Derfor er Miuccia Prada en af modebranchens mest inspirerende kvinder

Modeekspert Chris Pedersen tegner et portræt af Miuccia Prada, og viser den 70-årige modelegendes bedste kollektioner

Work Bitch

Miuccias muser har det også med at skurre lidt mere end hos andre modehuse. Indie-skuespillerinden Maggie Gyllenhaal ses ofte i Pradas design ligesom kollegaen Sara Paulson, som især er kendt for sin rolle i gyserserien American Horror Story. Vogue-redaktøren Anna Wintour er kæmpe fan af husets printede kjoler, men der er også plads til den såkaldte camp-æstetik, som når den amerikanske drag queen Violet Chachki dukker op som David Lynch-agtig femme fatale i en af Pradas reklamekampagner, eller som i 2013, hvor Prada dedikerede en kollektion til Britney Spears-singlen Work Bitch. Tøjet var inspireret af amerikansk pop art, sportstøj og print, der lignede synlige bh’er, men udtrykket var hårdt som i pop prinsessens comeback-single.

“Jeg var optaget af kvinder og af kvinders styrke. Vi er her, vi er stærke, vi er synlige, og vi er fightere. Jeg ville gerne opmuntre kvinder til at stå op for dem selv,” forklarede hun til journalisterne backstage, nærmest som havde hun forudset #Metoo-bevægelsen, der lurede lige om hjørnet.

Og netop evnen til at afkode den kulturelle krystalkugle er en af Miuccia Pradas vigtigste som modemenneske. Hun syer ikke, hun draperer ikke, hun kan ikke tegne mønstre, og hun kan ikke skitsere sine idéer. Alt det har hun folk til, så hun kan koncentrere sig om at afkode og fange tidsånden. Som da hun i slutningen af 90’erne hyrede stjernearkitekten Rem Koolhaas til at designe den ultimative flagship-store i New York komplet med filmlærred, scene til musikoptrædende og kunsthappenings og de mest avancerede teknologier til både belysning og nye former for vægkonstruktioner. Butikken forvandlede shopping til en kulturel beskæftigelse, og med åbningen af Herzog & de Meurons futuristiske Prada-tårn i Tokyo gjorde hun sine butikker til turistattraktioner på linje med både museer og historiske monumenter.