Fokus på: Billedkunstner Don John

Graffitien blev til en levevej for Don John, der i dag udstiller kunst over hele verden. Mød billedkunstneren og hans finurlige univers her

© Søren Solkær, Don Jon og Nikko Tan // Kunst fra Mehringplatz, Berlin.
1 / 4

Mennesker, dyr og stærke farver. Den danske billedkunstner Don John er en sand mester i street art med sit enkle og rå udtryk. Kunsten er ikke svær at finde frem til, den er nemlig ofte tilgængelig for alle – i det offentlige rum. Don John har udstillet og lavet gavlmalerier over alt fra New York og
Maleysia til København og Odense. Han er som kunstner optaget af at opnå et stækt tilhørsforhold til beskueren og byrummet, hvor han har valgt at placere kunsten. Don Johns værker er et opgør mellem
civilisatonen og evolutionen, hvor han undersøger, hvordan menneskets forgængelighed hænger sammen med dets sameksistens. Læs med her, hvor Don John lukker op for sit autentiske og fascinerende univers.

© Don Jon // Kunst fra George Town, Malaysia.
2 / 4

Du kender mig måske fra... mine værker på gaden.

Det første jeg tænker på, når jeg vågner er... om det er mig eller min kæreste, der skal ud med vores hund Elvis.

Jeg bliver inspireret af... faktisk synes jeg tit de idéer, der udspringer af ingenting, er de bedste. For eksempel det tidspunkt lige inden man falder i søvn, hvor man er halvt vågen og halvt i et drømmestadie. Hvis det stadig virker som en god idé morgenen efter, plejer det at være værd at forfølge.

Jeg drømmer om... at lave flere skulpturer til det offentlige rum. Men er generelt virkelig glad for mit arbejde. Jeg elsker kombinationen af, at jeg nogen gange arbejder med udstillinger og andre gange laver gavlmalerier, som tager mig mange forskellige steder hen i verden og skaber kontakt til en masse forskellige mennesker.

© Nikko Tan // Kunst fra Aalborg, Danmark.
3 / 4

Min hverdag er tit fyldt med... det varierer meget, hvad jeg kun ser som en fordel. Det kan blandt andet være at tegne en skitse, male et værk på gaden, stå på en jernplads og tilskære en metalplade til at male på eller være i gang med at lave et gavlmaleri. Og når det er allerværst, lave momsregnskab.

Jeg maler, fordi jeg er dårlig til... at lade være. At jeg er endt med at leve af at være billedkunstner, udspringer af, at jeg har malet på gaden. Men det har aldrig været en karriereplan, det opstod bare naturligt i takt med, at projekter og udstillinger blev så mange, at jeg kunne se det var realistisk at leve af det. Jeg værdsætter virkelig meget at kunne udtrykke mig kreativt samtidig med, at jeg arbejder for mig selv og den frihed, det giver.

Min yndlingsfarve er... Belton Molotows riviera.

© Allan Toft
4 / 4

Jeg vil helst se min kunst hjemme hos... jeg har ikke nogen bestemt, som jeg helst vil se et af mine værker hjemme os. Faktisk foretrækker jeg, at de befinder sig i det offentlige rum, hvor de er tilgængelige for alle.

Mit yndlingshjørne i mit hjem er... jeg har et reolsystem, som jeg selv har bygget af OSB plader. Det indeholder alle mine bedste ting: bøger, plader, værktøj og en astronaut hjelm fra Rusland.

Du kan blandt andet købe mine værker ved... min næste solo-udstilling ved Galleri Væg i Aalborg til oktober.

Se mere fra Don John på hans hjemmesideDonjohn.dk eller på hans Instagramprofil @_don_john_.

Mere om Living? Få Costumes nyhedsbrev