Gratis hækleopskrift på fin taske

Du har måske allerede set tasken på armen af influencer Emma Chamberlain eller danser Maddie Ziegler – og her får du selv opskriften på den fine taske fra den danske hækledesigner Rose Svane.

Rose Svane startede med at hækle for to år siden. Det begyndte blot som en adspredelse fra hverdagen, men er siden blevet til flere tusinde følgere på Instagram, og i maj 2022 udgiver hun sin første bog med 15 hækleopskrifter.

Du får herunder opskriften på en af hendes fine tasker, som gik viralt på de sociale medier efter at være blevet delt af flere amerikanske kendisser.

Historien om den virale taske

"I december 2019 hæklede jeg en lille ternet taske, der lynhurtigt gik viralt på de sociale medier, og jeg blev kontaktet af YouTuber og influencer Emma Chamberlain, som havde set min taske og ønskede at få fingrene i den. Jeg hæklede hurtigt en ternet taske og sendte den afsted til hende. Efter at hun havde delt modtagelsen på sin kanal, blev jeg blæst bagover af efterspørgsler på tasken, blandt andet måtte den amerikanske danser Maddie Ziegler også eje den lille hæklede sag. Jeg var målløs over, hvor stort et modefænomen hækling pludselig var blevet.

Det er virkelig en taske, der fungerer, og derfor er opskriften med i bogen. Formen på selve tasken er den samme som den ternede taske, der gik viralt, men mønsteret er et andet. Den her taske har et mønster af vertikale striber. Striberne minder mig om de smukke farvestrålende markiser og parasoller, der ofte pryder caféer og små markeder i de sydeuropæiske lande, og striberne giver tasken en god summervibe," fortæller hækledesigner Rose Svane, som står bag tasken.

Hækleopskrift på stribet taske

Inden du starter

Størrelse
27 x 20 cm
Hanken kan hækles i din ønskede længde.

Materialer

  • 100 procent bomuld 8/8
  • 50 g farve A
  • 100 g farve B
  • 100 g farve C

  • Hæklenål 3,0 mm

Hæklefasthed
10 x 10 cm = 22 stangmasker i bredden og 9 rækker i højden.

Får du flere masker og rækker på 10 x 10 cm, skal du skifte til en tykkere hæklenål.

Får du færre masker og rækker på 10 x 10 cm, skal du skifte til en tyndere hæklenål.

Værd at vide, inden du går i gang
Taskens bund hækles først frem og tilbage i rækker. Derefter hækler du selve tasken rundt, og til sidst hækler du en hank i hver side, som bliver syet sammen.

Det hækletekniske

Hver stangmaske i begyndelsen af hver række eller runde erstattes af 3 luftmasker.

Når du hækler rundt, skal hver runde afsluttes med 1 kædemaske i den tredje luftmaske, der blev lavet i begyndelsen af runden.

Der er mange farveskift i opskriften, og når du hækler, skal du føre de tråde, du ikke hækler med, rundt inde i arbejdet. Du kan læse mere om at sætte nye farver til, skifte farve og hvordan du fører farverne rundt i arbejdet, i den fysiske bog.

Opskrift på den lille virale taske

Taskens bund

1. Hækl 49 luftmasker med farve A, og hækl 3 luftmasker ekstra, der fungerer som den første stangmaske

2. I fjerde luftmaske fra nålen hækler du 1 stangmaske, men vent med sidste gennemtræk, da du allerede her skal farve B til. Træk med farve B tråden tilbage gennem masken.

3. "Hækl nu ned i luftmaskekæden sådan: 6 stangmasker med farve B og 2 stangmasker med farve A. Sæt nu farve C til, og hækl 6 stangmasker med den og 2 stangmasker med farve A." Husk at hækle over de farver, der ikke bliver brugt, så de bliver skjult inde i arbejdet.

4. Gentag "-", 2 gange mere, så du i alt har 50 stangmasker efter første række.

5. Hækl 3 luftmasker, der fungerer som første stangmaske med farve A, som er farven, du ender med efter første række, og vend arbejdet. Hækl nu stangmasker rækken ud i de samme farver som forrige runde, så der begynder at blive dannet vertikale striber.

6. Hækl rækker på den måde, indtil du i alt har 5 rækker. Bunden på tasken er nu færdig, og du skal hækle taskens side.

Taskens side

Selv tasken hækles herfra rundt, så du skal ikke længere vende arbejdet, når du starter på en ny omgang. Husk, at hver runde starter med 3 luftmaske, som er svarende til første stangmaske. Du hækler nu farveskift efter farveskemaerne, som du kan se på side 188 i bogen.

1. Hækl den ene hjørneside af tasken efter farveskema A.1. Stangmaskerne hækler du ned i siden af taskens bund. Her er der ikke tydelige masker at hækle ned i, så du hækler bare så godt, som du kan. Du skal jævnt fordelt hækle 10 masker.

2. Fronten af tasken hækler du efter farveskema B.1. Denne hækles kun ned i det bagerste maskeled for at skabe formen på tasken. Hækl farveskema B.1 i alt 3 gange = 48 stangmasker. Hækl til sidst farveskema C.1 1 gang = 2 stangmasker.

3. Hækl den anden hjørneside af tasken efter farveskema A.2 = 10 stangmasker. Den side hækler du på samme måde som den første hjørneside - se trin 1.

4. Bagsiden af tasken hækler du på samme måde som frontsiden ved kun at hækle i bagerste maskeled. Hækl efter farveskema B.2 i alt 3 gange = 48 stangmasker. Hækl til sidst farveskema C.1 1 gang = 2 stangmasker.

5. Afslut første omgang ved at lave 1 kædemaske i den tredje luftmaske, som du hæklede i begyndelsen af runden.

6. Fortsæt nu med at lave omgange med stangmasker, der er identiske med mønstret og farveskiftet fra forrige runde. Fra nu af skal du ikke hækle i bagerste maskeled, men igennem begge maskeled. Husk at begynde hver runde med 3 luftmasker, som svarer til første stangmaske.

7. Selve taskens form er færdig, når du i alt har hæklet 16 rækker i højden.

Hanken

Du hækler 2 hanke - 1 i hver side - og syer dem sammen til 1 hank til sidst. Hver hank hækles med indtagninger, så den bliver smallere for hver række.

1. Start med at hækle 1 stangmaske ned i hver af de 30 masker i den ene side af tasken. Husk at følge taskens farvemønster, så den maske, du hækler, har samme farve som masken, du hækler ned i fra forrige række.

2. Hækl 3 luftmasker, svarende til 1 stangmaske, vend arbejdet og hækl derefter 2 indtagninger lige efter hinanden. Hækl 1 stangmaske i hver maske, til der er 5 masker tilbage på rækken. Her hækler du igen 2 indtagninger og til sidst 1 normal stangmaske i rækkens sidste maske. Når den første række med indtagninger er hæklet, har du 26 stangmasker.

3. Hækl 4 rækker mere med 2 indtagninger i hver side - på samme måde som i trin 2. Husk farveskift, selvom du laver indtagninger. Farveskiftene kan drille lidt, når du hækler indtagninger, og det er ikke altid, at indtagningerne vil passe 100 procent til farverne fra forrige række, men det gør ikke så meget. Det kan næsten ikke ses, når tasken er færdig. Et farveskift midt i en indtagning laver du ved at starte på indtagningen med den første farve. Inden du fortsætter indtagningen ned i næste maske, slipper du tråden, du er i gang med at bruge, skifter til den nye farve og færdiggør indtagningen.

4. Når du har hæklet de 4 rækker med indtagninger, skal du hækle 1 række med 1 stangmaske i hver maske, så du nu har 10 stangmasker på en række. Fortsæt med at hækle de næste 17 rækker frem og tilbage uden indtagninger. Ønsker du hanken længere, fortsætter du med at hækle rækker. Skal hanken være kortere, skal du hækle færre rækker end de 17.

5. Når du er færdig med den ene hank, klipper du garnet og hæfter ende.

6. Lav nu en hank magen til i den anden siden. Følg farvemønsteret, der gælder for det andet hjørne af tasken, på samme måde som du gjorde i trin 1.

7. Når du er færdig med hanken i den anden side, klipper du garnet og lader garnenden fra farve A være cirka 30 cm lang. Enden bruger du til at sy de 2 hanke sammen. Her vil jeg anbefale, at du syer de 2 hanke sammen med bagsting. Hæft ende på de andre løse garnender, der er tilbage på hanken.