Er det allerede sommer igen?

Sommeren er knap nok forbi, men alligevel kigger vi allerede på, hvad vi skal gå i næste sommer - hvorfor? Kig med her og få et indblik i kollektionernes cyklus

Sommeren er på retur, og sommertøjet er knap nok pakket væk, butikkerne bugner af efterårsvarer og nu skal vi kigge på næste sommers mode. September måned står nemlig i modeugernes tegn, og det er nu, at næste års sommertøj bliver vist frem for modepressen og indkøberne. Det kan godt være svært at følge med. Kan det ikke lige blive efterår først?

Fra to til seks årlige kollektioner
De store modehuse laver typisk seks kollektioner om året: resort, forår, pre-fall og efterår til kvinder samt forår og efterår til mænd. Sådan har det været siden midten af 00’erne og modebranchen finder hele tiden nye måder at gøre tingene på.

Pre-kollektionerne er blevet en fast del af modeåret med dets uendelige vekslen mellem modeuger, indkøb, nye varer på hylderne og udsalg. Nogle designere har valgt at gøre tingene i deres eget tempo. Det gælder for eksempel Tom Ford og Dries Van Noten, der kun har forårs- og efterårskollektioner. Andre har virkelig travlt: Marc Jacobs har med sit job for Louis Vuitton og sine to egne mærker, Marc Jacobs og Marc by Marc Jacobs, indtil nu haft 14 kollektioner om året at holde styr på. I oktober offentliggjorde han dog, at han forlod Louis Vuttion. Måske for at have lidt færre kollektioner at hellige sig.

Hvorfor så mange?
Men selvom det kan lyde, som om sæsonerne bliver mere ligegyldige, hver gang der kommer en ny kollektion, er det ikke tilfældet. Modebranchen har stadigvæk behov for at holde fast i dem - og markere deres ankomst. “Det er en cyklus, der opfylder mange funktioner: Mærkerne får plejet deres kunder, de får mediedækning og får præsenteret deres tøj på kendte. Det kredsløb er svært at erstatte,” siger Else Skjold, der beskæftiger sig med modeforbrug. Vi andre kan glæde os over, at det betyder mere tøj til os - og overveje, hvad vi skal have på, når forårssolen kaster sine første stråler på os.

Kollektionernes cyklus er en sjov størrelse og ikke altid helt til at finde ud af, men med denne modecyklus-guide, kan du holde styr på, hvornår hvilke kollektioner rammer butikkerne, og hvornår udsalget starter:

JANUAR: Udsalg Efterårskollektioner og pre-fall-kollektioner fra året inden kommer på udsalg.

FEBRUAR: Indkøb og nye varer Butikkerne indkøber efterår/vinterkollektioner og forår/sommerkollektioner kommer i butikkerne.

MARTS: Indkøb Butikkerne indkøber efterår/vinterkollektioner.

APRIL Intet nyt.

MAJ: Nye varer Pre-fall-kollektioner kommer i butikkerne.

JUNI: Indkøb og udsalg Butikkerne indkøber pre-spring. I slutningen af måneden kommer sommer- og pre-spring-kollektioner på udsalg.

JULI: Nye varer Efterår/vinter-kollektioner kommer i butikkerne.

AUGUST Intet nyt.

SEPTEMBER: Indkøb Butikkerne indkøber forår/sommerkollektioner.

OKTOBER: Indkøb Butikkerne indkøber forår/sommerkollektioner.

NOVEMBER: Nye varer Pre-spring-kollektioner kommer i butikkerne.

DECEMBER: Indkøb Butikkerne indkøber pre-fall-kollektioner.