Det skal du opleve i Jordan

Se et af verdens syv vidundere, svøm i Det Døde Hav, og rid på kamelryg gennem ørkenen. Vi guider dig til alt det bedste, Jordan har at byde på

Rejseguide til Jordan: Alt, du skal opleve

Kamelridning gennem ørkenen, overnatning under stjernerne, en mytisk oldtidsby, afslappende dage ved havet, frisklavede falafler, forførende mavedansere og en vægtløs svømmetur på verdens lavestbeliggende punkt. Selvom Jordan kun er små fem timers flyvetur fra København, føles det som at træde ind i en helt anden og eventyrlig verden.

Rejseguide til Jordan: Kamelridning

Bjergene changerer i et væld af røde farver, da vi kører ud over Wadi Rum-ørkenens kuperede sandlandskab. Jeepens motor lyder under det åbne lad, vi sidder på. Ellers er her stille. Ingen bebyggelse, wi-fi eller motorveje i miles omkreds. Bare sand, sand og en stor orange sol, der er ved at forsvinde bag de forrevne klippeformationer. På en bred sandbanke stopper vi for at nyde solnedgangen. Vores guide Ali, der er beduin og ligesom sine forfædre bor i denne ørken, samler lidt brænde og tænder bål. En stålkande med sød te bliver sat over flammerne, og et fad med dadler går rundt. Beduiner drikker aldrig te uden dadler, forklarer han og sætter mere vand over, da en kamelkaravane spejdes i det fjerne.

På den forreste kamel sidder Alis søn. Han skal følge os videre fra bålstedet til en af ørkenens mange turist-beduinlejre. Vi får besked på at svinge benet hen over den farvestrålende saddel på det knælende dyr, og i et pludseligt nu rejser flokken sig og begynder at vandre hen over månelandskabet, som den 700 km2 store Unesco-beskyttede Wadi Rum-ørken også bliver kaldt. Fremme ved lejren smager vi i bogstavelig forstand på beduinlivet. Kylling, lammekød og kartofler har først været en tur over bål for derefter at blive gravet ned i et hul i sandet, hvor det har stået og simret videre. En smart måde at bruge varmen fra ørkensandet, som dækker hele 80 procent af Jordan. Måltidet nydes i lejrenes store kuppel, hvor eventyrlystne turister sidder bænket ved lange borde, før natten skal tilbringes i et af de sorte beduintelte eller direkte under åben stjernehimmel.

Der er over 50 beduinlejre i Wadi Rum, der nogenlunde tilbyder det samme koncept. Prøv for eksempel Beyond Wadi Rum Camp, hvor et enkelt 2-personers beduintelt med kingsize-seng og morgenmad koster omkring 300 kroner.

Rejseguide til Jordan: Alt, du skal opleve

Se et af verdens syv vidundere

Wadi Rum-ørkenen er bare én af Jordans mange seværdigheder. Fra den hektiske hovedstad Amman i nord til den solrige badeby Aqaba i syd finder du både sandørkener, frodige oliventræslunde, endeløse saltsletter, Det Døde Hav og ikke mindst klippebyen Petra, hvor Indiana Jones blandt andet er blevet optaget. Oldtidsbyen blev hugget ud af de lyserøde klipper for mere end 2000 år siden og er i dag fredet med status som et af verdens syv nye vidundere. Turen til Petra går gennem en to kilometer lang smal kløft, der engang var en del af Silkevejen. Området består af mystiske monumenter, imponerende gravsteder og religiøse ornamenter, der er skåret direkte ind i de mangefarvede sandstensklipper. Modsat Wadi Rum-ørkenens fred er Petra et tilløbsstykke, men hvis man formår at se bort fra de mange turistgrupper og ihærdige sælgere, er det et mageløst syn, når den gamle, glemte civilisations hovedstad pludselig åbenbarer sig.

Rejseguide til Jordan: Petra

Petra blomstrede i den nabatæiske storhedstid, fordi beboerne havde lært at kontrollere og opbevare det sparsomme vand i ørkenen. Derfor optræder byen gang på gang i Bibelen, og Petra er i dag verdensberømt kulturarv. For at undgå turistmasserne og den bagende jordanske sol er det mest optimalt at besøge Petra så tidligt på dagen som muligt, hvilket kræver en overnatning i den lille by Wadi Musa, der huser indgangen til oldtidsbyen. Wadi Musa har et stort udvalg af overnatningsmuligheder med alt lige fra billige backpacker-huler til eksklusive hoteller.

Det tager cirka tre timer at køre i bil fra hovedstaden Amman ad den moderne ørkenmotorvej til Wadi Rum. Busser kører fra Amman og tilbage dagligt, og en taxa koster cirka 700 kroner per vej. Selve indgangen til oldtidsbyen koster 500 kroner, og du kan sagtens bruge en hel eller flere dage i området.

