© Anna Stokland

Den ultimative guide: Sådan vasker du silke, uld og viskose

Silke, uld og vintagefund i viskose. Vi elsker det – men hvordan vasker man egentlig sine sarte styles bedst? I samarbejde med Electrolux guider vi dig uden om renseriet

I garderoben har vi alle vidunderlige items af uld, silke og viskose, som vi frygter at vaske, fordi vi så nemt kan ende med krympet tøj. Men det må vi gøre op med. Derfor giver vi dig nedenfor en guide, så det aldrig mere går galt, når du vasker dit sarte tøj i vaskemaskinen.

Guiden har vi lavet i samarbejde med Electrolux, der har udviklet den helt nye UltraCare Eco – vaskemaskinen, der forstår os, som elsker mode, og er skabt til at vaske skånsomt og passe på dit lækre tøj, så du slipper for at vaske i hånden eller gå på dyre renserier. Vaskemaskinen blander vand og vaskemiddel, inden den skånsomt sprayer det over dit vasketøj, mens en særlig blød tromle beskytter dit tøj mod unødvendigt slid. Ovenikøbet er du garanteret at undgå overvask, da maskinen automatisk tilpasser vasketiden og vandet til mængden af dit vasketøj. Perfekt til designertøj.

Psst. Du kan vinde den nederst i denne artikel!

ULD
Lækre cardigans, sweatre og frakker i uld bliver vi aldrig trætte af. Det bliver vi tilgengæld af at vaske uldtøj i hånden. Udover at det tager en del tid, så er håndvask af uld heller ikke at anbefale, da temperaturen er svær at kontrollere, og du derfor risikerer, at dine lækre items i uld krymper. Med en vaskemaskine får du en stabil vandtemperatur, og det er afgørende, når du vasker uld. Når du skal købe vaskemaskine, så vælg en med Woolmark-certificering som den nye Electrolux UltraCare Eco. Husk altid at bruge uldvaskemiddel, ellers bliver det naturlige fedtstof vasket væk, og tøjet bliver tørt, statisk og til sidst (gisp!) hullet. Efter overstået vask, må du aldrig hænge dit uldtøj til tørre, så går det ud af form. Lad det i stedet liggetørre på et håndklæde.

Tip: Beskyt dit lækre uldtøj mod møl med et par lavendelposer eller cedertræskugler i skabet.

SILKE
Silke er et af de mest fantastiske materialer, vi kan komme i tanke om. Blødt, smukt, lækkert. Se bare på kjolen ovenfor, som er spottet på gaden i New York. Ofte ender silke dog nederst i vasketøjskurven, fordi man ikke helt kan overskue, hvordan man vasker det bedst. Når du vælger en vaskemaskine, så kig altid efter særlige silkeprogrammer og tilpasset centrifugering. Men noget af det bedste, du kan gøre for dit sarte silketøj er dog at vaske det så lidt som muligt – og i stedet dampe det, så det retter sig ud og bliver friskt, uden du slider på tøjet. Du kan enten bruge en tøjdamper eller en vaskemaskine med indbygget damp som funktionen SteamCare i Electrolux' UltraCare Eco-vaskemaskine.

Hør, hvordan Lisbeth fra modebloggen, It's Fashion, Baby!, bruger damp til at passe på sit tøj.

Når du endelig skal vaske silke, så sørg for at gøre det i køligt vand på håndvask-programmet, og brug silke-vaskemiddel uden enzymer – de ødelægger nemlig fibrene. Hvis du stryger dit silketøj, så husk endelig at vende det på vrangen først, så du ikke ødelægger den smukke overflade.

Tip: Vidste du, at vi i Norden bruger over 179 milliarder på tøj? Tjek, hvor meget din egen garderobe er værd her.

VISKOSE
Åh, de skønne vintagefund – Kjoler med en historie er helt unikke. Ofte er de lavet i viskose, som desværre er et meget sart materiale. For det første skal du passe på temperaturen, når du vasker viskose, materialet har nemlig tendens til at krympe og bør generelt vaskes ved så lav en temperatur som muligt – helst koldt og i hvert fald aldrig over 40° C. For det andet skal stoffet behandles nænsomt, så du skal vaske det med specialprogrammet til håndvask på din vaskemaskine. Derudover har viskose også en irriterende tendens til at krølle. Et godt tip er derfor at dampe tøjet efter vask – enten med en hånddamper eller lige stryge det med et dampstrygejern. Så falder din viskosekjole måske lige så flot, som på kvinden nedeunder. Hun er spottet i Paris' gader i et fantastisk look, der heldigvis er lige til at kopiere.

Tip: Vind en UltraCare Eco fra Electrolux med unikt look designet af Storm & Marie! Har du et stykke tøj, som du virkelig elsker og passer rigtig godt på? En kjole, du har arvet fra din mormor eller mor? Den nederdel, du havde på, da du mødte din kæreste? Eller bare et fantastisk item fra din yndlingsdesigner, som du aldrig bliver træt af?

Del favoritten fra din garderobe med os inden d. 25. april på Instagram med hashtags #fashionxfavorit og #stylewellcaredfor. Du må selv om, hvordan du præsenterer tøjet – det kan være en selfie i et spejl, et billede af tøjet på en bøjle eller et hashtag på et billede, som du allerede har lagt op. Men skriv gerne helt kort, hvorfor du elsker netop det item. Så udvælger vi en heldig vinder, som oven i købet også vil blive interviewet til en artikel på Costume.dk. Psst! Husk, at du skal have en åben Instagram-profil, for at vi kan se de billeder, du tagger. Læs mere om konkurrencen her.