Fille de Joie
© Randi H. Svendsen

Stor guide til de bedste vintagebutikker i New York

Shop i samme vintage-butik som Sex and the City-stylisten Patricia Field, og gør gode fund fra store modehuse som Yves Saint Laurent, Lanvin og Chanel

Vintage på Manhattan

Manhattan

Ina Selveste Patricia Field brugte Ina meget, da hun ledte efter outfits til Sex and the City. Og det er forståeligt, for Ina sælger det bedste fra de amerikanske og europæiske modehuse. Du finder både en Ina i Soho og Nolita.
Soho: 101 Thompson Street, mellem Prince og Spring. Nolita: 21 Prince Street, mellem Mott og Elizabeth Street.

Ellen Lower East Side har været kendt som byens midtpunkt for apperal design før Soho overtog positionen, og det er måske derfor gaderne Ludlow og Rivington har så mange butikker. Ellen, der både lægger navn til og ejer butikken, rejser selv rundt og leder efter tøj fra designere som Lanvin, Chanel, Prada og Yves Saint Laurent, og hvis du ikke finder et kendt mærke i nakken på tøjet, er det fordi, Ellen synes, det har høj nok kvalitet til at være der alligevel.
122 Ludlow Street ved krydset til Rivington Street.

Angela's Vintage Boutique I East Village ligger den lille butik Angela's Vintage Boutique. Den specialiserer sig i klæder fra Viktoria-tiden og frem til 1950'erne. Resultatet er nydelige kjoler til en ikke skræmmende pris. Er du til pailletter og smukke snit, kommer du til at elske butikken.
330 East 11th Street, mellem 1. og 2. Avenue.

Chelsea Girl Couture Chelsea Girl og Chelsea Girl Couture ligger næsten lige ved siden af hinanden. Sidstnævnte har et eksklusivt niveau og har specialiseret sig i kjoler og pelse til festbrug.
186 Spring Street ved krydset til Thompsons Street.

Edith Machinist En lille hyggelig butik, som garanteret får dit visa-kort til at gløde. Ejerne Edith og Daha fylder butikken op med items fra topdesignere, men priserne holder de lave. Jakker, bluser, kjoler, tasker og sko er pænt stablet på hylder og hænger på væggene. En fristelse for enhver fashionista.
104 Rivington Street ved krydset til Ludlow Street.

No Relation Mens de fleste vintage-butikker på Manhattan har skruet op for priserne, hævder No Relation, at de ikke kan sammenlignes med sine konkurrenter. Og det passer. No Relation har måske ikke designertøj, men de har byen billigste pelse - de fleste til omkring 400 kroner. Du finder også et stort udvalg af second hand-tasker, sko, kjoler og toppe. No Relation har også en afdeling for mænd.
204 1st Avenue, ved krydset til East 12th Street.

Resurrection Ressurrection siges at være Marc Jacobs og Anna Suis favorit blandt byens vintagebutikker, og Balenciagas chefdesigner Nicolas Ghesquière handler her hver gang, han er i New York. Resurrection er en forholdsvis dyr butik, og sælger kun designer-items. Du finder også fine coffeetable-bøger om mode her.
217 Mott Street.

GLS (Girls Love Shoes) Søstrene Zia og Dana Ziprin åbnede for fem år siden en skobutik til ære for deres afdøde mor, som var en anerkendt model, designer og fotograf i New York i 1960'erne. Pigernes lidenskab for sko har resulteret i en samling på over 5.000 par. Det siger måske sig selv, at butikshylderne er overfyldte. Ud over at sælge kendte 1980'er-mærker som Wild Pair og Candies, sælger søstrene pumps, sandaler og støvletter fra modehuse som Yves Saint Laurent, Charles Jourdan og Maud Frizon.
29 Ludlow Street.

Tokio7 Du kan være heldig at finde et par Christian Louboutin- eller Chanel-sko i lige din størrelse hos Tokio7, der også har et godt udvalg af designertøj. Lanvin, Alaia, Chanel og Marc Jacobs er alle godt repræsenteret. Du finder også en mindre afdeling med tøj til mænd.
64 East 7th Street ved krydset til Avenue A.