Oplev vægtløshed i naturens egen spa

Saltholdigheden i Det Døde Hav (der faktisk er en sø og ikke et hav) er på omkring 30 procent – ni gange mere end i Middelhavet. Derfor er der heller ikke noget plante- og dyreliv i Det Døde Hav, deraf navnet. Folk fra hele verden besøger hvert år verdens lavestbeliggende punkt for at flyde på det saltholdige vand og iklæde sig selv og hinanden det mineralholdige mudder. Og det er ikke kun den sjove oplevelse af ikke at kunne få hovedet under vand, der lokker folk i det cirka 40 grader varme vand, men også saltets forunderlige og helbredende effekt. En mudderindsmøring efterfulgt af en badetur efterlader nemlig én med en silkeblød hud, der føles, som var den smurt ind i olie. Hotellerne langs Det Døde Hav på Jordan-siden ligger cirka 60 kilometer sydvest for hovedstaden Amman, og det tager omtrent en time i taxa at nå dem. Det koster omkring 1.700 kroner per nat at bo på det femstjernede spa-hotel Kempinski, der har privat badestrand med direkte adgang til Det Døde Hav.

Rejseguide til Jordan: Det døde hav

Dyk blandt koraller og spis frisklavet falafel

Med den israelske ferieby Eilat som nabo ligger badebyen Aqaba i det sydlige Jordan og byder på fine strande, gode muligheder for at dykke, sejlture og ikke mindst sol hele vinteren. Byen i sig selv er ikke synderligt interessant, men den er med sine mange overnatningsmuligheder og centrale placering et godt udgangspunkt for udflugter rundt i landet. Bo på Marriotts fem-stjernede hotel Al Manara Hotel, Saraya Aqaba – The Luxury Collection, hvis pengepungen rækker til det. Et dobbeltværelse på det nyåbnede hotel koster fra 1.300 kroner per nat. For mere budgetvenlige hoteller skal du søge mod Aqabas ti kilometer lange sydstrand. Sandet her er ikke helt så bounty-hvidt som ved de femstjernede hoteller, men til gengæld er stranden gratis, og de mange koraller giver gode snorklingmuligheder. På gaden As-Saadeh findes det største udvalg af internationale og lokale restauranter – få byens bedste shawarma på Tatbileh Restaurant, hvor et måltid koster 20 kroner, eller prøv en frisklavet jordansk falafel, der består af kikærter, hvidløg, hvedeblade, salat, olie og sesam og koster fem kroner på den populære Falafel W Bas.

Rejseguide til Jordan: Alt, du skal opleve

Mærk stemningen i den pulserende millionby

Alle sanser stimuleres, når man træder ud i bazaren i Jordans hovedstad Amman. En duft af krydderier og vandpibe blander sig med det farverige syn af bugnende frugtboder og den messende lyd fra en moske, der kalder til bøn. Et par drenge spiller fodbold og løber ind og ud mellem boderne, bilerne dytter, og en kvinde i niqab diskuterer højlydt prisen på et salathoved med en grønthandler. På hovedgaden i Downtown finder du alt fra lamper fra en svunden tid til tørklæder, glitterkjoler og guld. Amman er bygget på otte store bjerge, og den byder derfor på mange spektakulære udsigtspunkter over byen. Ikke mindst i hipsterområdet ved Rainbow Street, der ligger på bjergbydelen Jamal Amman. Her er der mulighed for at drikke kaffe på smarte caféer, udforske lokale kunstnere, få en drink på en rooftop-bar og tage et kig ind hos de mange boghandlere. Hver aften mødes hundreder af lokale, udvekslingsstuderende og turister på pladsen Matali al Rainbow, hvor der spilles musik og ryges vandpibe.

Start dagen på caféen i naturbevaringscenteret Wild Jordan, der har en enestående udsigt til citadellet og den store by og serverer lokalt producerede og økologiske fødevarer. Den traditionelle morgenmad til fire personer koster 200 kroner uden drikkevarer, men man kan også nøjes med mysli og yoghurt eller en god kop espresso. Til aften er Restaurant Sufra ikke bare et populært, men rigtigt godt valg i Jabal Amman. Restauranten ligger i en kolonialt udseende og smukt restaureret villa, og dens palmeomkransede gårdhave byder på farverige kakler, veloursofaer, et springvand og vigtigst af alt lokal mad, når den er bedst. Prøv det store meze-udvalg af salater, puréer, kød, hummus, falafel og tabouleh samt de nybagte fladbrød fra restaurantens ovn. En middag på Sufra koster cirka 350 kroner per person – det inkluderer stedets fantastiske myntelemonade. Melder lysten til en drink sig, er der ikke langt til Sekrab, der er det arabiske ord for junk. Stedet består af tre etager, der er bygget op af gamle motorcykler, biler, vejskilte og dåser, og på toppen huser det en rooftop-bar med en 360 grader-udsigt over Amman og de omkringliggende bjerge.

Costume var inviteret af Norwegian og Jordan Tourism Board.