© Privat & PR

Det skal du opleve på Malta

Fortab dig i smukke klippestrande, masser af kultur og en livlig festscene. Vi guider dig til alt det bedste, Malta har at byde på

Syd for Sicilien og øst for Tunesien ligger den lille østat Malta med smukke klippestrande, masser af kultur og en livlig festscene. Vi guider til middelhavsøen, hvis hovedstad, Valetta, er Europæisk kulturhovedstad i 2018.

Hotel

Fra charterferie til luksus Palazzoer, Malta byder på overnatning på alle budgetter. Gå efter et af de elegante boutiquehoteller i hovedstaden Valletta som Casa Ellul (fra 2.000 kroner per nat), der ligger i et viktoriansk Palazzo fra 1830’erne. Du kan også bo på The Xara Palace Relais & Chateaux (fra 1.000 kroner per nat), og vågne op midt i den gamle hovedstad Mdina, der er kulisse til scener i serien Game of Thrones. Hotellet ligger i et palads fra 1700-tallet med den smukkeste udsigt over øen – og så kan du passende spise middag på naboen Trattoria AD 1530, der serverer lækre pizzaer og pastaretter.

Casa Ellul, Old Theatre Street, Il-Belt Valletta, Casaellul.com

The Xara Palace Relais & Chateaux, Misrah Il Kunsill,Xarapalace.com.mt

Trattoria AD 1530, 2 Triq San Pawl

© Xarapalace.com.mt

Mad

Den hyggelige restaurant Taproom i Valletta serverer en blanding af italienske og franske klassikere som seabass ceviche, lækre pastaretter og en klassisk steak frites – og så er de kendt for deres Prosecco cocktails fra baren, der holder åbent til klokken 01. For en af bid af det klassiske maltesiske køkken skal du besøge Guzé, der har maltesiske oste, bønner, fisk og hofretten kanin på menukortet.

Taproom, 53a Old Theatre Street og Guzé, 22 Old Bakery Street, Guzevalletta.com

© Guzevalletta.com

Natteliv

Den tidligere engelske koloni er blevet englændernes foretrukne fest-ø. Undgå den turistede bargade Paceville i St. Julians, og besøg i stedet nogle af øens hyggelige barer. Baren Yard 32 har specialiseret sig i gin og tapas, og med dens beliggenhed i en lille brostensbelagt gade med live musik ude foran føler du dig hurtigt som en del af en Woody Allen-film. Skal det være lidt mere posh, så besøg byens late-night hot spot The Harbour Club, et gammelt fort, der er blevet forvandlet til en treetagers bar, restaurant og jazzkælder.

Yard 32, 32 Strait St, Yard32.com

Harbour Club Malta, 4/5, Quarry Wharf, Theharbourclubmalta.com

© Theharbourclubmalta.com

Festivaller

Den irske dj og BBC Radio 1-radiovært Annie Mac afholder hvert år i starten af maj den elektroniske festival Lost & Found, der tæller både beach parties og castle raves, og hvor lineup har inkluderet Jamie XX, Diplo og danske Kölsch. I august rammer den elektroniske festival Glitch øen, der med fester både foran middelalderbyen Mdina, rooftop pool-parties og bådfester har kunstnere som Nina Kraviz og Motor City Drum Ensemble på programmet.

Glitch Festival, 14-16 august 2018, Glitchfestival.com

Lost and Found, 2-5 maj 2019, Lostandfoundfestival.com

© Lostandfoundfestival.com

Ø-tur

Tag færgen over til øen Gozo, og kør rundt i små byer med navne som Xlendi, Xaghra and Xewkija, hvor tempoet er helt i bund, og arkitekturen, landskabet og strandene er fantastiske. Stop og spis en frokost på torvet med udsigt over den storslåede kirke på restauranten Oleander i Xaghra eller helt ned til vandkanten med udsigt til fisker- og sejlbåde på The Boat House i Xlendi.

Oleander, Triq Il Knisja, Ix-Xagra

The Boat House, XLN1010, Xatt Ix Xlendi, Il-Munxar, Theboathousegozo.com

© Privat & PR

Shopping

Med øens britiske fortid er engelske high-street butikker stærkt repræsenteret i de maltesiske gader. Men drømmer du om at få noget lidt mere unikt med hjem, kan du stå tidligt op og finde kitchede klenodier på loppemarkedet i Birgu ved Couvre Porte, der bliver holdt søndag formiddag.

Fiskerby

Tag en ud ugt til den hyggelige, lille skerby Marsaxlokk, og spis en frokost på en af byens mange skerestauranter som T’Anna Mari. Kombinér det med en svømmetur i St. Peters Pool, der ligger 10 minutters kørsel derfra.

T’Anna Mari, 28 Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk, Tannamari.com

© Privat & PR

Strande

Der er ikke mange sandstrande på Malta, hvor folk oftest slikker sol på klipperne. Men én af de smukkeste og mindre turistede, ligger i Ghajn Tuffieha Bay. Her kan du bade i det krystalklare vand og spise frokost i den lille snackbar i klipperne, imens du iagttager surferne.