designerens 10 skjortebud
© Anna Stokland

Det skal du overveje, før du køber en skjorte

Skjorten er et musthave i garderoben, men hvilken skal du gå efter?

Skjorten er en klassiker i garderobeskabet, der balancerer det formelle med det skæve og fortolkes i det uendelige. Designer Britt Sisseck har specialiseret sig i at designe dameskjorter, fordi de i hendes øjne halter efter herreskjorterne i design og kvalitet.

Her giver hun ti bud til dig, der elsker skjorter.

1. Kend kvaliteten

“Når du leder efter en ny skjorte, så se først og fremmest på kvaliteten i stoffet. Hvis du vil have en klassisk skjorte, skal du gå efter en tæt vævning i bomulden, så stoffet fremstår sprødt og lækkert. Kvaliteten i dameskjorter har tendens til at være lidt dårligere end herreskjorter, så mærk efter, om stoffet giver samme fornemmelse som en herreskjorte.”

2. Kig efter pasformen

“Moden spiller også meget ind på skjorternes pasform, men en klassisk skjorte er altid pæn. Er du høj og tynd med en lidt drenget krop, kan det bløde dit look lidt op, hvis der er lidt rynk på skuldre og læg på ryggen. Har du kurver med barm og hofter, vil en mere figursyet skjorte klæde dig og fremhæve din talje.”

designerens 10 skjortebud

Sæt en feminin, lys skjortebluse sammen med et par ternede herrebukser.

© Anna Stokland

3. Kontraster er afgørende

“Der er ingen regler, når det gælder hvilke materialer, der passer til hvilke anledninger. Vær ikke bange for at mikse en hvid herreskjorte med et par elegante smokingbukser eller en fin silkeskjorte med bindebånd med et par rå jeans. Det er i kontrasten, nuancerne ligger.”

4. Tiden dikterer trenden

“For tiden er det den dekonstruerede, oversize skjorte, der dominerer modebilledet. Moden udtrykker og afspejler altid strømninger i samfundet, og selvom det er sværere at se på nutiden end på fortiden, så kan man godt komme med et bud på, hvorfor de store, skæve skjorter hitter lige nu:

Køn er på dagsordenen, og vi sætter stadigvæk spørgsmålstegn ved, hvad der er maskulint og feminint. Vi misunder manden den lethed, han med skjorten kan klæde sig på med. Samtidig dekonstruerer vi med skævt knappede skjorter og asymmetriske snit den magt, herreskjorten også udtrykker.”

6. Alt går an til fest

“Når du skal til fest, er der nærmest ingen grænser for, hvordan skjorten kan bæres. Måske er det den samme skjorte, som du havde på på arbejde, der bare bliver knappet ned, så der er kig til huden, og det formelle brydes. Måske skifter du bomuld ud med silke eller tilføjer et smykke om halsen.”

7. Find din stil

“Du skal finde dna’et i din stil, men altid give det en balance og måske udfordre dig selv lidt, når du vælger dit tøj. Du bliver både bevidst og ubevidst vurderet af andre ud fra det tøj, du har på, og det er aldrig interessant, hvis man er helt i sort eller hvid. Den samme skjorte kan udtrykke vidt forskellige ting, alt efter hvordan du bruger den. Alene ved at smøge ærmerne op ligger der et helt klart signal, selvom vi måske ikke lige tænker over det, når vi gør det om morgenen.”

8. Gå efter alsidighed

“Mine skjorter har altid navne, og mine personlige favoritter er dem i mine kollektioner, hvor navnet starter med B – blandt andet Bianca og Berta. De er oversize i snittet uden at være for trendy, og de kan både bæres nede i et par bukser og udenpå. De er pæne til alt fra bløde bukser med vidde til stramme jeans. Det er en skjorte, der kan rigtigt meget – en god kvalitet at huske på, når du skjorteshopper.”

9. Få styr på krave og flipper

“Flipper og kraver på skjorter er meget modebetonede, men det er vigtigt at se efter, hvilken slags der klæder din kropstype – det er nemlig ret forskelligt. Hvis du har en lang, tynd hals, er det pænt med en krave, der går op i halsen. Hvis du er mere rund i formen, er det omvendt klædeligt med en rundere hals.

Læg mærke til, hvordan kraven sætter sig på dig. Den skal sætte sig pænt og tæt ved halsen og ikke stå stift op i luften. Hvis du har en stor barm eller en lidt bred ryg, er det ofte ikke så klædeligt med store flipper. Derudover er det vigtigt at vurdere, hvordan skjorten skal bruges. Store flipper eller en høj krave er fine til aftenbrug, og mindre flipper er en god detalje under en jakke.”

10. Hav selvindsigt

“Vær ærlig, når du kigger på dig selv i spejlet. For det meste gælder det, at en pæn skjorte er en velsiddende skjorte.”

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF