© Clueless

90'ernes mode: De største trends, du helt sikkert kan huske

90'erne kan nærmest betegnes som et gyldent årti inden for modens historie, og det var herfra, at vi har stiftet bekendtskab med nogle af de mest ikoniske looks og største designere. Er du også fan af 90'ernes mode, kan du med garanti genkende nogle af disse (mere eller mindre) vilde modetendenser fra det forgangne årti.

90'ernes største modetrends

Husker vi ikke alle Chers ikoniske, matchende gule sæt, som skuespilleren Alicia Silverstone bar i kultfilmen Clueless? Og hvem har ikke sukket over supermodeller som Naomi Campbell, Kate Moss og Cindy Crawford, der gang på gang beviste, at 'less is more'?

90'erne var en æra, hvor populærkulturelle serier som Venner og Beverly Hills 90210 sammen med en perlerække af supermodeller og musikere som Spice Girls og Britney Spears satte dagsordenen for, hvordan vores garderober så ud. Samtidig bød 90'ernes mode på flere mindeværdige tendenser, der ikke blot raserede verden over dengang, men som også har fået det ene comeback efter det andet på catwalkene i årtierne efter.

Også i dag henter designerne fortsat stor inspiration fra 90'ernes største modetrends – og vi giver dig herunder et gensyn med nogle af de største trends fra 90'erne, som du med garanti vil kunne huske.

90'ernes klassiske jeans

Mom jeans var et kæmpe hit i 90'ernes mode, og det løse straight leg fit var næsten ikke til at undgå – særligt ikke kombineret med en klassisk, hvid t-shirt eller en tanktop. Efter 00'ernes fokus på skinny jeans er de mere løse (og behagelige) jeans heldigvis vendt tilbage i modebilledet i dag som en lille hilsen til 90'erne.

Den største solbrilletrend fra 90'erne

De smalle, ovale solbriller fra RayBan er nærmest synonyme med 90'er-mode, og den chikke solbrille er heldigvis aldrig rigtig forsvundet. Style dem med en slip dress og en sweater rundt om livet a la Rachel i Friends for et ægte 90'er-look.

Buffalosko fra 90'erne

I slutningen af 90'erne kunne plateauskoene nærmest ikke blive for høje. Af samme grund var de karakteristiske sko fra mærket Buffalo en af årtiers allermest fremtrædende skotrends – godt båret på vej af sanggruppen Spice Girls, der ofte yndede at betræde scenen iført de vilde sko. Af hensyn til vores anklers sundhed er vi dog glade for, at Buffalo-skoene er en af de tendenser, som (indtil videre) er blevet i 90'erne.

Hårpynt – og masser af det

Der blev ikke sparet på hårpynt i 90'ernes mode, og særligt hårklemmer og scrunchies var en vigtig bestanddel i manges frisurer. Måske husker du især de farverige sommerfuglespænder, som man helst skulle kombinere flere af til en opsat frisure, hvor det bagerste hår hang løst ned?

90'ernes vigtigste halskæde: chokeren

Om den var af plastik, læder, med sommerfugle eller med glimmer og similisten var ikke så vigtigt – men en ting, der var sikker, når det kommer til 90'ernes mode, var, at du skulle eje en chokerhalskæde. Den fine halskæde har i nyere tid fået et revival, hvor guldsmede og smykkedesignere som blandt andre Sophie Buhai har givet den en makeover med smukke farver og materialer.

90'ernes vigtigste kjole: slip dresses

Hvem husker ikke de feminine og elegante slip dresses, der ikke var til at undgå på de røde løbere i 90'erne? Den fine kjoles popularitet skyldes særligt stilikoner som Kate Moss, Winona Ryder og Naomi Campbell, der gang på gang rockede den simple kjole med minimale accessories og stiletter. Siden er slip dresses aldrig rigtigt forsvundet ud af modebilledet, og vi klager bestemt ikke.

Shortsene, du ikke kunne undgå i 90'erne

Prinsesse Diana var et af 90'ernes største stilikoner, og hun var blandt andet med til at sørge for, at cykelshorts ikke længere kun var forbeholdt cyklister i Tour de France, men også kunne være en del af et stiligt outfit kombineret med sneakers og en sporty joggingtrøje. I 2020 opnåede cykelshortsene atter stor popularitet – blandt andet godt hjulpet på vej af kendissen Kim Kardashian, som ofte kunne spottes i de stramme benklæder.

Tubetoppen

Den lille, cropped tubetop uden stropper markerede sig for alvor i 90'ernes modebillede ved hjælp af blandt andre Spice Girls og Britney Spears, der performede i farverige toppe med glimmer og påsatte similisten. Mere afdæmpede versioner af tubetoppen vandt dog også ind som en af 90'ernes største modetrends – blandt andet denne i en diskret farve båret af Sex and the City-stjernen Sarah Jessica Parker.

90'ernes helt store bryntrend

90'ernes mode vil for mange være forbundet med de ultratynde bryn, som blandt andre Kate Moss, Cameron Diaz og flere andre kvindelige kendisser var med til at gøre en fast del af skønhedsrutinen for mange verden over – en uheldig trend for manges bryn, der siden har lidt under overplukningen og kan være svære at få fylden tilbage i. Heldigvis er 90'er-trenden siden blevet udskiftet med mere naturlige bryn – men nu ser det ud til, at det måske er ved at vende igen.