den bedste belysning til dit hjem
© Ellos.com

Sådan vælger du den rigtige belysning i dit hjem

Hvordan ved man, hvilke lamper, man skal bruge hvor? Vi har talt med en ekspert, som guider dig til netop dét lys, din bolig har brug for

Det rigtige lys har stor betydning for dit hjems udtryk, men det kan være svært at finde ud af, hvilke lamper og pærer, man skal bruge hvor.

Derfor har vi talt med lysdesigneren Anna Louise Kragelund, som her vil guide dig igennem lampeverdenens dos and don'ts, så du kan få den bedste belysning i dit hjem.

Køb den rigtige pære

“Først skal du tænke over, hvad formålet med rummet er; Skal du slappe af, arbejde, eller sove der? Generelt handler det om at skabe en hyggelig belysning, som også skal kunne bruges til at arbejde i ved skrivebordet eller i køkkenet. Derfor er det vigtigt, at du køber den rigtige pære til din lampe.

Først skal du finde ud af, om det er koldt eller varmt lys, du har behov for; Varmt lys giver hygge og kan gøre dig træt, hvorimod hvidt lys gør dig mere vågen og er godt, hvis du skal arbejde. Du skal derfor kigge på KELVIN–graderne, når du køber en pære – des varmere lys, jo lavere KELVIN–grader, og omvendt. Den typiske standard ligger imellem 2700K – 3500K.

Mange kigger oftest på WATT, når de køber en pære, og tænker: 'Des flere WATT, jo mere lyser den'. Men med LED-pærer er WATT typisk meget lavere, end hos andre pærer. Derfor skal du kigge på LUMEN, som er lysintensiteten, der kommer fra pæren. Imellem 200LM – 700LM er standard. Des lavere LUMEN, jo mindre lys, og omvendt. Lave LUMEN er for eksempel godt til en lille hyggelampe, hvor høj LUMEN er godt til en stor loftslampe i køkkenet.”

Hvilket lys i hvilket rum

I køkkenet?

“Se det som en arbejdsplads, hvor det er vigtigt, at du kan se, hvad du laver, så du ikke kommer til at skære dig eller kommer til at putte cayenne i stedet for paprika i gryden. Der skal være masser af lys, men det er lidt lige meget, om det er koldt eller varmt lys. Men i køligt lys kan du bedst se, hvad du laver.Og så er det vigtigt, at du har lys over bordet og komfuret.”

I soveværelset?

“Det er det sted, hvor du slapper af og skal sove. Hvis du bor på et kollegium, og det er dit eneste værelse, er det måske rart med mere end et par hyggelamper, men hvis du kun skal ind og sove, er det godt med noget rar, varm og dæmpet belysning. Vælg eventuelt en lampe med dæmper i, så du selv kan styre hvor meget lys, der skal være.”

I badeværelset?

“Du skal kunne se hvad du laver, specielt hvis badeværelset også er det sted, du lægger makeup. Sørg for, at lamperne lyser i front af dit ansigt, og brug gerne diffust lys, som er lys, der er gemt bag en opal flade, hvilket giver bløde skygger.

Mange badeværelser har spots i loftet, men de gør det svært at lægge makeup, da de giver hårde skygger i ansigtet, og derfor kan du ikke se, det naturlige resultat. Forestil dig, hvor uflatterende belysningen i et prøverum kan være – det er netop, hvis det er skarpe lyskilder, der lyser fra oven, som giver disse hårde skygger og virker forstyrrende.”

I stuen?

“Stuen kan have mange funktioner, da den ofte både fungerer som spisestue og hyggekrog. Så her skal du vælge lys ud fra hvad, funktionen er hos dig. Hvis du for et eksempel har gæster, vil du typisk gerne have en hyggelig belysning med stearinlys, og hvis du har børn, vil du sikkert gerne have ekstra lys over bordet.

Hvis du går særligt højt op i hvordan din madlavning præsenteres, så vælg en pære med høj CRI (color rendition index), gerne omkring de 90. Dette er kvaliteten af farvegengivelsen, så din mad tager sig allerbedst ud på tallerkenen.

Hvis du bare bruger sofaen til at slappe af i, skal du blot vælge noget lys, som du selv synes, er rart. Prøv dog at undgå at placere skarpe lamper tæt på fjernsynet, så du ikke bliver blændet, når du kigger ind i skærmen.”

Hvis du er på udkig efter flere forskellige lamper, som både giver det optimale lys, og samtidigt har et flot design, så anbefaler Anna Louise Kragelund blandt andet hjemmesider som Lampemesteren.dk, Designobjects.com og Andlight.com.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF