Grønne stueplanter til dit hjem.
© Daria Shevtsova / Pexels.com

10 grønne planter, som du skal have i dit hjem

Grønne stueplanter skaber en hyggelig atmosfære og bringer et lille stykke af naturen ind i dit hjem. Vi har samlet nogle af de mest populære grønne planter – hvor mange på listen kan du tjekke af?

Derfor skal du have stueplanter

Grønne planter er et stort hit i de danske hjem, og et håndplukket udvalg af smukke stueplanter kan sætte prikken over i'et i enhver boligindretning. Det er derudover hyggeligt at følge med i planternes vækst på tæt hold – og man finder hurtigt ud af, at nogle planter er nemme at holde og nærmest er umulige at slå ihjel, mens andre kræver stor opmærksomhed for at vokse sig store og flotte.

Planter er ikke kun en pæn og Instagram-venlig accessory til dit hjem, men forbedrer også indeklimaet. Planter renser nemlig luften for kemiske stoffer, samtidig med at de ilter rummet.

De mest populære stueplanter

Nogle af de mest populære grønne indendørsplanter i dag tæller blandt andet hængeplanter, den velkendte Monstera – aka. 'bloggerplanten' – som forbliver en favorit, og så er også mindre træer som oliven og citron blevet en populær indendørsplante for et mere vildt look.

Vi har fundet nogle af de mest populære indendørsplanter, du helt sikkert bør tilføje til din ønskeliste lige nu – kig med i galleriet herunder.

1. Monstera Deliciosa

Monstera er en pragtfuld plante, og hvis den trives godt, vil den hurtigt vokse sig op mod 2,5 meter som stueplante. Den er dog kun krævende, hvad angår plads. Planten skal ikke have meget vand og bør ikke stå i direkte sollys, og planten er derfor let at placere – den kan stå i lidt mørkere placeringer som på en reol, en skænk eller ovenpå et skab.

Monstera-planten har store, brede blade, der får lange riller, som danner et fint mønster. Det fine look har faktisk endda gjort den så populær på de sociale medier, at den har fået tilnavnet 'bloggerplanten'.

Den grønne plante fås i mange forskellige arter – med små lysegrønne blade, med mange riller eller med store, mørkegrønne og kraftige blade. Planten får ofte lange rødder, som vokser uden for den potte, planten er plantet i. Monsteras lange rødder kaldes for luftrødder, og man skal bare lade dem gro, som de vil. Nogle vil måske gerne klippe dem af, da de kan fylde en del med deres krogede facon – men det er bedst ikke at gøre noget ved rødderne. Hvis de generer for meget, kan man sætte en pind i plantens jord og sno rødderne om den.

Grønne stueplanter, som er nemme at holde.
© Anna Nekrashevich / Unsplash

2. Kaktus

Er du nervøs for, om du har grønne fingre nok til at holde stueplanter? Så er en kaktus måske svaret. Kaktusser er nemlig nemme at holde, da de ikke behøver så meget opmærksomhed.

Kaktusser er lette at holde, og du kan sagtens kombinere en masse kaktusser, som har hvert deres fine udtryk med forskellige former, farver og pigge. De kræver masser af lys, da de er ørkenplanter og derfor elsker solskin. De skal vandes cirka hver anden uge og har bedst af at stå i helt tør jord.

3. Oliventræ

Oliventræet er oprindeligt fra blandt andet Middelhavsområdet, hvor der er varmt, lyst og tørt. Når du bringer et oliventræ ind i dit hjem, skal du derfor huske på, at planten skal have tør jord, og der må ikke ligge vand i underskålen. Et godt tip til vanding af oliventræet er, at jorden skal nå at tørre ud mellem vandingerne.

Ved at implementere et lille træ i dit hjem, får du en varmere stemning, da man kan drømme sig væk til oliventræets hjemland og varmere himmelstrøg.

4. Pilea Peperomioides

En anden grøn plante er pengetræet, også kaldet Pilea Peperomioides. Denne plante skal helst stå et sted med masser af naturligt lys – man skal dog holde den væk fra varme radiatorer og for meget direkte sol. For at holde godt liv i din grønne plante, kan du med fordel gøde den en gang om måneden, og så bør pileaen holdes fugtig.

Pengetræet er en meget dekorativ plante med sine små runde blade. Den fine lille plante er også nem at lave stiklinger af, så du kan formere din plante til flere små pengetræer til dig selv eller et par veninder.

