Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

stue-v2

Sådan indretter du den lille stue

Man skal tænke smart og kreativt for at få mest muligt ud af de sparsomme kvadratmeter. Vi hjælper dig på vej her.

Der er sjældent mange kvadratmeter at gøre godt med, hvis man bor i en lejlighed eller et byhus. Og har du indrettet din i forvejen lille stue med mange møbler og ting, kan rummet hurtigt fremstå mørkt og rodet da lysindfaldet blokeres.

Det betyder dog ikke, at din stue skal være tom og kedelig – den kan sagtens være hyggelig. Vi guider dig med gode råd til, hvordan du bedst indretter den lille stue.

Er pladsen også trang i andre rum? Læs her, hvordan du indretter det lille køkken og badeværelse.

0ba04dfe5930c9632b6be0f36ef0d2b8 © JOTEX
1 / 11

Udnyt lysets rumskabelse

Naturligt lys fra vinduer og døre giver luft i indretningen og får det hele til at fremstå større. Hvis du ikke har så mange vinduer, kan du heldigvis foretage små ændringer, der gør en stor forskel. Når det kommer til dine vægge, så er hvid det sikre valg, og hvis du synes, det er for kedeligt, så hold dig til helt lyse pasteller og douche farver. Mal gerne vægge, loft, døre, radiatorer og paneler i samme farve, da det skaber ro og sammenhæng.

Hvis du kan, så drop de tunge gardiner, da de tager meget af lysindfaldet – også selvom de er trukket til side. Brug alternativt planter og en lampe til at opdele og skærme i rummet. Hvis du synes, gardinerne er svære at undvære, kan du vælge dem i en lys nuance eller ty til liftgardiner, der ikke stjæler så meget af sollyset eller syner så volumniøse som lange gardiner på stang.

JOTEX
Liftgardin
320 kr.

cd9eedc19ba463040f12d0fce6ffe0d8 © ILVA
2 / 11

Prioriter rummets vigtigste møbler

Hvis du både har lænestole og en sofa i din stue, kan det være en god ide at skære ned. Selvom det er hyggeligt at indrette sig med bløde og behagelige lænestole, kan de fylde unødigt, hvis man tænker på de få ekstra siddepladser, de udbyder. Prioriter i stedet en større sofa, som du rent faktisk har lyst til at slænge dig i. Der er sikkert plads til samme antal gæster og giver samtidig rummet et mere roligt udtryk.

Placer store møbler som en sofa langs væggen, så du får mest muligt ud af gulvpladsen. Sørg samtidig for, at der ikke er for mange møbler placeret midt på gulvet, da rummet vil synes mindre, når du træder ind.

ILVA
Sofa
4.999 kr.

Tip: Hvis du har mod på at vælge en mere utraditionel sofa, kan du gå med en, der er lavere end normalt. Fordi der er ekstra højt til loftet, virker rummet større.

3ffc121683ea20f78a094f2549652199 © WARM NORDIC // PAUSTIAN
3 / 11

Vælg et mindre sofabord

Det lange traditionelle sofabord er en pladsstjæler. Det kan med fordel erstattes af et mindre som dette fra Warm Nordic, der, med sine slanke bordben og glasoverflade, er så let, at det næsten forsvinder i rummet. Borde, der har smart opbevaring, som eksempelvis en underhylde eller skjult opbevaring under bordpladen, er også gode i det lille rum. Hvis du vil skrue op for illusionen om plads, kan du vælge et sofabord i plexiglas, der med sin gennemsigtige overflade gør det nærmest usynligt.

WARM NORDIC hos Paustian
Glasbord
2.199 kr.

spejle © HANDVÄRK//%K
4 / 11

Snyd rummet større med et spejl

Et spejl kan let snyde din stue større, fordi det reflekterer både naturlig og kunstigt lys ind i rummet. Hvis du placerer spejlet tæt på et vindue, kan det reflektere lyset og omgivelserne udefra, hvilket får stuen til at syne mere rummelig.

HANDVÄRK hos Amazing Living
Gulvspejl
8.980 kr.

