10 ting der yndes med alderen

Nogle ting bliver faktisk pænere med alderen (og mere værd) på trods af slitage. Her får du vores bud på, hvad der altid kan betale sig at investere i

Tørklæde
1 / 11

Tørklæde

De smukke silketørklæder fra Hermès fås i et væld af forskellige mønstre og farver, men fælles for dem er, at de er eviggyldige. Og har du en periode, hvor du ønsker at gemme det væk, kan du snildt hænge det i en ramme og stadig nyde printet.

BEVAR KVALITETEN Vask silke i hånden i lunkent vand, og brug kun en anelse shampoo i vandet. Hold altid vandet i samme temperatur, da naturlige fibre ikke tåler varmeforandringer. Rul tørklædet ind i et håndklæde for at presse vandet ud – hæng det aldrig til tørre. Stryg det i stedet på meget lav varme, mens det stadig er fugtigt, og husk at gemme det et mørkt og tørt sted. Et voila ...

Hermès 1.250 kr.

2 / 11

God kvalitet kan vise sig at være en god investering. Gode klassiske designeritems og -møbler kan holde i mange år (eller årtier). Designet går nærmest aldrig af mode, kvaliteten holder, og mange ting kan faktisk vise sig at blive endnu mere værd med alderen. Så tænk over, hvor du lægger dine penge - selvom det er dyrt, kan det vise sig at være vældig klogt på længere sigt!

Sneakers
3 / 11

Sneakers

De blev oprindeligt introduceret som en basketstøvle, men med tiden har Chuck Taylor All-Stars fundet vej til alt fra rockstjerner til skuespilleres garderober. Brugsspor og slitage gør kun de legendariske sneakers endnu sejere, så smid dem først ud, når der er decideret hul i sålen.

Converse 600 kr.

Ur
4 / 11

Ur

Vivianna-uret fra Georg Jensen er opkaldt efter designeren Vivianna Torun Bülow-Hübe. Det er i al sin enkelhed en opfordring til at leve i nuet med et ur, der ikke viser tal, og er lige så stilet og populært, som da det blev skabt i 1969. Uret er lavet af rustfrit stål med safirglas. Selvom glasset ikke bliver ridset let, kan det ske, og det samme sker med rustfrit stål. Se på det som patina, der giver uret endnu mere karakter, og lad ridserne være et minde om gode stunder i livet.

BEVAR KVALITETEN Uret vil efter nogle år trænge til rens, hvilket en certificeret urmager kan klare for dig.

Georg Jensen 11.500 kr.

Støvler
5 / 11

Støvler

Det engelske skofirma Church’s har eksisteret siden 1873 og kreerer håndlavede kvalitetssko i traditionelle rammer. Hvert enkelt par sko og støvler bliver lavet på mellem otte og ti uger og gennemgår adskillige processer, inden det kommer på hylderne.

BEVAR KVALITETEN Du kan holde dine lædersko pæne ved at rense, pleje, polere, imprægnere og opbevare dem med papir eller skafteholder i snuden, så de holder formen. Men efterhånden slides de, og så kan du vælge at få sendt dem til Church’s værksteder for at sikre, at vedligeholdelsen sker korrekt.

Church’s hos Farfetch.com ca. 3.320 kr.

Jeans
6 / 11

Jeans

Der findes et utal af forskellige typer denim lige fra materialesammensætning til design og vask. Fælles for denim er dog, at det aldrig går af mode, og passer du på dine jeans, kan de holde, hvis ikke for evigt, så MEGET længe.

BEVAR KVALITETEN Vask endelig ikke dine jeans, men læg dem i stedet i fryseren natten over. Det får både bakterier og lugt til at forsvinde. Hvis du virkelig føler behov for at vaske dem, så læg dem i en balje med koldt vand og en deciliter hvidvinseddike. På den måde mister de ikke farven, men kun lugten. Hæng dem så til tørre.

