Dæk bordet kreativt og korrekt

Borddækning er på én gang kreativt og regelbundet, fordi det er en mange år gammel tradition. Det handler altså om at finde balancen, når bordet skal dækkes.

Ferm Living

Ferm Living

© Ferm Living

Vidste du, at kreativiteten har det med at blomstre, når den skal opstå inden for nogle bestemte rammer? Dén viden kan du bruge til din fordel, når det kommer til borddækning.

Borddækning er nemlig lidt af en kunst, der handler om at holde balancen mellem kreativitet og korrekthed, personlig smag og tradition. Vi guider dig til, hvordan du dækker et smukt og unikt bord inden for rammerne.

Et bord med personlighed

Du kan med fordel lade den kreative del af din hjerne råde, når der skal udvælges tallerkener, skåle, glas, kopper og bestik. Det er her, du har chancen for at sætte din unikke personlighed på bordet med genstande, der repræsenterer lige præcis dig og din stil.

Det kan altså anbefales at udvælge produkterne med omhu og omtanke. Hos Ferm Living finder du smukke kollektioner af skåle og tallerkener i alle former, farver og formater. Eksempelvis kan du dække op med gule, glaserede middagstallerkener og turkise dessertskåle af glas og med fod.

Det vil med garanti få dit bord til at stråle af personlighed og livsglæde - også selvom du dækker det inden for de traditionelle rammer.

The basics inden for korrekt borddækning

Når du har fyldt dine køkkenskabe og –skuffer med produkter, som du er vild med, er du udrustet til at dække dit bord. Uanset hvad lejligheden er, er der nogle basale regler for borddækning, som går igen.
Følger du dem, får du et smukt og korrekt bord, der vil imponere svigerfamilien såvel som veninderne. Her er the basics:

  • Tallerkener. Middagstallerkenen er den største og skal ligge nederst. Ovenpå middagstallerkenen kan du placere en eventuel frokosttallerken, og ovenpå dén eventuelt en suppeskål (hvis forretten står på suppe). Skal der serveres brød til middagen, placeres den lille tallerken på venstre side.
  • Bestik. Her er tommelfingerreglen, at man starter udefra og bevæger sig ind. Læg gaflerne til venstre for tallerkenerne, og knivene til højre - med skæret ind mod tallerkenen. Dessertbestikket skal ligge over tallerkenen, og hvis I skal have suppe til forret, placeres skeen ved siden af kniven yderst til højre.
  • Glas. Glassene skal stå over tallerkenerne, og her er reglen, at man starter fra højre og bevæger sig mod venstre. Vandglasset kan stilles yderst til højre, hvorefter hvidvinsglasset, rødvinsglasset og dessertvinsglasset følger. Rødvinsglasset skal stå cirka midt for tallerkenen.

Gør traditionen til dit eget

I 2022 er der næppe nogle, der kommer efter dig, fordi dit bord ikke er dækket 100% efter forskrifterne. Alligevel kan det være sjovt at lege med traditionerne, eksperimentere og gøre dem til dine egne.

Borddækningen er med til at sætte tonen, når gæsterne kommer ind i dit hjem, og et korrekt (og kreativt) dækket bord oser af overskud. Det viser, at du har gjort dig umage, og at du har lagt energi i at forberede selskabet. Herfra er det bare at indtage stolene og gøre dagen eller aftenen lige så fortryllende som bordet.