"Opholdet gjorde mig opmærksom på, hvor meget vores mentale helbred påvirker det generelle helbred"

Hjertesorger druknet i sene nætter har sat sine spor hos skønhedsredaktør Marie Alkestrup. Det viste et ophold på Sha Wellness Clinic, der med helbredsundersøgelser, måling af energi, stram diæt og personlig træning blev startskuddet til nye, sunde vaner.

8B70CD56-24A2-4712-95C3-F57E14C8F6D4

Det seneste halve år har for mig været præget af corona-nedlukninger, som blev blandet med hjertesorg, efter jeg sagde farvel til et 12-årigt forhold. Det var derfor med lige dele lykkerus og frygt, at jeg satte kurs mod Sha Wellness Clinic i Spanien, som tilbyder skæddersyede sundhedsprogrammer, der blandt andet består af detox og programmet healthy ageing med fokus på behandlinger og livstilsændringer, der skal sikre en sundere alderdom. De gode vaner kommer blandt i form af fokus på kost og motion, undersøgelser, der kan spotte eventuelle helbredsmæssige udfordringer, og noget så simpelt som vejrtrækning og dens evne til at berolige hele nervesystemet. Jeg glædede mig, da min krop desperat kaldte på fire dage i sundhedens tegn, efter hvad der føltes som en flere måneder lang bytur i forsøget på at drukne hjertesorg med fest og påtagede smil. Men jeg frygtede det generelle sundhedstjek, alle ophold bliver indledt med. Jeg havde nemlig en snigende fornemmelse af, at min udpinte krop ikke ville bestå med topkarakter.

Hvad er Sha Wellness Clinic?

Sha Wellness Clinic er ikke et typisk spa med blid massage og en boblende jacuzzi at mosle rundt i. Sundhedsprogrammerne er designet til at give dig mental balance og en sundere livsstil, hvilket jeg håbede at opnå med forløbet Rebalance, der fokuserer på at trække stikket, se indad og tillære sig nye sunde kost-og motionsvaner. Det er et af de mere moderate forløb, der dog indledes med det frygtede sundhedstjek og en samtale med stedets diætist, som lægger en kostplan, alle hotellets tjenere dernæst er indforstået med. Min kostplan foreskrev en diæt uden gluten, ligesom hvert måltid skulle spises med en portion kimchi til, da det skulle hjælpe på min fordøjelse – hvilket jeg tydeligt kunne mærke på opholdets tredje dag, da min mave var meget mindre oppustet end normalt. Jeg, og de andre gæster, som talte alt fra ældre spanske bedstemødre til unge polske modeller og fitnessentusiastiske mænd i fyrrerne, kunne derfor ikke snyde os til hverken kaffe eller mere dessert i løbet af opholdet. Til gengæld fik vi serveret den lækreste og sundeste mad, jeg længe har smagt: Dagene begyndte typisk med misosupe, der skulle have særlige fordele for fordøjelsen, dernæst guacamole, friske grøntsager, grød og en te efter diætistens anbefaling.

Helbredstjekket, som blev foretaget af klinikkens læge, inkluderede alverdens spørgsmål om min sundhed, måling af bmi og fedtprocent og blodtryk, ligesom lægen lyttede til lunger og hjerte. Tjekket viste som forventet, at flere måneder med mange våde varer ikke var synderligt givende for helbredet. Dernæst fulgte et skema med aktiviteter afstemt efter det forløb, jeg fulgte – man kan selv være med til at forme det med til- og fravalg af aktiviteter.

En typisk dag bestod af alt fra målinger af kroppens energi (hvor energien knyttet til mine følelser sjovt nok næsten sprængte skalaen), en times personlig træning med fokus på øvelser skræddersyet til min krop til detox-massage, hvor overskydende væske bliver drænet via massage og en knap så rar sugekop, ansigtsbehandling, yoga og en neurokognitiv vurdering af min hjernes evne til at huske, reagere og sammensætte ny viden. Jeg vil anbefale alle at tjekke ind alene, da de mange solostunder i hotellets indendørs spaområde eller ved tagterrassens pool omgivet af spansk bjerglandskab gav tid til refleksion over dagens samtaler med læger, coaches og eksperter. Og vidste jeg det ikke før mit ophold, blev jeg bestemt opmærksom på, hvor meget vores mentale helbred påvirker det generelle helbred. Som min yogalærer sagde: ‘Alt, hvad der sker i hovedet, forplanter sig i kroppen’.

Det får du:

Sha Wellness Clinic tilbyder et smukt femstjernet hotel med tagterrasse, hvor du finder det udendørs poolområde og restauranten, hvor alle dagens tre måltider indtages. Her serveres vegetarisk mad, hvor du kan få fisk ved siden af, men ingen mejeriprodukter og stort set ingen gluten. Dernæst finder du fitnessrum og et stort indendørs spaområde med dampbad, to slags saunaer og forskellige pools. Her er desuden, hvad der føles som uendeligt lange korridorer med rum til alle Sha Wellness Clinics forskellige konsultationer og behandlinger. Fælles for alle forløb er, at de er strikket sammen efter The Sha Method, som kort fortalt fokuserer på otte forskellige punkter, da man tror på en holistisk løsning for at opnå en sundere livsstil og et bedre helbred. Fokuspunkterne tæller blandt andet følelser, sund kost, alternative behandlingsformer samt almen lægevidenskab og motion. For at holde styr på opholdets skema bliver du tilknyttet en agenda planner, der fylder undersøgelser, samtaler og behandlinger ind i dagens skema, hvilket du får overblik over via deres egen app Sha. Ud over de skemalagte tilbud kan du også hoppe med på fælles aktiviteter såsom gåture til stranden, aqua gym eller madlavningskursus.

Det tager jeg med mig videre:

Først og fremmest et fornyet fokus på at passe på mig selv – ikke kun med motion og sund kost, selvom mange af mine morgener efterfølgende er startet med misosuppe, men særligt vil jeg huske at tage vare på mit mentale helbred med daglige vejtrækningsøvelser og ved at øve mig i at trække stikket lidt oftere.
Rent kosmetisk går jeg derfra med øvelser til ansigtsmuskulaturen, træningsprogram og en krop, der er blød som aldrig før og drænet for al ophobet væske. Desuden er min hud fuldstændigt ren og strålende, og selvom det i skrivende stund er en uge siden, jeg forlod mit spa(nien), føler jeg stadig, at kinderne stråler af sundhed.

Sidst, men ikke mindst, blev jeg inspireret til at sende hjernen i træningslejr, da min neurokognitive undersøgelse viste, at den havde brug for ny stimulering. Derfor planlægger jeg at skrue ned for den alkoholrelaterede hjertesorgsterapi og i stedet bruge de næste mange måneder på at lære et nyt sprog: fransk, bien sur.

Vi var inviteret af Sha Wellness Clinic.