Mads Nørgaard 800 kr.

Læderjakke
7 / 11

Læderjakke

Den klassiske bikerjakke er altid blevet forbundet med det rebelske, og den er derfor det perfekte item, hvis du mangler kant i dit outfit. Som med læder generelt bliver bikerjakken kun federe med tiden, og slitagen giver patina, der ikke kan købes for penge.

BEVAR KVALITETEN Du skal heldigvis ikke gøre meget for at vedligeholde din læderjakke. Hvis den bliver våd, skal den hænge og tørre, og hvis den begynder at blive en smule tør i læderet, kan du smøre den med læderbalsam.

Acne Studios hos Mytheresa.com 9.690 kr.

Taske
8 / 11

Taske

Chanel-tasken er en evig klassiker, der holder uanset alder og stil. Den kan snildt gemmes væk i en periode, men skil dig endelig ikke af med den. Den går aldrig af mode, og investerer du i en klassiker som 2.55’eren, stiger den hvert år i værdi, så du kan faktisk komme til at tjene penge på den en dag – hvis du altså nogensinde slipper den ...

BEVAR KVALITETEN Opbevar altid din taske i den originale dustbag, når du ikke bruger den, og brug aldrig andet end vand til at rense. Hvis læderkanterne har brug for ekstra hjælp, så tag den med til en Chanel-butik, næste gang du er i en by, hvor der findes en, og aflever den i deres Bag Clinic, der hjælper med reparationer.

Chanel, Classic Flap Bag (lille) 15.000 kr. (forhandles hos Chanel)

Sofabord med seks skamler
9 / 11

Sofabord med seks skamler

Designeren Piet Hein Eek er en hollandsk industriel designer, der har specialiseret sig i genbrugstræ, som han bruger i designet og udførelsen af sine karakteristiske møbler, der skaber en smuk harmoni kombineret med den minimalistiske, skandinaviske stil. Træ er et levende naturmateriale, hvor åretegninger og knaster er en del af træets natur. Der findes ikke to ens træmøbler, da de er i en konstant forandringsproces, hvilket er årsagen til, at farver og strukturer ændrer sig gennem møblets levetid.

BEVAR KVALITETEN Der findes et utal af forskellige slags træ, der alle skal behandles på forskellige måder. Sørg derfor for at få gode råd med fra sælger, når du investerer i et træmøbel.

Piet Hein Eek hos Selected-online.de 33.235 kr.

Gulvlampe
10 / 11

Gulvlampe

Arcolampen fra Flos designet i 1962 af Achille og Pier Giacomo Castiglioni er det perfekte eksempel på, hvordan form, funktion, natur og design kan kombineres og blive et designikon.

BEVAR KVALITETEN Foden af lampen består af marmor, og det er vigtigt, at den bliver behandlet rigtigt – specielt i begyndelsen. Efter almindelig rengøring, og når marmoret er tørret, kan du påføre bivoks med en ufarvet klud. Dette gælder både for borde og andre sager lavet af marmor, der med dette tip kan holde sig pæne i årtier.

Flos hos Casanovafurniture.dk 14.399 kr.

Lænestol
11 / 11

Lænestol

Vi er mange, der har drømt om denne stol siden teenageårene, og tænk, hvor tæt vi kunne være på at realisere vores drøm om denne stol, hvis vi siden da havde lagt penge til side hver måned ... Men intet er for sent, og denne klassiker går aldrig af mode. Især ikke i de brune nuancer som cognac og valnød, der bliver mørkere med tiden og får den mest fantastiske patina.

BEVAR KVALITETEN Som med alt andet læder skal du kun tørre den af med en kold våd klud, hvis den bliver beskidt, og hvis der er behov for det, kan du bruge en smule læderbalsam.

Arne Jacobsen hos Casanovafurniture.dk 78.563 kr.

Mere om Mode? Få Costumes nyhedsbrev