© Gyldendal

Gratis hækleopskrift på smukt tæppe

Hækledesigner Rose Svane har altid drømt om at eje et hæklet tæppe. Nu deler hun en hækleopskrift på et fint eksemplar – og er du nybegynder, er det et oplagt projekt at prøve af.

Inden du går i gang

Materialer

  • 100 % bomuld 8/8
  • Uendelige mængder garn i uendelige mængder af farver
  • Hæklenål 4,5 mm

Hæklefasthed
10 x 10 cm = 15 stangmasker i bredden og 8 rækker i højden.

Får du flere masker og rækker på 10 x 10 cm, skal du skifte til en tykkere hæklenål.

Får du færre masker og rækker 10 x 10 cm, skal du skifte til en tyndere hæklenål.

Værd at vide, inden du går i gang
Tæpper hækles rundt inde fra midten og bevæger sig ud med grupper af stangmasker for at danne et klassisk granny square-mønster. I en traditionel granny square-opskrift hækler du typisk luftmasker efter hver gruppe af stangmasker. Jeg har valgt at springe luftmaskerne over (bortset fra i hjørnerne). Det giver tæpper en tættere struktur. Jeg har også valgt at hækle med en forholdsvis lille hæklenål (4,5 mm), da jeg gerne vil have et tykt og tungt tæppe. Du kan selvfølgelig altid gå op i hæklenålens størrelse, hvis du ønsker et tæppe med et tyndere og lettere udtryk.

Det hækletekniske
Hver stangmaske i begyndelsen af hver runde erstattes af 3 luftmasker.

Hver runde afsluttes med en kædemaske i den tredje luftmaske, der blev hæklet i begyndelsen af runden.

Du kan hækle tæpper ensfarvet eller med alle de farveskift, du kunne tænke dig. Hvis du vælger at skifte farve, skal du efter hver afsluttet runde sætte din nye farve til. Når jeg har sat en ny farve til, binder jeg knude på de 2 garnender og hækler hen over dem med de første 3-6 masker på den nye runde. Når du har hæklet hen over dem, kan du klippe garnenderne af. På den måde hæfter du enderne undervejs og er fri for at gøre det til sidst.

Du kan også vælge at sætte den nye farve til med en løbeknude og igen hækle over tråden fra forrige runde.

Opskrift

1. Hækl 4 luftmasker, og lav 1 kædemaske i første maske, så du danner en cirkel med luftmaskekæden.

2. Hækler 3 stangmasker ned i cirklen, du lige har dannet, og hækl 1 luftmaske, og gentag dette trin i alt 4 gange. Husk, at første stangmaske erstattes af 3 luftmasker. Når du skal afslutte runden, skal du huske at forbinde den første og sidste maske med en kædemaske i den tredje luftmaske, som du hæklede i starten. Når den runde er færdig, har du 4 grupper a 3 stangmasker.

3. På næste omgang hækler du 3 stangmasker i første hjørne. I de næste 3 hjørner (luftmaskebuer) hækler du 3 stangmasker, 2 luftmasker og 3 stangmasker. I sidste hjørne, hvor du startede runden, hækler du 3 stangmasker og 2 luftmasker. Afslut runden med 1 kædemaske i den øverste luftmaske fra starten af runden. Når denne runde er færdig, har du 8 grupper a 3 stangmasker.

4. Hækler 3 stangmasker i det første hjørne. Hækl 3 stangmasker ned i næste mellemrum. Hækl 3 stangmasker, 2 luftmasker og 3 stangmasker i næste hjørne. Fortsæt med skiftevis at hækle en side på firkanten og et hjørne, indtil du når sidste hjørne. Hækl 3 stangmasker og 2 luftmasker i sidste hjørne. Afslut runden. Når denne runde er færdig, har du 12 gange a 3 stangmasker.

5. Fra nu af skal du bare fortsætte derudad. For hver runde tilføjer du endnu en gruppe af stangmasker langs alle 4 sider af firkanten. Du vælger selv, hvornår tæppet er færdigt, og hvornår og hvordan du skifter farver undervejs.

6. Når du føler, at du er færdig klipper du tråden og hæfter ende. Måske bliver det aldrig færdigt, og måske ender det for dig, ligesom det gjorde for mig med at blive et uendelighedsprojekt.