Tom Dixon: Det mest glamourøse Ikea-hack, du nogensinde har set

Det mest glamourøse Ikea-hack, du nogensinde har set

Vi tør godt sige, at Ikea aldrig er set i så glamourøse omgivelser som nu. Se designeren Tom Dixons vilde Ikea-hack, der i april blev afsløret på Milan Furniture Fair

En ud af ti europæere begynder deres liv i en Ikea-seng – så hvis livet begynder med Ikea, skulle det måske også afslutte på den måde, tænkte designeren Tom Dixon. Han pitchede derfor en idé til Ikea om at designe en kiste, som de skulle producere og distribuere – men det afviste de hurtigt. Alligevel blev det starten på et ikke helt almindeligt samarbejde: de skabte sengen Delaktig, der kan konfigureres på uendeligt mange måder.

I januar skabte Balenciaga en taske med inspiration fra Ikeas blå bærepose, og efterfølgende er det blevet populært at lave forskelige hacks med den velkendte blå plastictaske. Med sengen Delaktig imødekommer Ikea deres fans fra onlinefællesskabet IkeaHackers, som de ellers tidligere har vendt sig mod med henvisning til rettighedskrænkelse. Nu muliggør Ikea selv hacking af møblet.

“Vi kan ikke stoppe folk fra at gøre det,” siger James Futcher, der er kreativ direktør hos Ikea, og forstætter: “Vi ved, at folk ønsker at gøre ting anderledes for at skabe deres egen identitet.”

Tom Dixon: Det mest glamourøse Ikea-hack, du nogensinde har set

Delaktig fungerer som en slags platform, og mens Apple opfordrede udviklere til at skabe apps til deres platform, beder Tom Dixon og Ikea aktivt folk om at tilføje funktionalitet til deres seng. Derfor arbejder 75 studerende på Royal College of Arts i London, Parsons School of Design i New York og Musashino Art University i Tokyo på at skabe helt særlige add-ons til møblet, der hidtil er set i konfigurationer som blandt andet køjeseng og lufthavnssæder.

Jules Yap, der har grundlagt IkeaHackers, er ikke overrasket over udviklingen af det nye hackermøbel. Hun kalder det et godt træk fra Ikea og påpeger, at deres design og lave priser altid har inviteret til hacking.

“Folk hacker Ikea af så mange forskellige grunde. Men jeg tror, ​det handler om en tilfredshed ved at skabe noget helt andet end det masseproducerede.”

Tom Dixon: Det mest glamourøse Ikea-hack, du nogensinde har set