© ARNE AKSEL

3 kreative måder, du kan bruge gardiner i din indretning

Har du også bemærket de favrerige og dekorative gardiner, der flytter ind hos flere og flere? Sådan kan du selv få dem ind i dit hjem.

1. Skab illusionen om et større rum

Ikke nok med at gardiner kan fange meget af rummets lysindfald, så kan de – hvis brugt forkert – også få rummet til at virke mindre. Dog kan de, hvis du bruger dem smart, også have den modsatte effekt. Det kan nemlig skabe mere sammenhæng samt åbne rummet op, hvis du vælger gardiner i samme tone som farven på loft og vægge. Den gennemgående nuance får gulv, loft og vægge til at ligne, at de går ud i ét, og dermed skabes en illusion om et større rum.

For at opnå den fulde effekt af gulv til loft-helheden kan du fravælge gardinstangen til fordel for en skinne, så gardinet flugter med loftet.

2. Brug gardinet som kunstværk

Som alternativ til de vante billeder og plakater, der ofte dekorerer hjemmets vægge, kan du bruge gardinet som en anderledes, men funktionel dekorationsløsning i din indretning ved at lade dem pryde dine vægge fra gulv til loft. Det smarte ved et gardin er, at du kan bruge ét enkelt gardin foran et gulv til loft-vindue eller hænge det på vægstykket mellem to vinduespartier, der normalt er steder, som kan være svære at dekorere.

Hvis du vælger det i en sjov farve, et modigt mønster eller et uventet materiale, træder gardinet mere i karakter og taler for sig selv. Mix også gerne forskellige farver og nuancer eller materialer, så det fremstår som ét samlet værk. Vær desuden ikke bange for at tage nogle chancer – jo mere gardinerne larmer, des mere står det frem som blikfang og kunstværk i sig selv.

3. Brug gardinet som rumdeler

Har du lidt plads at gøre godt med i dit hjem, må ét rum ofte tjene flere formål. Hvis du eksempelvis har et rum, der både fungerer som stue og soveværelse, kan det være rart at have muligheden for at skærme af. Et gardin kan i den forbindelse nemt bruges som rumdeler, der kan hænges midt i et rum, og som kan trækkes til og fra alt efter behov. Alternativt kan du også bruge det til at afskærme for uønsket rod eller bruge gardinet som en skabslåge, der skjuler din garderobe eller anden opbevaring.

Gardinet er ligeledes et oplagt alternativ til en skillevæg, der ikke altid er en mulighed at sætte op i en lejet lejlighed. Her kan det lange gardin nemt monteres på en gardinskinne i loftet, uden at det ødelægger vægge og loft for meget.

Vil du have mere inspiration til, hvordan du indretter med gardiner?
Læs, hvordan Maria Foerlev dekorerer sin lejlighed med gardiner.

Håndplukket til dig