Costume september-oktober 2021
© Louise og Maria Thornfeldt

Emma Sehested Høeg: “Er det her for meget?”

Det spørgsmål stiller skuespiller Emma Sehested Høeg sig selv flere gange om dagen. Fra når hun tager tøj på om morgenen, til når hun skal skabe en ny teaterforestilling. Og hun har besluttet, at hvis svaret er ja, skal hun kaste sig ud i det – uanset hvor frygtindgydende, det er. Derfor udgiver hun nu under kunstnernavnet Dame Dearest sin første single – på trods af at hun flere gange har fået at vide, at det vil ødelægge hendes karriere. Det fortæller hun om i den nye udgave af Costume, der er på gaden i dag.

For et par år siden stoppede en ‘pladeselskabsdude’ Emma Sehested Høeg på en bar.

“Vi har tænkt rigtig meget på dig, og du er fucking dygtig, men du laver også film, så vi tror, at det bliver for indviklet.”

Og han er ikke den eneste, der – mere eller mindre uopfordret – har ytret sin modstand mod, at Emma skulle prøve kræfter med musikken sideløbende med sin skuespilkarriere. Men nu gør Emma Sehested Høeg det alligevel. For hun har besluttet sig for at kaste sig ud i alt det, der kan virke som om, det er for meget.

Det fortæller hun om i et stort interview det nye nummer af Costume, der er på gaden nu.

I magasinet har vi også spurgt fire kvinder, hvem de gerne vil sige tak til. Du kan møde forfatter Karima Bouylud, der efter flere år i et voldeligt forhold ikke kunne rumme at være mor for sine børn, og derfor gerne vil takke sin datter Sara for at tilgive hende, og tidligere svømmer Sarah Bro, der vil takke sin coach for at hjælpe hende igennem at træffe en af de sværeste beslutninger i sit liv.

Vi har også mødt tvillingesøstrene Sayana og Claudia Durany, der står bag det farverige spanske hit-mærke Gimaguas, og du får en stor guide til nogle af efterårets største tendenser – inspireret af ikoner som David Bowie og Coco Chanel.

Vi tager desuden snakken om menstruation og undersøger, hvorfor en debat om gratis bind og tamponer kan få Folketingssalen og de sociale medier til at gløde.

Månedens leder

For snart 1,5 år siden havde vi som et af de første danske magasiner for første gang et interview med skuespilleren Emma Sehested Høeg. Hun slog benene væk under os i sin soloforestilling Velkommen til Pandora, som Emma havde skabt sammen med partneren i kunstnerduoen How to kill a dog, Jennifer Vedsted Christiansen, og i ungdomsserien Limboland. Vi var ikke et øjeblik i tvivl om, at hun var et af Danmarks absolut største talenter, der bare ventede på, at hele landet (og resten af verden) skulle få øje på hende.

Siden da har du blandt andet kunnet opleve hende i DR-miniserien Skyld og i radioprogrammet Knas i julestuen, og lige om lidt udgiver hun sin første single – med sin jazzede, lidt melankolske stemme, der leder tankerne hen på en lille lokal café i Paris. Det er det første skridt på vejen til også at kunne skrive sangerinde på sit cv, et skridt, man skulle tro, at de fleste ville billige, men som tværtimod har mødt modstand fra både venner og særligt folk fra musik- og filmbranchen, hvis holdning klart har været, at man er enten musiker eller skuespiller. Ikke begge dele.

Men der er ingen, der skal fortælle Emma, hvad hun kan og ikke kan. Det fortæller hun om i interviewet på side 48, og jeg lover dig, at det ikke bliver det sidste, du kommer til at høre fra Emma Sehested Høeg.

Emma er ikke den eneste seje kvinde, du skal møde i dette nummer af Costume. Vi har nemlig mødt fire andre skarpe og ambitiøse kvinder, der ligesom Emma har mødt modstand, men alligevel kæmpet for det, de tror på – på både det personlige og det professionelle plan – og er kommet i mål med ganske særlige personer ved deres side. Læs på side 86, hvem blandt andre ikonet og sangerinden Birthe Kjær, tidligere OL-svømmer Sarah Bro og forfatteren Karima Bouylud gerne vil takke for at have gjort en forskel i deres liv.

Som altid har vi også fyldt magasinet med masser af mode. Efteråret byder på glimmer, strik og minimalisme, og igen er der masser af inspiration at spore fra tidligere årtier og ikoner, når designerne præsenterer deres kollektioner. Jeg håber, du vil lade dig inspirere, når vi på side 58 guider dig til, hvilke tendenser du skal holde øje med i efteråret og til vinter, samt hvilke fantastiske stilikoner der på deres helt egen vis har formået at skabe præcedens for, hvordan vi klæder os i dag. Du skal også møde de to spanske søstre Sayana og Claudia, som står bag et af tidens mest hypede brands, Gimaguas, og se mine og moderedaktionens favoritter til sæsonen.

Kærlig hilsen

Rikke Amtorp Christensen,
chefredaktør