© HBO Max / 'Jane Fonda in five acts'

80'ernes mode: Trends fra 80'erne, du helt sikkert kan huske

Store skulderpuder og benvarmere i vilde neonfarver. 1980'ernes mode var et kapitel for sig, og vi giver dig her et gensyn med de største trends og tendenser fra årtiet – og var du ung eller barn i årtiet, kan du helt sikkert huske disse fantastiske modetrends fra 80'erne.

80'ernes største modetendenser

Der blev uden tvivl sat nye standarder i 80'erne inden for både kultfilm, musik og især mode. Hvem husker eksempelvis ikke det ikoniske løft i filmen Dirty dancing, fitness-guruen Jane Fonda, Princes lilla jakkesæt og et af tidens største modeikoner, Prinsesse Diana, hvis outfits stadig er til stor inspiration for mange i dag?

Ligesom 90'erne og 00'erne er 80'erne et ikonisk modeårti, hvis tendenser vender tilbage til catwalken igen og igen i alskens nyfortolkninger. Og det er der god grund til: 80'ernes mode var nemlig på mange måder markant med store skulderpuder, vilde krøller og knald på farverne – blandt andet takket være tidens store stilikoner, der satte dagsordenen for, hvordan alt fra tøj til hår til makeup skulle sidde.

Vi guider dig herunder gennem de største tendenser fra 80'ernes mode, som du næsten med garanti vil kunne huske.

80'ernes uundgåelige trend: Markerede skuldre

Jo bredere skuldre, desto bedre. En af de største tendenser, der kendetegnede 80’ernes mode, er de brede skulderpuder. Skulderpuderne kom helst i form af en oversized blazer, og gerne også med ekstra puf i ærmerne, så det overdimensionerede look for alvor kom til sin ret.

80'er-modens ultimative accessory: Scrunchies

I 80'erne kunne håret næsten ikke blive stort nok. Det samme gjaldt også elastikkerne, der holdt lokkerne på plads. Scrunchies er næsten synonym med 80'ernes hårmode, og de store elastikker, der kom i næsten alle farver og mønstre, har de seneste år igen fundet tilbage til modeverdenen i nye versioner.

Double denim a la 80'erne

Det klassiske stone washed denimlook var en stor tendens i 80'ernes mode, og det er et stof, der for mange er synonymt med perioden. Særligt oversized denimjakker og de højtaljede mom jeans var populære – helst sat sammen for et fuldt denim-look.

80'ernes yndlingsfrisure: Permanentede krøller

Jo større og vildere krøller, desto bedre. I 80'ernes mode kunne håret næsten ikke blive for stort. Det skyldtes blandt andet en af 80'ernes store stilikoner, sangerinden Cher, som bar store krøller, der med garanti har været til inspiration for mange. Og var man ikke den heldige indehaver af krøller, kunne man heldigvis få permanentet håret hos frisøren og på den måde snyde sig til det ultimative 80'er-look.

80'er-modens silhuet: Store bælter og små taljer

Én af de helt store tendenser, når det gælder 80'ernes mode, var, at taljen skulle være så smal som muligt. Dette gjaldt både til aerobic – i en farverig dragt og med benvarmere – og til hverdag. Sammen med brede skuldre og stort hår kunne taljen se endnu mindre ud med et stort bælte i taljen, som gjorde silhuetten endnu mere markant. Blandt andet Prinsesse Diana mestrede looket og formåede endda at gøre det mere tidløst med en hvid skjorte og et diskret bælte.

80'ernes makeup: Knald på farverne

Der var fuld knald på farverne i 80'ernes mode, og det gjaldt også makeuppen, som gerne både skulle byde på en farverig øjenskygge og knaldrøde kinder, så den kunne matche tøjets vilde farver.

80'ernes farveskala: Neon i alle nuancer

Der var fuld fart på 80'ernes mode, og det var bestemt ikke ønskeligt at fremstå anonym. Af samme grund bød 80'ernes mode på neon fra top til tå, og alt fra benvarmere til scrunchies, joggingsæt og strutskørter undergik den markante farveskala af gul, grøn, pink og lilla.

80'ernes favoritsmykke: Plastikøreringe

Der var som nævnt intet minimalistisk over 80'ernes mode, og heller ikke accessories blev der sparet på. I 80'erne var det især store plastikøreringe, der var populære. Jo mere opmærksomhed dine øreringene kunne tiltrække, desto bedre. De store øreringe skulle også helst være i en stærk neon farve, så det matchede resten af outfittet.

Lag på lag i 80'ernes mode: Leggings under nederdelen

En mere punket trend fra 80'erne var lag-på-lag – særligt tendensen med bruge en nederdel over et par knælange leggings. Sangerinden Madonna var en af dem, der gik forrest med denne tendens med et par blonde-leggings – og hendes rå og rebelske look blev hurtigt kopieret af Madonna-fans verden over.

80'ernes aerobicstil

Man kan ikke sige 80'erne uden også at sige aerobic – og man kan ikke sige aerobic uden også at sige spandex-trikot, svedbånd og benvarmere i ægte Olivia Newton-John-stil. Især benvarmerne var et næsten uundgåeligt item, når det gælder 80'ernes mode, og de blev skam også brugt både i fitnesscentrene og til hverdag.