5. Figentræ

Et figentræ er en meget æstetisk grøn plante, der med sine store, brede blade og slanke stamme øjeblikkeligt tilfører dit hjem et lækkert look.

Figentræet kræver dog en del pleje, som skal overholdes for at få træet til at gro og leve så længe som muligt. Et indendørs figentræ kræver rig mulighed for meget og gerne direkte sollys. Vand dit figentræ, så det er en smule fugtigt hele tiden. En god indikation på, hvornår du skal vande planten, er, når det øverste lag jord begynder at se tørt ud.

6. Efeu

Den grønne klatreplante efeu – eller vedbend, som den også kaldes – er god til at rense luften i din bolig, og så kan den klatre op eller ned af hvad som helst for et fint og natur-inspireret look. Netop af den grund bruges planten også udendørs til at dekorere facader.

Efeu er en let plante at passe, som skal have mest vand sommer og forår. Om vinteren kan du nøjes med at vande planten en sjælden gang imellem og så bruge en bestøver til at fugte hængeplanten med.

Hængeplanten trives ikke så godt i varme temperaturer og skal derfor ikke stå direkte i sollys. Eufeu som stueplante er god til at have stående på en hylde, hvor dens lange, kringlede stilke med små, grønne, kraftige blade kan hænge ned over kanten.

7. Palmetræ

Palmetræet er en meget smuk og dekorativ plante at pryde sit hjem med. Et palmetræ skal have masser af lys, og om sommeren egner de sig bedst til at stå udendørs. Planten bør vandes én gang hver 7.-9. dag.

Ved at bringe et palmetræ ind i din indretning, tilføjes en eksotisk stemning og følelsen af at befinde sig ved en strandpromenade med palmer langs strandbredden. På den måde bringer dette træ meget historie og atmosfære med sig.

Palmemotiver er ikke en nyhed inden for boligindretning. Vi har længe set plakater med palmetræer, lamper og lysestager formet som den eksotiske plante. Derfor kan du med god grund indrette dig med et levende eksemplar og plante det i en smuk keramisk krukke.

8. Avocadoplante

Avocadoplanten er ikke en plante, du bare lige kan gå på planteskolen og hente. Nej, denne plante er noget helt særligt – for den skal du nemlig selv dyrke fra bunden af.

Det, du skal gøre, er at spise en avocado, hvorefter du sætter avocadostenen i vand med halvdelen af stenen oppe over overfladen. Når stenen har slået rødder, kan du plante den i en potte og se et lille træ vokse frem.

Der vil komme flere og flere blade på, jo højere stammen bliver. Men du må have tålmodighed, for det er en langsommelig proces.

Avocadoplanten skal vandes jævnligt, men aldrig overvandes, og gerne stå i solskin. Planten skal desuden tyndes ud indimellem. Du kan læse mere om, hvordan man dyrker sin egen avocadoplante, her..

9. Philodendron congo

Denne lyserøde og grønne plante Philodendron congo er en plante med karakter. Den har et meget særligt udtryk med sine pink blade, og trods plantens usædvanlige udseende, så er den let at passe og kræver ingen særlige færdigheder inden for plantepasning.

Den skal blot vandes en gang om ugen, og så skal planten placeres et sted med lys. Philodendronen passer derfor godt ind i din vindueskarm – du skal bare være opmærksom på, at plantens blade ikke rammer ruden, da de så vil visne.

Den særlige lyserøde plante kan også fås i mange andre farver som mørkegrøn, lysegrøn, rødlig og med store, splittede blade.

10. Citrontræ

Citrustræer er nogle meget specielle træer, da de bærer frugter og man derfor virkelig får fornemmelsen af, at træet er en levende organisme. Citrontræet bringer derudover farve og liv ind i din bolig med de små gule citroner, der vokser vildt på træet.

Når du har investeret i et citrustræ, er det vigtigt, at du planter det i en krukke med middelhavsjord. Den specifikke jordblanding skal bruges, fordi træet oprindeligt stammer fra middelhavskysten, og sorten er vant til at gro i denne form for jord.

Giv citrustræet en lys og solrig placering, og vand det jævnligt ud fra devisen om, at den hverken må udtørre eller soppe i vand. Tilføj gerne en håndfuld naturgødning en gang om året.

Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan man passer sit citrontræ, kan du se mere her.