Hermès AW20 backstage
© Hermès AW20 / Anna Stokland

6 brands, du har udtalt forkert hele livet

Hvordan udtaler du Zara? Og hvad med Hermès? Vi har fundet seks brands, som er berygtede for at være tongue-twisters – og der er helt sikkert mindst ét, hvis udtale vil overraske dig.

1. Zara [dzah-dah]
Den spanske highstreet-kæde Zara har herhjemme vakt stor uenighed om, hvorvidt mærket skal udtales med tryk på Za – som i navnet Sara – eller på ra. Det viser sig dog, at ingen af delene af korrekte. En ansat i butikskæden kunne i 2016 fortælle på Instagram, at brandet i virkeligheden skal udtales ‘dzah-dah’ eller ‘tsada’. Det skyldes, at Zara oprindeligt blev grundlagt i Arteixo, hvor Z’er udtales som en blød th-lyd, mens R’er udtales som D’er.

2. Aesop [ii-sop]
Hudpleje-brandet Aesop er blevet kendt verden over for deres lækre håndsæber i enkel indpakning. Hvad der dog er mindre kendt, er, at brandet faktisk ikke udtales ‘æsop’, som stavemåden ellers kunne indikere, men ‘ii-sop’.

Givenchy AW20 backstage
© Givenchy AW20 / Anna Stokland

3. Givenchy [sji-vahn–shee]
Det franske luksusmærke med det ditto franske navn har gennem tiden voldt kvaler for mange – blandt andre den amerikanske kendis Whitney Port, som i en tåkrummende episode af 00’er-realityshowet The Hills blev irettesat af en parisisk chauffør efter at have udtalt det som ‘ga-VIN-chee’. Nøglen til en korrekt udtale af navnet er at udtale G’et blødt, E’et som et A og ‘chy’ som ‘shee’.

4. Hermès [air-mez]
Fransk kan være et svært sprog at lære, og en af de primære grunde er brugen af stumme bogstaver – i Hermès’ tilfælde det indledende H. For at gøre det hele endnu mere forvirrende, ville et S, der afslutter et ord på fransk, normalt også være stumt – men fordi det sidste È staves med en accent grave, skal S’et alligevel udtales blødt.

Proenza Schouler AW20 backstage Gigi Hadid
© Proenza Schouler AW20 / Anna Stokland

5. Proenza Schouler [pro-en-za skoo-ler]
Proenza Schouler er blevet udtalt forkert i så stort et omfang, at den ene af designerne bag det amerikanske brand, Jack McCollough, endda har overvejet at ændre stavemåden fra ‘Schouler’ til ‘Schooler’. Navnet består dog stadig – og næste gang, du nævner det, skal du blot tænke på udtalen af det amerikanske ord ‘school’.

6. Ann Demeulemeester [ann de-mule-eh-meester]
Den belgiske designer Ann Demeulemeester blev kendt i 80’erne for sine lige dele gotiske og bohemede kollektioner. I 2013 fratrådte hun stillingen som chefdesigner hos brandet under eget navn og kastede sig i stedet over keramik – men hendes kringlede efternavn vil næppe blive glemt foreløbig i modeverdenen. Det vigtigste at huske på, når du udtaler det, er, at ‘meul’ skal udtales som ‘muldyr’ på engelsk – og så vil resten komme af sig selv.