&K hos Shop Dora
Ovalt spejl
398 kr.

lamper © ELLOS//MENU
5 / 11

Lys op med lamper

Lyskilder er en vigtig faktor, hvis din stue skal fremstå så rummelig som muligt. Det kan være en god ide at have mange små lamper fremfor store. Undgå store gulvlamper, der optager den i forvejen sparsomme gulvplads. Du kan i stedet gå med et par bordlamper eller en væglampe, som du hænger over sofaen – så er der ekstra lys, når du skal bruge det.

ELLOS
Væglampe
799 kr.

MENU hos Moodings
Bordlampe
1.495 kr.

b-3 © ELLOS HOME
6 / 11

Tænk stort...

Når det kommer til tæpper vel at mærke. Et større tæppe kan samle møblerne og skabe en hyggelig atmosfære og indbyde til afslapning. Sørg gerne for at vælge et i lyse nuancer, da et mørkt kan have den modsatte effekt og suge lyset til sig.

ELLOS
Tæppe
2.399 kr.

plakater2
7 / 11

Genovervej din vægdekoration

Ét stort billede fungerer bedre end en gruppe af små. Hvis der sker for meget på dine vægge, kan de bidrage til en rodet og uoverskuelig atmosfære. Hvis du alligevel har forelsket dig i ideen om en billedvæg, kan du dog koncentrere billederne indenfor ét afgrænset område. På den måde drages øjnene kun mod ét specifikt område. En tommelfingerregel er, at jo større dine billeder er, jo roligere synes de i det lille rum.

OH! hos Permild Rosengreen
Plakat 70x100
350 kr.

WOLFGANG TILLMANS hos Lousiana
Plakat 60x84
179 kr.

Tip: Det er ingen hemmelighed, at rammer er dyre. Og hvis det er plakater, du vil pynte væggene med, er der hurtigt penge at spare i genbrugsbutikkerne. Der kan du ofte finde fine rammer, hvor du selv kan isætte din yndlingskunst.

Montana_TVamp © MONTANA//JACOBSEN PLUS
8 / 11

Opbevar smart

Hvis du har et fjernsyn, følger der desværre også grimme ledninger og andet, du gerne vil gemme væk, med. Løs det med et traditionelt tv-bord, der har flere funktioner. Gem alle dine uønskede sager, du ikke vil have stående fremme og pryd overfladen med din flotteste vase eller coffee table bøger.

MONTANA hos Jacobsen Plus
TV-møbel
8.443 kr.

Screen-Shot-2020-09-25-at-12.48.24 © 3UNIKA
9 / 11

Gå efter alternative og indbyggede løsninger

Det kan virke forstørrende på rummet, hvis du også udnytter kvadratmeterne vertikalt. Et indbygget reolsystem kan tilbyde ekstra opbevaringsplads, og er samtidig dekorativt. Et reolsystem fungerer bedre i det lille rum fremfor enkelte tilfældige hylder, da reolsystemet samler de mange elementer i én helhed. Det handler altså om at nytænke indretningsløsninger.

Mangler der plads i stuen, fordi der er mærkelige indhak og hjørner? Brug pladsen til din fordel. Hvis har et vindue med karnap, så er den bedste måde at udnytte pladsen, ved selv at bygge møbler, der er specialtilpasset din lejlighed. Indret eksempelvis karnappen med en indbygget sofa. Hvis rummet er kombineret stue og spisestue, kan du også bruge det som spiseplads og placere et spisebord.

3UNIKA
Reolsystem
Pris på forespørgsel

puder © ARKET//HK LIVING
10 / 11

Husk den bløde hygge

Noget af det vigtigste for at opnå en hyggelig stue er, uanset rummets størrelse, ved at indrette den med bløde tekstiler som tæpper og puder. Glem derfor ikke at tilføje et par puder og en plaid til din sofa, så du kan sidde behageligt, når der skal slappes af.

HK LIVING hos Ellos
Pude i velour
299 kr.

ARKET
Plaid i uld
650 kr.

hubsch-lysestage-glas-blaa-pink-340906-2-1-600x815 © HÜBSCH//PACKHOUSE
11 / 11

.. og glem ikke lysestager til de mørke vinteraftener

Fuldend din nye stue med et par lysestager som disse fine fra Hübsch. Saml et par stykker på en reol, så de skaber hyggestemning og ikke fylder for meget.

HÜBSCH hos Packhouse
Lysestage
595 kr.