O Mistress Mine Er du på udkig efter en kjole, er du kommet til den rette butik. Her finder du nydelige kreationer fra alle årtier. Ejeren af butikken, Wanda Hanlon, har været i vintage-branchen i 37 år og har sans for at finde frem til de bedste items. Du finder også masser af hatte, tasker, sko og smykker i butikken.
320 East 11th Street, mellem 1. og 2. Avenue.

Vintage i Brooklyn

Brooklyn

Flores Antique Clothing I den lille butik finder du ikke trendy ekspedienter, slankende spejl og store prøverum - her finder du kjoler. Ejeren, Mauricio Flores, rejser til Texas og Mexico fire gange om året for at fylde hylderne op i sin butik med sko, tasker og de smukkeste kjoler fra svundne tider. De fleste koster under 250 kroner. New York Magazine kårede i 2008 butikken til byens bedste secondhand-butik for kjoler, men Mauricio Flores har ikke hævet priserne af den grund. Snare tværtimod. Hvis du køber flere kjoler, slår han lidt af prisen.
529 Grand Street, nær Lorimer Street, Williamsburg.

Beacon's Closet Den overfyldte butik i Brooklyn-kvarteret Williamsburg, har næsten fået kultstatus, og den er velbesøgt af hipsters på jagt efter det næste it-item, de kan skabe gadetrends med. En tur her er lige så meget en kilde til inspiration på grund af sit kreative klientel. Butikken har et stort udvalg, og den er farvekoordineret, så du hurtigt får et overblik i butikken. Blandt de mange rober kan du finde designernavne som Michael Kors og Marc Jacobs, og priserne på designer-items er ikke skruet op. Når du først finder noget her, har du gjort et kup.
88 North 11th Street.

Horizons Williamsburg er en bydel med gamle bygninger og sjæl og det samme har Horizons lille butikslokale. Indtil for nyligt arbejdede en spåkone i lokalet, men i dag har kvalitets-vintage overtaget stedet. Udvalget i butikken er ikke så stort, men ejeren satser på kvalitet til forholdsvis rimelige priser. Her finder du ikke pompøse kjoler i tyl - snarere klassikere fra kendte modehuse.
337 Metropolitan Avenue.

Maiden Hong Kong Hos de hyggelige piger hos Maiden Hong Kong finder du nydelige vintage-klæder, der ofte er syet om og med et asiatisk touch. Finder du ikke noget præcis i din størrelse, syr de tøjet ind eller ud for en rimelig pris. Maiden Hong Kong har også et stort udvalg af sko, tasker og andre accessories. Du kan også finde gaver til din kæreste eller bror her. 502 Lorimer Street på hjørnet af Powers Street.

Fille de Joie Franske CC McGurr åbnede Fille de Joie på Grand Street for tre år siden. Den tidligere dj, stylist og journalist har en svaghed for graffiti, neonrosa, Birgitte Bardot og boudoir. Det er måske derfor man får følelsen af at komme ind i et sexet skattekammer i denne butik. CC indkøber tøj til butikken, når hun er på besøg i sin hjemland Frankrig eller på en af sine mange rejser til Asien.
197 Grand Street, nær Bedford Street, Williamsburg.

Rabbit Den rosa butiksfacade er en passende invitation til det lille eventyr, du kommer til at opleve i byens sødeste butik. Indehaveren af butikken udvælger selv, hvilke items der har høj nok kvalitet til at få plads på hylderne, og de har specialiseret sig i sexede og elegante klæder fra 1950'erne til 1980'erne.
120 Havemeyer Street.

Tre gode tips

Tre gode tips, når du skal shoppe vintage i New York

Vær tålmodig Der er ikke noget, der hedder hurtigt ud og ind, når man skal købe vintage. De fleste secondhand- og vintage-butikker er fyldt til randen med tøj, sko og tasker, som hverken passer eller falder i din smag. Men godbidderne er der - det tager bare tid at finde dem.

Rigtig størrelse Nogle gange finder du måske en kjole, som sidder som støbt til din krop, men de fleste gange er de lidt for store eller små. Prøv dem altid på. Mange gamle items har ikke størrelser på sig eller er lavet ud fra et andet system, end vi måler størrelser i i dag.

Sy ind og ud Har du flere dage til rådighed i New York, kan de betale sig at få syet dine nye fund ind og ud, mens du er der. Små ændringer koster sjældent mere end omkring 100 kroner.

Klik her, og få de ultimative tips til New York

Klik her, og se de bedste vintage-butikker i Amsterdam, Paris og London