Hos Laura Dolls i Amsterdam finder du de skønneste 1950'er-kjoler
© costume.dk

Perfekt storby-vintage

Besøg de bedste vintagebutikker i Amsterdam, Paris og London

Find din drømmekjole eller diskojakken, der gør forskellen, på din storbyferie. Besøg de bedste vintagebutikker i Amsterdam, Paris og London.

AMSTERDAM

1950'er-kjoler Laura Dols er to romantiske vintagebutikker, som ligger lige over for hinanden på en af de 'ni små gader', der er det hyggeligste kvarter i Amsterdam. I nummer 7 finder du festkjoler, sølvstiletter, guldtasker og et fabelagtigt udvalg af kjoler fra 1950'erne med alt, hvad det indebærer af rundskårne skørter, flæser og pepitatern til priser omkring 380 kroner for en kjole. I nummer 6 er der mest hverdagstøj i hippiestil som kassebukser, læderjakker og pelse. Du kan falde over Christian Dior og Chanel, men det er en sjældenhed.
Laura Dols, Wolvenstraat 6 og 7, lauradols.com

Det helt særlige
Når du går ind i Retro en Chic, får du silkeskørter i hovedet og tøj, der har en historie. Vintagebutikken har en klar kærlighed til 1920'erne, men også masser af tøj og accessories fra 1930'erne til 1970'erne. Vintagebutikkens fokus er antik eller unik vintage, og den er derfor en af de dyre i byen. Du kan få sko fra 190 kroner, men de antikke koster 2.500 kroner - som så til gengæld er håndlavet i 1940'erne. Og du kan forvente at forelske dig i mindst 10 par.
Retro en Chic, Staalstraat 2, staalstraatamsterdam.com

PARIS

Masser af modehuse I en lille gyde finder du Saint Germains mest eftertragtede vintagebutik, Le Dépôt - Vente de Buci. Faktisk er butikken to, som ligger lige op ad hinanden, og stilen er sofistikeret parisienne med chikke og elegante kjoler, høje sko og små tasker. Den ene butik har tidens hippeste designere som Marc Jacobs, Dries Van Noten og Marni. Den anden butik er fyldt op med mere klassisk luksus som et Chanel-suit fra 1980'erne til 5.900 kroner, en Lanvin-kjole fra 1970'erne til 3.600 kroner og Christian Louboutin-sko fra 575 kroner.
Le Dépôt - Vente de Buci, 4 og 6 de Bourbon-le-Château.

Paris' ældste vintagebutik Didier Ludot var i 1975 den første, der åbnede en vintagebutik i Paris, og hans butik er et absolut must. Her kan du få Prada-bukser fra sidste sæson til 2.300 kroner, Hermès-jakker til 7.500 kroner og Fendi-tasker til 2.200 kroner. Samt et udsøgt udvalg af vintage-haute couture som en håndbroderet Balmain-kjole fra 1950'erne til 56.000 kroner. Pas på ikke at falde over bulldog'en, som snorker i hjørnet.
Didier Ludot, 20 Galeries Montpensier, didierludot.com

LONDON

Læderjakker og tylskørter
Beyond Retro fokuserer på 1960'erne til 1980'erne, og det gør de to secondhandbutikker i hver sin ende af London godt. Alt hænger i styleorden, så det enorme udvalg er let at overskue. Og et udpluk af udvalget er sommerkjoler fra 150 kroner, blomstrede toppe, brede bukser, rå læderjakker, artige hårspænder og farverige sko. Tjek også de nye tylskørter. De koster kun 400 kroner, og så er næste nytårsaften hjemme.
Beyond Retro, 58 Great Marlborough Street og 110 Cheshire Street, beyoundretro.com

Skatkammer af smykker
Det er ikke en dårlig idé at beholde solbrillerne på i Butler & Wilson. Vintagebutikken bugner som en sørøverskat af blinkende smykker med simili, halvædelstene og stofblomster. Nogle er af Stanley Hagler fra 1950'erne, og nogle er helt nye. Og resten er ikke mindre overdådigt. Du kan få franske perletasker fra 1.400 kroner, engelske flettasker, charleston-kjoler fra 1.900 kroner, flippede Ossie Clark-kjoler og viktorianske blondekjoler, som skuespillerinden Helena Bonham Carter har shoppet flere af.
Butler & Wilson, 189 Fulham Road, butlerandwilson.co.uk

Læs resten af den store shoppeguide til Barcelona i Costume 76