Electrolux perfect care denim fashion week victor jones costume
© Victor Jones

Den ultimative denim-ordbog

Hvad definerer mom jeans og boyfriend jeans? Og hvad er moon wash? Få overblikket over de mange forskellige jeans og sæsonens største denim-tendenser

Denim og jeans er noget af det mest ikoniske og tidløse, vi har i garderoben og har altid været populære på tværs af forskellige tendenser og sæsoner.

I samarbejde med Electrolux PerfectCare, som har et helt særligt program til denim-vask, har vi lavet en ultimativ denim-ordbog. Så kan du blandt andet finde ud af, hvad forskellen på mom jeans og boot cut er, hvad der definerer et par boyfriend jeans og hvorfor man taler om knurhår i forbindelse med jeans.

Mom jeans

© Anna Stokland

Mom jeans kom for alvor tilbage i gadebilledet i 2016, og fik skudt nyt liv sit ellers lidet flatterende ry som de pinlige jeans, din mor levede i, da du var barn.

Mom jeans er definerede ved at være højtaljede, sidde stramt i taljen og omkring bagdelen, mens benene er lige og bliver smallere ved anklen.

Opløft dine mom jeans med et par høje ankelstøvler, eller gør dem casual med et par chunky sneakers.

Boyfriend jeans

© Anna Stokland

For nogle kan boyfriend jeans og mom jeans til forveksling ligne hinanden, men der er dog en forskel – om hofterne sidder boyfriend jeans mere løst og er brede omkring benene. Det giver dem en mere oversized pasform end dine mom jeans.

Brug dine boyfriend jeans sammen med en lang frakke, en tætsiddende trøje eller par feminine sko for at opveje det løse og casual fit.

Bootcut

© Anna Stokland

Som begrebet antyder, er denne form for jeans oprindeligt lavet til, at der skulle var plads til at have dem på udover et par støvler.

Bootcut jeans er som regel lige og slanke i formen for toppen, mens omkredsen af buksebenene bliver lidt bredere fra læggene og ned. Det gør dem meget alsidige, da denne form for snit passer de fleste kropstyper.

Culotte

© Anna Stokland

Nej, der er ikke tale om din mors søndagssteg. Det er ikke til at sige, hvorfor denne type jeans har fået sit særlige navn, men værd at nævne er de for deres lidt specielle udtryk.

Culotten er defineret af en høj talje, bred pasform og cropped bukseben, der som regel er skåret lidt under knæet. Det giver Culotten et helt særligt look, der nok ikke er for alle.

Brug dem med et par åbne stiletter eller sandaler for at få dine ben til at virke længere end de er. Det skaber en spændende og dynamisk silhuet.

Kick flare

© Anna Stokland

1970'erne er ikke nogen ny tendens i modelandskabet og vi vil fortsat se elementer fra den sagnomspundende era her i 2018. Et af de mere klassiske elementer er de karakteristiske kick flare jeans.

Bedre kendt herhjemme som kassebukser, er kick flare kendt for at have en stram pasform om hofter, bagdel og lår, mens buksebenene bliver mere og mere vide fra knæene og ned. Det danner derved noget, som minder om en klokkeform.

Brug dine kick flare jeans sammen med et par høje hæle for at holde stilen tro mod 70'erne, eller fusionér dem med 1990'erne, og brug dem med et par sneakers.

Cropped flare

© Anna Stokland

Vi bliver inden for samme kategori som ovenstående, men denne gang med en lidt mere særlig silhuet end kick flare.

Cropped flare minder meget meget om kick flare, som navnet også antyder, men helt særligt er, at klokkeformen på buksebenene ender under knæene. Undgå derfor cropped flare, hvis du ikke er så høj, for de kan hurtigt få dig til at syne lavere, end du er.

Skinny

© Anna Stokland

Skinny jeans behøver ikke den store introduktion, da de er en fast del af basisgarderoben hos de fleste – om så det er i den klassiske indigoblå, i sort denim eller i en cool farve.

Skinny jeans sidder stramt og tæt hele vejen fra bagdelen og ned langs benene. Brug dem med en løstsiddende overdel for at opveje looket, eller før det tætsiddende udtryk videre og brug dem med en stram top for et mere klassisk udtryk.

Unwashed

© Anna Stokland

Unwashed, eller rå denim, beskriver ikke dine jeans pasform, men den form for behandling, dine jeans har fået. Eller rettere ikke har fået i dette tilfælde.

Når du køber jeans i highstreetbutikker, er de som regel blevet vasket og behandlet på forhånd for at give dine jeans et helt særligt look, eller for at gøre dem mere behagelige at gå i fra start. Men køber du jeans i rå denim, kræver det lidt længere tid at gå dem til – lidt ligesom et par splinternye lædersko.

Det betyder også, at jeans i rå denim med tiden vil forme sig præcist efter din krop og din pasform. Derfor skal du værne dig med lidt tålmodighed, da de ikke altid kan være lige behagelige at have fra nye. Men det er ventetiden værd.

Moon wash

© Anna Stokland

Denne form for denimbehandling vil de fleste associere med 1980'erne, som på godt og ondt har haft indflydelse på tendenser i moden sæson efter sæson.

Moon wash, også bedre kendt som acid wash eller marple wash, dækker over en helt særlig behandling. Moon wash betyder nemlig, at din denim på forhånd er blevet vasket med sten eller svampe dyppet i klor. Det er det, der giver dine moon washed denim items de karakteristiske lyse pletter og plamager.

Whiskers

© Anna Stokland

Det er ikke kun katte, der har knurhår. Dine jeans kan nemlig også have dem.

Whskers, altså knurhår på dansk, er betegnelsen for de vandrette, hvide slidmærker, dine jeans får ved skridtet og i knæhaserne, efter de er blevet godt brugt. De fleste producenter sørger dog for at give dine jeans disse knurhår på forhånd, så de har et lidt mere brugt look fra nye.

Giv dine denim items længere levetid

Denim er et slidstærkt og holdbart materiale, som mange elsker og har i deres garderobe. Faktisk svarer hele 69 procent af kvinder i en ny undesørgelse, at de bruger denim mere end noget andet*. Derfor kræver de også den bedste behandling, så holdbarheden forlænges.

Med Electrolux PerfectCare nye denim program, der vasker dine denim items med omhu ved lav temperatur, bliver pasformen bibeholdt og hvide mærker reduceret. Dermed holder din denims kvalitet længere tid og levetiden får bedre vilkår.