Quick guide til Dubrovnik

Efter at have været scene for King's Landing i serien 'Game of Thrones' er Dubrovnik blevet superpopulær som turistmål. Men den gamle borgby kan meget mere end at være rekvisit. Vi har besøgt Dubrovnik og samlet alle indtryk til en 'quick' guide til den kroatiske kystby.

IMG_7822
© PRIVAT / UDSIGT OVER DUBROVNIK FRA BORGTÅRNET

Hvornår skal du rejse?
Lad mig først og fremmest advare dig om at besøge Dubrovnik i højsæsonen. Byen er lille og med et dagligt antal besøgende på titusindvis af personer, bliver de smalle gader i den gamle bydel så crowdet, at du praktisk talt skal møve dig frem. Der er uendelige køer ved byens attraktioner, og selvom der er utroligt mange restauranter i byen, kræver det stor tålmodighed at få et bord og følgende at få maden serveret. Derudover er der ulideligt varm inde i bag borgmuren i de varmeste måneder.

Det bedste tidspunkt at rejse på, er forår eller efterår. Vi besøgte byen her i efteråret, og det var helt perfekt i forhold til antal turister i byen. Desuden var vejret stadig så godt, at den stod på bikini hele dagen. Aftnerne var lidt kølige, så her er en trøje eller jakke påkrævet. Modsat mange andre europæiske byer er Dubrovnik ikke overrendt af danskere, hvilket faktisk er meget rart.

Her skal du bo:
Der er en del små hoteller og AirBnB's indenfor murene, hvilket er superhyggeligt, men også dyrt. De større hoteller ligger udenfor den gamle bys mure, men alt er i gåafstand, medmindre du er dårligt gående. Hvis det er tilfældet er Dubrovnik slet ikke noget for dig, for her er alt i snoede trapper og skrånende, smalle gader!

Vi boede i et byhus lige udenfor den sydlige port, som er opdelt i tre lejligheder og har adgang til en skøn fælles tagterrasse med pool. En helt fantastisk beliggenhed med udsigt til bymuren, havet og den nærliggende ø. Når vi blev trætte af byen, smuttede vi blot tilbage til huset og indtog poolområdet med bøger og soduko.

Dubrovnik-stay2

Dubrovnik-stay2

© PRIVAT / Udsigt fra lejlighedens tagterrasse med pool
Dubrovnik-stay1

Dubrovnik-stay1

© PRIVAT / BYHUSET VI BOEDE I

Her skal du spise morgenmad:
Lige foran den sydlige byport ligger et lille bageri, hvor du kan finde brød og croissanter til din morgenkaffe. Vi spiste på den lille stenterrasse foran vores lejlighed hver morgen, hvor vi kunne nyde solopgangen og drikke de første 3-4 kopper kaffe brygget på lejlighedens Dolce Gusto-maskine, som var overraskende god. Mange af byens bedre hoteller byder også på morgenmad - flere med udsigt til havneområdet.

Her skal du shoppe:
Der er en del souvenirbutikker i Dubrovnik, der tilbyder lokale specialiteter, håndværk og så selvfølgelig alt, hvad du kan forestille dig i 'Game of Thrones' merchandise. Elsker du mode, så er Dubroknik ikke byen at besøge. Der er nemlig kun én butik, der sælger designertøj og det i den helt dyre ende. Nærmeste shoppingcenter ligger 10 minutters kørsel udenfor Dubrovnik by, og her kan du finde H&M og andre kædebutikker, du ikke er taget til Dubrovnik for at handle i. Vi købte lidt forskellige smykker med hjem - ikke noget fancy, men fine som souvenirs.

Det skal du se:
Absolut must-see er at se Dubrovnik oppefra borgmuren. Den knap to km lange mur strækker sig hele vejen rundt om byen, og undervejs er der hyggelige cafeer, der tilbyder let mad og drikke samt tiltrængt skygge. Udsigten over Dubrovnik by og de omkringliggende bugter er fantastisk. Vil du se endnu længere, kan du tage kabelvognen op ad bjerget og opleve udsigten fra toppen. Her ligger der selvfølgelig en anmelderrost restaurant, hvor du kan booke bord og nyde drinks eller middag og se solnedgangen.

Der er også flere interessante museer i byen, hvis du kan lide både ny og gammel historie, men husk at tjekke, hvornår de har åbent, da det ikke er hver dag. Du kan købe et 'Dubrovik Pass', der giver adgang til murvandring samt diverse museer og gallerier for 250 kr. per person. Og ellers er det bare at slentre rundt i Dubrovniks gader og opleve den gamle borgby, som er på UNESCOs verdensarvsliste, og derfor bliver passet rigtig godt på og vedligeholdt. Byen er også overraskende ren.

