Oprydning og boligtrends.
© Getty Images

Morbid, men effektiv: Prøv denne svenske oprydningstrend

Marie Kondo får kamp til stregen af den kontroversielle oprydningsmetode fra Sverige, der nok skal sætte skub i oprydningen i hjemmet.

Med en hektisk hverdag er det rart at kunne komme hjem til fred og ro. For mange betyder det en ren og ordnet bolig uden snavs og rod.

Det er lettere sagt end gjort at holde hjemmet ryddeligt, og at dømme ud fra de seneste års Marie Kondo-feber er der mange, som gerne vil blive bedre til det.

I jagten på et mere ordentligt hjem tyer flere til en svensk oprydningsmetode, der også må siges at være en anelse kontroversiel.

Dødsrengøring

Metoden stammer fra bogen The gentle art of Swedish death cleaning af Margareta Magnusson, som er en morbid, men effektiv tilgang til rengøring.

Formålet med metoden er, at det skal være lettere for familiemedlemmer at sortere dine ting, når du engang er gået bort. Det lyder umiddelbart som et barskt alternativ til den klassiske forårsrengøring, men metoden skulle føre meget godt med sig; Den tvinger dig nemlig til at rydde ordentligt ud, så du kun beholder de vigtigste ting og opbevarer dem på en måde, der er så let at finde rundt i, at andre også hurtigt kan danne sig et overblik.

The gentle art of Swedish death cleaning oprydning og bolig.

Bogen The gentle art of Swedish death cleaning er blevet et hit online og har fået flere til at prøve kræfter med den kontroversielle oprydningsmetode.

Selvom metoden i princippet er baseret på dit eftermæle, giver den større livskvalitet her og nu, da du nemmere vil kunne orientere dig i dit hjem og finde dine sager.

På samme måde som Marie Kondo-metoden vil den svenske tilgang hjælpe dig med at beholde alt det, som giver dig glæde, men i dette tilfælde også de ting, som vil komme dine efterladte til gode. Fælles for de to metoder er desuden, at de begge fokuserer på at få smidt alt det ud, som hverken glæder dig selv eller andre.

... Så hvad venter du på? Kickstart 2021 på den svenske facon, og glæd dig efterfølgende over de gode ting, du har derhjemme, som kun vil stå endnu mere frem, efter du har skilt dig af med alt overflødigt.