søndag 2. april og afholdes herefter hver anden søndag frem til november. Nowkoelln.de.

San Francisco

Treasure Island Flea
Sol, sommervarme og lopper smelter sammen på Treasure Island Flea i Californien, hvor du kan dykke ned i et spændende sammensurium af kunst, håndarbejde og design fra lokale kreative – og ikke mindst smage på lækkerier hos de mange farverige food trucks. Hvis du ellers kan løsrive dig fra den smukke udsigt over San Franciscos skyline på den anden side af bugten og Golden Gate Bridge. Markedet opstod i 2011 og minder efterhånden mere om en minifestival, end hvad vi herhjemme ville betegne som et loppemarked. Af samme grund går Treasure Island Flea også under kælenavnet Festival of the Bay, og med sine 15.000 besøgende per weekend og musikoptrædener er det i dag det største af sin slags i det nordlige Californien.

Åbent den sidste weekend i hver måned, på nær december. Treasureislandflea.com.

Fra Stockholm til New York: Her skal du gå på loppejagt
© Treasure Island Flea

Lissabon

Feira da Ladra
Et af Europas absolut bedste loppemarkeder, Lissabons Feira da Ladra i Alfama-bydelen, har over 800 års historie bag sig. Alt fra sko, LP’er, bøger, tøj og antikke møbler til gamle kameraer sælges langs gaden Campo de Santa Clara, hvorfra der også er et flot kik til kirken Santa Engrácia og Tejo-flodens blå vand. Du skal ikke være bleg for at prutte om priserne på Feira da Ladra – det forventer de handlende bag boderne, og med et beskedent kendskab til tal på portugisisk kommer du langt. Navnet Feira da Ladra oversættes ofte til ‘tyvenes marked’, eftersom ‘ladra’ betyder en kvindelig tyv på portugisisk. Men ordet stammer oprindeligt fra ‘ladro’, der måske mere passende refererer til et skadedyrsinsekt ofte fundet i antikviteter – såvel som i mere almindelig tale til en mandlig tyv. Af det kan du udlede, hvad du vil, men sikkert er det, at kontanterne hurtigt får vinger på Feira da Ladra.

Åbent hver tirsdag og lørdag fra solopgang til solnedgang. Golisbon.com.

Paris

Marché aux Puces de Saint-Ouen
Verdens største antik- og loppemarked, Marché aux Puces de Saint-Ouen, har mange ansigter og et svingende ry, men efter at have balanceret på kanten af totalt turistet kommercialisering har pariserne selv i de senere år atter omfavnet Les Puces (‘lopperne’), og nye boder og cool spisesteder er kommet til. Markedet, der ligger nord for Montmartre, er enormt og dækker over hele 15 forskellige markeder, hvor der fra 1.700 boder sælger alt fra designermøbler til vintagetøj. Markedet åbnede i 1885 og er siden blevet frekventeret af internationale antiksamlere, lokale og turister på jagt efter skjulte (og ikke helt billige) skatte – såvel som plattenslagere og lommetyve. Yderkanternes boder byder hovedsageligt på plastikskrammel, så køb et kort over området, og gå eksempelvis efter det charmerende excentriske antikmarked Paul Bert Serpette, kendt fra Woody Allens Midnight in Paris fra 2011.

Åbent lørdag til mandag året rundt. Obs: Mange boder holder ferielukket fra 1.-15. august. Marcheauxpuces-saintouen.com.

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF