Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bæredygtig sweater © Aiayu

5 bæredygtige danske mærker, du skal kende

Du kender nok Designers Remix for deres recycling og upcycling af tøj, men vidste du, at Danmark er fuld af bæredygtige mærker? Vi har samlet 5 af vores favoritter, som du skal kende.

I Danmark er vi rigtig gode til at købe tøj. Så gode, at vi faktisk køber 10,2 kilo tøj om året, hvilket er 35% mere end resten af jordens befolknings tøjforbrug ifølge Forbrugerrådet Tænk. Det er en kedelig placering, da tøjproduktion er en af de største klimasyndere, og produktionen forventes kun at stige i de kommende år.

Heldigvis er der godt nyt til dig, der elsker at shoppe, for i Danmark har vi et stort udvalg af vintagebutikker, hvor du kan finde unikke styles, som ofte er billigere end det, der er nyproduceret. Derudover er vi med til at bekæmpe overproduktion ved at købe vintage og genbrug, da tøjet får nyt liv, i stedet for at blive kasseret. Er du alligevel ude efter nyt tøj, findes der i dag en række danske bæredygtige mærker, der kæmper mod overproduktion og brugen af giftige kemikalier i tøjbranchen, som er skadelig for miljøet.

Vi har samlet en række bæredygtige mærker, som du kan shoppe med god samvittighed.

Aiayu: Made to last

Siden brandet blev lanceret i 2005, har Aiayu fokuseret på tidløst design, der er made to last. Aiayu designer derfor ikke ud fra trends, men holder sig til styles, der kan genbruges mange sæsoner frem. Aiayus mission er at forene naturens bedste materialer med godt håndværk og skandinavisk design, hvilket blandt andet kommer til udtryk i deres arbejde med naturens egne farver og deres mål om at holde brugen af syntetiske materialer på et minimum.

Beige skjorte
Ternet kjole
Uldsweater
Beige bukser

Fonnesbech: Bæredygtig relancering

Du kender måske allerede Fonnesbech, men vidste du, at de i 2014 relancerede sig selv som et bæredygtigt brand? Fonnesbech har eksisteret siden 1847, men slår nu et slag for, at vi skal passe på den klode, vi har. De gør det endda nemt for forbrugerne at vælge bæredygtigt, da alle webshoppens items er udstyret med ét eller flere mærkater. Disse mærkater fortæller blandt andet, om tøjet er lavet af økologisk eller genanvendt materiale, om tøjet er lavet i EU, og om tøjet er fri for skadelige kemikalier.

Brune bukser
Sort blazer
Jakke med bindebånd
Hvid skjorte

CARE BY ME: The new luxury has heart

CARE BY ME har eksisteret siden 2012, men har allerede ekspanderet fra det europæiske marked til også at være en spiller i Asien samt Nord- og Sydamerika. Udover at være klimavenlige har brandet også stor fokus på social bæredygtighed, som de understreget i sloganet The new luxury has heart. I Indien og Nepal, hvor en stor del af produktionen foregår, sikrer CARE BY ME at medarbejderne arbejder under de rigtige forhold, blandt andet når det kommer til uddannelse, løn og menneskerettigheder. Derudover arbejder mærket kun med økologi bomuld, hvilket både gavner miljøet og de medarbejdere, der håndterer råmaterialet, fordi de undgår giftige pesticider.

Blå skjorte
Grå sweater
Stribet kimono
bæredygtig pude

Carcel: Uden sæsoner og udsalg

Carcel arbejder ud fra filosofien om tidløs design for at undgå overproduktion. Derfor kommer tøjet aldrig på udsalg, da kvalitet og klassiske silhuetter ifølge Carcel aldrig går af mode. Alt tøjet er produceret af kvindelige indsatte i fængsler i Peru og Thailand, og oplæringen samt lønnen giver kvinderne værktøjerne til at skabe en bedre fremtid. Carcels materialer er naturlige og bæredygtige og stammer fra lokale producenter i Peru og Thailand.

Silkeskjorte
Strikket vest
Top i silke
Uldnederdel

Kalo: Den uendelige garderobe

Ifølge Grøn Forskel er noget af det mindst bæredygtige tøj det, som vi køber og bruger få gange, hvorefter det ender bagerst i skabet. Det vil Kalo gerne gøre op med, og de har derfor skabt et abonnement, hvor du hver måned vælger tre eller flere styles, som du gerne vil have tilsendt. Når måneden er omme, bliver tøjet taget retur, og du kan vælge en håndfuld nye styles. På den måde kan garderoben blive fornyet hver måned, uden at tøjforbruget stiger. Et abonnement starter fra 599 kr. om måneden.

Sort blazer
Sort nederdel
Bluse
Bluse
Mere om Mode? Få Costumes nyhedsbrev