9 steder i Danmark, der giver dig franske fornemmelser

Hvis du længes efter at slentre i de franske gader og spise croissanter på en fortorvscafé i byernes by, bør du i den grad læse med her

9 steder, der giver dig franske fornemmelser i Danmark

Står der (desværre) ikke en tur til Paris i din kalender, hvor du skal slentre i skyggen til musikken og spise croissanter, som er bagt på den helt rigtige måde, så fortvivl ikke! For heldigvis fremkalder mange steder herhjemme en følelse af byernes by.

Vi har samlet hele 9 gode bud på, hvor du kan få franske fornemmelser i Danmark.

1. Værnedamsvej

Vidste man ikke bedre, kunne man i et kort øjeblik tro, at lillebitte Værnedamsvej mellem Gl. Kongevej og Frederiksberg Allé og Vesterbrogade i København lå midt i Paris. Den livlige gade er spækket med restauranter, delikatesseforretninger og blomsterbutikker, så både øjne og smagsløg føler sig hensat til Paris.

De lokale hilser hjerteligt på naboerne og butiksindehaverne, og hos den knap 20-årige københavnerklassiker Café Viggo med rødternede duge serveres der mad fra det franske landkøkken, kølige Kronenbourg-øl og fransk vin. Vil du selv kokkerere, så besøg Le Gourmand, luksuskøbmanden, der sælger franske specialiteter som Label Rouge-skinke, tørrede pølser og foie gras.

Legourmand.dk // Cafeviggo.com

2. Odense å

Paris har næppe været mere yndig end i en af 00’ernes sødeste film, Den fabelagtige Amélie fra Montmartre. Filmens titelperson med den skæve pagefrisure bor i en kvistlejlighed i den atmosfærefyldte bydel Montmartre, men i sin fritid går hun ture – blandt andet til det 10. arrondissement, hvor kanalen Saint-Martin løber. Her smutter hun sten på det grønne vand.

Kopiér en af Amélies ‘små lyksaligheder’ på en tur til Odense å. Der er bygget små broer over vandløbet, og duften fra ferskvandet og den grønne natur kan henføre dig til skyggefulde Saint-Martin.

Hvor: Filosofgangen 30

3. Democratic Coffee

Noget af det bedste ved fransk bagværk er croissanten. Sprød, sødmefuld og med god smag af smør er den perfekt sammen med kaffen til en let morgenmad eller som et krummende mellemmåltid. Men det er et svært stykke bagekunst at mestre – hvis den skal være helt rigtig, forstås.

Den flagede butterdej kræver kærlighed og tid, da lagene skal rulles ud ad flere omgange. Ifølge mesterkokken Rasmus Kofoed fås den bedste i Danmark hos Democratic Coffee, kaffebaren, der ligger i stueetagen af Københavns Hovedbibliotek. Det er en meget enkel kaffebar, der mest indbyder til at tage croissanten med sig – enten ind på biblioteket eller med ud i de små københavnske gader, der omkranser det.

Hvor: Krystalgade 15

4. Central Hotel

Verdens (højst sandsynligt) mindste hotel, Central Hotel, putter sig ind mellem højhusene på Vesterbro i København, og hotellets ene, lille værelse har tapet med bregnemønster, hvidmalet træloft og små møbler af blankpoleret træ. Alt er så gennemført, fra skrivebordets spartanske skønhed til den retrosmukke vægtelefon, at det ligner noget fra en Wes Anderson-film.

Hvis du drømmer om at udleve Hotel Chevalier, instruktørens kortfilm, der foregår i Paris, så kan det gøres her. Om morgenen kan du få morgenmad serveret på værelset – en café au lait og en pain au chocolat er oplagt – mens du lytter til gadens mumlen igennem det åbne vindue. Den kommer fra den lille Central Café, som værelset ligger oven over.

Tullinsgade 1, Centralhotelogcafe.dk

5. Klassisk 65

Det franske køkken er ofte præget af eksklusivitet, men det er tit de enkle retter fra landkøkkenet, der henrykker allermest. En tur til Paris er i høj grad en rejse med smagsløgene, og på Klassisk 65 i den hyggelige Jægergårdsgade i Århus laves der klassisk fransk bistromad. Her fås en af Danmarks bedste peberbøffer. Det intervalstegte kød er saftigt og flamberes ved bordet over kobberblus. Bagefter ser du den gode sovs på cognac og portvin blive tilberedt – en smuk oplevelse for alle sanser. Også husets tatar bliver rørt ved bordet, og desserten crêpes suzette bliver selvfølgelig også flamberet foran gæsten. Restauranten er lidt mørk, og de uens træborde står tæt og i flere niveauer, men det er charmerende, at du kommer nabobordet ved. Stedets ejer, Søren Andreasen, er uddannet sommelier, og det kan smages – du får altid den helt rigtige vin til maden.

Hvor: Jægergårdsgade 65, Klassiskbistro.dk

6. Assistens Kirkegård

Den parisiske kirkegård Père Lachaise fra 1804 er den mest besøgte kirkegård i verden. Som en lille grå landsby af mausoleer og gravsten ligger den langs gader af toppede brosten, og franskmænd og turister valfarter til den for at besøge de afdøde. Der ligger mange kendte, mest berømt er nok The Doors-sangeren Jim Morrison og forfatteren Oscar Wilde. Af franske kendisser ligger der blandt andre sangeren Édith Piaf og forfatteren Marcel Proust.

Københavns Assistens Kirkegård fra 1760 på Nørrebro har lidt samme atmosfære – en følelse af ro, fred og eftertænksomhed. Også her kan du tage en stille stund med en afdød, for eksempel digteren Michal Strunge eller sangeren Natasja, hvis du har brug for at ‘tale’ med dem om livet og døden og alt derimellem.

Hvor: Kapelvej 4

7. Haven i Hune

Paris er mange ting, men den franske metropol er også et virvar af grønne oaser og farverigt blomsterflor. En helt unik, dansk have er Haven i Hune i Blokhus, som kunstmaleren Anne Just åbnede for offentligheden i 1996, efter at hun og hendes mand havde brugt fem år på at omdanne et sandet klitområde til en blomstrende oase.

Det nordjyllandske blomsterhelle er 7.500 kvadratmeter stort og fyldt med småhaver, stisystemer og åløb. Du kan overnatte i et hus i haven året rundt, og ellers er der åbent fra april til september hvert år.

Hvor: Postbakken 4, Annejust.dk

8. Beau Marché

Beau Marché i indre København drives af fire søskende, der er opvokset i Frankrig. Butikken sælger en nøje udvalgt, herlig blanding af vintage og nyproducerede brugsgenstande. Lamper, borde og stole i stål, læder og pileflet – det er enkelt, klassisk og tidløst.

Der hører også en café til butikken, der fra 8 til 22 de fleste dage serverer morgenmad og let frokost og aftensmad helt i den franske køkkenånd. Tærter, croque madame og salade chèvre chaud, der selvfølgelig kan – og bør – skylles ned med et enkelt glas eller to af butikkens franske vine.

Hvor: Ny Østergade 32, Beaumarche.dk

9. Iro

For to år siden åbnede det parisiske brand Iro en flagship store på Strøget i København. Mærket er skabt af brødrene Arik og Laurent Bitton, der ikke er uddannede designere, men musikere.

Iro brillerer med enkelt, feminint tøj med en tiltalende rock ’n’ roll-følelse. Stramme jeans, rå støvler og overdele i bløde, douce farver – og selvfølgelig masser af sort.

Hvor: Østergade 17, Iroparis.com