Kaftan lang kjole med lange ærmer
© Weekday

Er det bare mig, eller er sommerens it-kjole uklædelig?

Alle designerne er enige om, hvilken kjole du skal gå med til sommer – og det har fået vores skribent helt op i det røde felt

Jeg ved godt, at man ikke behøver at adlyde alt, hvad moden dikterer. Men er man svært modeinteresseret som jeg, føles det næsten blasfemisk ikke at spørge “hvor højt?”, når designerne sig hop.

Endnu vanskeligere bliver det ikke at lade sig påvirke, når butikker, Instagram, kollegaer og veninder alle kaster deres kærlighed på at specifikt item. Det har flere gange ført til en næsten ud af kroppen-oplevelse, hvor jeg pludseligt befinder mig i et prøverum i færd med at hive det stykke tøj, som jeg havde svoret aldrig at købe, ned over hovedet.

Men uanset, hvor meget webshops og designere presser på, så finder sommerens mest populære kjole ikke vej til min ønskeliste.

Kaftanen ...

... er sommerens helt store kjolehit. Den forvaskede sag, som er aldrende charterturisters faste uniform, når de tøffer frem og tilbage fra stranden på Mallorca – gerne tilsat et par udtrådte klipklappere.

Det er i hvert fald de associationer, kaftanen giver mig, men denne sommer må jeg vende mig til at se posen med ærmer her, der og alle vegne.

Det måtte jeg sande, efter at have gennemsøgt adskillige webshops for inspiration til mit næste kjolekøb; Uanset, hvor jeg klikkede hen, bød kaftanen mig velkommen i både traditionelle design og nyfortolkede versioner, som dem jeg stødte på hos Acne Studios og Mary Katrantzou. Men mig narrer I ikke, en kaftan i nye klæder er stadig en kaftan!

Genoplivningen af kaftanen kommer i kølvandet på den ferieagtige-trend, vi har set de seneste år.

Jacquemus er bannerfører for tendensen, som i den franske designeres univers har budt på overdimensionerede stråhatte, masser af hud, Saint Tropez-stemning, gennemsigtig strik og hør i sarte pasteller. Efter min mening en elegant opgradering af feriegæstens garderobe, men desværre ophørte trenden ikke, mens legen var god.

I 2020 er vi gået fra designernes drømmende fortolkning af beachwear til en næsten socialrealistisk gengivelse af charterturistens kaftan, der mest af alt er et glorificeret telt med ærmer. Et telt, der bør blive inden for pakkerejsens poolområde.

Jacquemus

Fra elegant hør a la Jacquemus til strandgæsternes højtskattede kaftan.

Jacquemus ca. 7.960 kr. // Anna Kosturova hos Mytheresa.com ca. 1.175 kr.

Et farvel til sexede sommerkjoler?

Måske slog tanken om kaftanen mig ekstra hårdt, da dens tilbagetog sker i en tid, hvor moden endelig igen var begyndt at omfavne og hylde de kvindelige former.

Sidste år fik de lårkorte cocktailkjoler fra Rotate Birger Christensen mig til at klappe begejstret i hænderne, efter flere år domineret af oversized, firkantede og uformelige unisex-silhuetter. Og jeg må ærligt indrømme at have brugt en mindre formue på minikjoler – ikke mindst, hvis man udregner centimerprisen.

Men jeg er altså langt fra færdig med at skrue kroppen ned i noget kropsnært, så sommeren 2020 bliver muligvis mit største (og første?) opgør med modebilledets tendenser.