5 ting, du skal vide om sko anno 2016

Få svar på, om høje hæle kun hører weekenden til, og om det virkelig kan betale sig at købe dyre designersko med disse 5 skobud

Vi har spurgt en af landets førende skoudviklere, Martin Friis fra Notabene, om at give sine fem bud på skoetikette anno 2016, fordi han kender om nogen sko og er med egne ord ud af en rigtig skofamilie, der i 1936 startede skofabrikken Fransi A/S.

I 1997 grundlagde Martin Friis Notabene i et kælderlokale i det gamle museum Erotica på Købmagergade i København og fyldte butikken med excentriske design fra udenlandske designere. Siden begyndte han selv at designe sko, han flyttede butikken ind i Kronprinsensgade, og i dag udgør Notabene-skoene næsten hele butikkens assortiment.

Læs hans fem bud her, og bliv klogere på, hvorfor Martin Friis synes, at det er helt okay at have 20 par sko.

Psst ... Se de 10 par sko, enhver kvinde skal eje

1. 10 centimeter er ikke kun til aftenbrug

“Der hersker en myte om, at kvinder kun kan gå med ti centimeter høje hæle til aftenbrug, eller når de for eksempel skal ud og drikke cocktails i weekenden. Men om skoen er god at gå i, kommer i høj grad an på, hvordan den er konstrueret, og særligt hvordan hælen ser ud. Hvis en hæl for eksempel sidder helt tilbage på skoen og går lige ned, så får man ikke fordelt vægten ordentligt, og så er skoen ikke rar at gå i.”

2. Gode sko er en god investering

“En sko er lavet af op mod 30 forskellige komponenter. Og derfor skal man ikke tro, at man kan give 150 eller 399 kroner for et par sko og få kvalitet for pengene. Man skal leve og forbruge med omtanke. Der er kæmpestor forskel på, hvor og hvordan sko bliver produceret, og en dårligt konstrueret sko kan decideret smadre foden. Min far var – og er – en fantastisk dygtig modelist, og han har om nogen lært mig værdien af et godt fit.

Hvis skoen ikke sidder godt, er det ligegyldigt, hvor smuk den er. Sko er skabt til at blive brugt, nydt og beundret – og det gør man bare ikke, hvis de ikke sidder godt. Det er som bekendt ‘kun den, som har skoen på, som kan mærke, hvor den trykker’. Det mantra holder jeg mig til, hver gang jeg skaber en ny sko.”

3. Du vil elske cowboystøvlen – igen

“Cowboystøvlen er tilbage. Vi har nok alle sammen gået i cowboystøvler på et eller andet tidspunkt i livet. Selv gik jeg meget med dem i gymnasiet i start-90’erne. Dengang var cowboystøvler præcis så ubehagelige, som den sko nu kan være: Helt stive og gnavende, og man kunne aldrig få dem af, når man kom fuld hjem fra byen om natten. Så mine forældre fandt mig tit sovende med cowboystøvlerne på.

De støvler, vi har lavet til Notabene nu, er ikke 70’er-inspirerede, men mere ovre i rock’n’roll-stilen. Og så har vi arbejdet i et halvt år på at udvikle en fleksibel og komfortabel sål, der er smeltet ind i skoen. Vores støvle sidder desuden til anklen, så det er ikke en støvle, man skal proppe bukserne ned i som en anden gummistøvle. Man kan for eksempel bruge den til en florlet kjole. Det er en ny måde at tænke cowboystøvlen ind i garderoben på, som, jeg tror, vil falde i rigtig god jord med det skandinaviske marked, fordi den stadig har det rå look, skandinaviske kvinder elsker.”

4. Sneakers fylder for meget i gadebilledet

“Hvornår blev det acceptabelt at rende rundt i udtrådte, snavsede sneakers til hverdag? Jeg er måske lidt af en gammel sko-skole, hvor sneakers for mig er skoens svar på joggingbukser. Sneakers kan være veldesignede og cool til det rette outfit, men ikke 24/7, weekend og hverdag som en fast del af den daglige uniform.

Jeg håber, at 2016 bliver året, hvor sneakers kommer til at fylde mindre i modebilledet, selvom de efterhånden snarere synes at være symboler på en livsstil end en dille. Det river lidt i mit sko-hjerte at sidde på mit kontor og kigge ned på alle de mennesker, som går rundt i sko-joggingbukser på gaden.”

5. Det er okay at have 20 par sko

“Sko er med til at lagre gode minder. Af samme grund kan det være langt sværere at skille sig af med sko end med tøj, fordi skoene sætter mentale spor. Har man 20 par sko i skabet, er det nok kun to til tre stykker, man egentlig bruger til hverdag. Resten tager man bare ud en gang imellem eller bliver glad over at kigge på. I mine øjne er det præcis, som det skal være.

Mange mænd har det dog ikke sådan. De kan købe det samme velkendte par sko i årevis, og kan de ikke få lige den model, de nu er vant til, bliver de irriterede. Kvinder køber forskellige drømme på forskellige tidspunkter i livet, og de kan derfor have enormt mange par.”