9 ting, du skal gøre rent, når du har været syg

Efter et sygdomsforløb er dit hjem en ren bakteriebombe, som kan smitte dig på ny. Se, hvordan du undgår det scenarie, her

Vi kender den allesammen: Influenza-sæsonen. Det er næsten umuligt at undgå at blive smittet, og efter at have ligget syg i en uge er dit hjem end ren bakteriebombe.

Derfor kan det være en rigtig god idé at få skrubbet hjemmet rent igen, men der er faktisk også ting, som du kan gøre, mens det hele står på – hvis du altså orker!

1. Sengetøj

Man sveder ekstra meget, når man er syg, så sørg for at hive sengetøjet af sengen, og fjern tæpper fra sofaen, som du eventuelt har brugt.

Vask det hele ved den varmeste temperatur, som det kan tåle. Det kan også være en god idé at vaske hovedpuderne og dynerne.

2. Madrassen

Hvis madrassen også skulle være blevet beskidt, så sørg for at give den en ordentlig omgang. Det kan være en god idé bare at give den noget luft, også selvom den ikke er blevet synderligt ramt.

Du kan også give den en let (meget let!) omgang vand med en spray, men det er meget vigtigt, at du ikke bruger for meget vand. Desuden skal du være helt sikker på, at madrassen er tør inden du lægger lagen på igen.

LÆS OGSÅ: 5 simple tips til et rent badeværelse

3. Badeværelset

Hvis du har flere badeværelser i huset, så er det en fordel for både dig og dine familiemedlemmer, hvis den sygdomsramte kun bruger ét af badeværelserne. Det vil hjælpe mod at sprede sygdommen, og så gør det den efterfølgende rengøring meget lettere.

Badeværelset har godt af en desinfektion efter sygdom. Sørg særligt for at få rengjort håndvasken, spejle, toilettet og håndtag.

4. Tandbørsten

Hvis man bruger en billigere tandbørste, så er det en god idé at anskaffe sig en helt ny. For en dyrere tandbørste kan du hælde noget brintoverilte i en kop og lade det rense i 30 minutter. Sørg for at skylle tandbørsten grundigt med vand, inden du tager den i brug igen.

Alternativt kan du vælge at skolde den med kogende vand.

Tip! Få harmoni og velvære i badeværelset / Foto: Frederikke Heiberg

5. Håndklæder

Hvis du kan, så udskift håndklæderne dagligt, mens du er syg, og sørg for, at du ikke deler håndklæde med nogen.

Sørg også for at få vasket håndklæderne ved højest mulige temperatur, når du er blevet rask igen.

8. Elektronik

Tør alt elektronik grundigt af. Det gælder eksempelvis telefoner, computere, tablets, keyboards, fjernbetjeninger, og hvad du ellers har derhjemme.

LÆS OGSÅ: 5 ting i dit køkken, du bør gøre rent hver dag

9. Skraldespande

Din skraldespand kan have indeholdt en masse spændende ting, mens du har været syg, så sørg for at få den gjort godt og grundigt rent efter den er blevet tømt.

Du kan enten give den en tur med en damprenser, hvis du har sådan en, eller spraye med et desinficerende middel før du skrubber den ren.

10. Køkkenet

Tør ofte køleskabshåndtaget af, mens der er sygdom på spil. Rengør borde, køleskab og håndvasken, når du er blevet rask igen.