hjemmelavet-keramik
© @kroelletkeramik

Hjemmelavet keramik: Så nemt kan du selv lave keramik derhjemme

Det har aldrig været nemmere at lave sin egen flotte og unikke keramik. Vi guider her til, hvordan du kan fremstille keramik derhjemme.

Mangler du inspiration til, hvad du skal lave i efterårsferien? Hjemmelavet keramik er den perfekte aktivitet til en kold og regnfuld efterårsdag, hvor du har lyst til at blive indendørs og hygge med familien eller vennerne.

At lave keramik er rigtig hyggeligt, og så giver det dig mulighed for at kreere et unikt og personligt stykke kunsthåndværk til dit hjem – eller måske en gave til en, du holder af.

Har du et sminkebord i dit hjem, kan du overveje at lave små, fine keramikskåle til organisering. En lille skål kan også bruges til at opbevare dine yndlingssmykker – og hvis du har mod på at kaste dig ud i et større projekt, kan du overveje at lave en vase til dine blomsterbuketter. Slutteligt kan det også være hyggeligt at have en hjemmelavet keramikkop til at drikke morgenkaffen af.

Vi guider her til, hvordan du let kan lave keramik derhjemme.

Slow Studio

Slow Studio er en forholdsvis ny virksomhed, som giver dig mulighed for at lave hjemmelavet keramik i alverdens farver og former. Normalt har du mulighed for at booke et bord på et af deres værksteder og lave din keramik der, men på deres hjemmeside har du også mulighed for at bestille DIY-kits direkte til din hoveddør. Når din keramik er færdig, afleveres den tilbage til Slow Studio, som brænder og glaserer den.

Det er muligt at bestille forskellige pakkeløsninger, for eksempel Date night, som indeholder et kilo ler og det nødvendige værktøj. Skulle der være ler tilbage, efter det første stentøj er blevet færdigt, har det en holdbarhed på op til tre år, så det sagtens kan gemmes og bruges til at lave fin keramik på et andet tidspunkt – det koster blot 50 kroner for brænding per ting.

Læs mere på Slowstudio.dk.

Selvhærdende ler

Med selvhærdende ler sparer du turen ned til værkstedet for at få keramikken brændt. Efter du har formet denne type ler til lige netop det, du gerne vil, skal den blot tørre i 1-2 døgn, og så er dit eget hjemmelavede keramik klar – et perfekt materiale til eksempelvis hjemmelavet julepynt.

Hvis det er første gang, du skal arbejde med selvhærdende ler, er der et par ting, du skal være opmærksom på. Leret kan godt virke hårdt og skal derfor måske æltes et par gange, før det er mere medgørligt. Når du former leret, kan du med fordel bruge vand til at gøre formningen nemmere.

Selvhærdende ler kan købes flere steder, eksempelvis hos Sostrenegrene.dk og Panduro.com.

Keramik-kasser fra det lokale værksted

Måske har du et lokalt keramikværksted i nærheden af, hvor du bor? I så fald er det værd at kigge forbi det. Flere værksteder er nemlig begyndt at sælge kits til at lave hjemmelavet keramik, hvor du kan tage leret med hjem og aflevere dine værker tilbage til værkstedet for at få keramikken glaseret og brændt.

Hos Vesterhavskunst.dk kan du eksempelvis bestille en kasse med ler nok til seks fine stentøjsværker. Tjek dit lokale værksted for muligheden for at lave hjemmelavet keramik.

Inspiration til hjemmelavet keramik

Instagram er en fantastisk inspirationskilde til hjemmelavet keramik. Find inspiration her fra nogle profiler, som producerer og sælger de fineste håndlavede keramikting – og som også sælger keramiske værker, hvis du skulle finde noget, som du bare ikke kan undvære.