Dubrovik-wall3

Dubrovik-wall3

© PRIVAT / BYEN FRA NORDSIDEN
Dubrovnik-wall2

Dubrovnik-wall2

© PRIVAT / UDSIGT FRA SKYDESKÅR I BORGMUREN
Dubrovnik-city3

Dubrovnik-city3

© PRIVAT / EN AF DE MANGE HYGGELIGE GADER I DUBROVNIK

Her skal du spise frokost:
Dubrovnik er ikke en billig by - priserne er stort set som i Danmark, så at spise ude til alle måltider er lidt af en udskrivning. Flere restauranter tilbyder dog 'light lunch' til under 100 kr. men det kan ikke rigtig anbefales. Til gengæld er der rigtig mange pizzasteder, der tilbyder slizes to-go og bageren laver også frisksmurte wraps, som du kan indtage i borgbyen samtidig med, at du nyder udsigten over havet.

Hvis du er til burger, så kan Republic Burger House varmt anbefales. Især deres triple-cheese burger med fritter. Lige udenfor byporten langs stranden ligger der også et streetfood-market, hvor du kan få mad fra forskellige køkkener. De lukker ned for vinteren, men vi nåede at få en enkelt frokost der og ellers er der selvfølgeligt strandrestauranterne, der har et godt udbud til frokost.

Her skal du bade
Der er rigtig gode muligheder for at bade i det klare vand, og mange hopper i fra klipperne omkring byen eller ved havnen, hvor der er monteret badestiger i højsæsonen. På begge sider af byen ligger små bugte med fine strande, hvor du kan leje solsenge og parasoller i forskellige priskategorier, alt afhængigt af hvor luksuriøst, du ønsker at tilbringe din dag på stranden. Vi lejede solsenge på Banje Beach, som også er en restaurant og populært club-sted. De nærmeste strande består af småsten og ikke fint sand, så et par badesko er en god investering.

Her skal du bestille drinks:
På ydersiden af borgmuren mod vest ligger flere barer ned langs klippen, som serverer alt i drikkevarer, du kan nyde og se solen gå ned. Her kan man også bade, hvis man ikke er alt for bange for klipper og dybt vand. Café Bar Bard er mest fremkommelig, mens Buza Bar er mere ungt. Det kan være lidt snørklet at finde hullet i muren, der fører dig derud, men det er gemmelegen værd. Er du på budget, så tag dine egne drikkevarer med og find en plads på klipperne. Solnedgangen kan ikke underdrives - det er virkelig smukt.

Dubrovnik-burger

Dubrovnik-burger

© PRIVAT / TRIPPLE-CHEESE BURGEREN TIL ALLE OSTE-ELSKERE!
Dubrovnik-buza

Dubrovnik-buza

© PRIVAT / BUZA BAR
Dubrovnik-barbard

Dubrovnik-barbard

© PRIVAT / CAFE BAR BARD

Her skal du spise middag:
Der er rigtig mange gode restauranter i Dubrovnik og eftersigende flere Michelin-restauranter, end der findes i New York City. Vi dobbelttjekkede dog ikke. Husk at booke bord, hvis du vil være sikker på at få plads, ellers kan der være lidt ventetid - især på de mest populære steder. Tjenerne er generelt venlige, men også lidt slidte efter en lang sæson, hvis du kommer i efterået, så vær lidt tålmodig, når du spiser ude.

Den bedste middagsrestaurant vi besøgte, var 'Taj Mahal' som serverer lokale serbiske og kroatiske grillretter og ikke indisk, som navnet ellers kunne antyde.

Restauranten Azur, kan også virkelig anbefales. Her finder du asiatiske tacos og sliders på menukortet, som kan nydes både til frokost eller middag.

Dubrovnik-tajmahal2

Dubrovnik-tajmahal2

© PRIVAT / LOKAL RET FRA TAJ MAHAL
Dubrovnik-tajmahal1

Dubrovnik-tajmahal1

© PRIVAT / LOKAL RET FRA TAJ MAHAL

Det skal du opleve:
Du kan booke forskellige bådture til de omkringliggende øer, men den bedste oplevelse var en 3-timers kajaktur, hvor man sejler ud i en gruppe og oplever bugten omkring byen og den nærliggende ø. Vi bookede turen med X Adventure, som holder til i en smuk bugt et par minutters gang nord for byen. Pris ca. 250 kr. per person i en dobbeltkajak. Turen inkluderer en ikke mindeværdig sandwich og en flaske vand, men stemningen var god, og der var rigeligt muligheder for at bade undervejs.

Dubrovnik-kajak

Dubrovnik-kajak

© PRIVAT / KAJAKTUR