Tie dye
© Getty Images

Guide: Tid til tie dye

Har du endnu ikke dine weekendplaner på plads? Giv dig i kast med en af sæsonens sejeste tendenser derhjemme.

Tie dye eller batik, som det hedder på godt gammeldags dansk, har eksisteret i årtusinder og havde sin sidste storhedstid i de glade 1970’ere. Nu er teknikken tilbage i modebilledet, hvor alle fra Proenza Schouler og Versace til Ganni fremviser et bredt batiksortiment, og diverse Instagram- og TikTok- profiler viser, hvordan du selv kan kaste dig over indfarvningsteknikken – med et lidt mere moderne udtryk med mere afdæmpede paletter og pasteller end blomsterbørnenes skrigende regnbuefarver.

How to

I bund og grund er metoden meget simpel: Du vælger et stykke stof, binder nogle elastikker omkring det og bader det i farve. Sørg for, at dit stof er klar til at optage farven – de fleste farver kræver, at stoffet har været vasket mindst én gang. Derudover skal stoffet være fugtigt, før du går i gang med at binde knuder på det.

Inddel dit fugtige stof i sektioner ved hjælp af elastikkerne. Der, hvor du placerer elastikkerne, vil stoffet forblive hvidt, og det er det, der skaber mønstrene. Alt efter, hvordan du folder og binder stoffet, kan det give meget forskellige mønstre. Du kan enten prøve dig frem eller finde guides på nettet til specifikke mønstre. Det tilfældige udtryk ses mest for tiden – og heldigvis er det også det nemmeste at lave.

Følg instrukserne på din valgte farve, og gør blandingen klar. Hæld farven ned i en plastikflaske eller sprayflaske. På denne måde kan du tilføje flere farver, og det er nemmere at kontrollere, så stoffet ikke bliver helt gennemfarvet.

Læg din sammenfoldede tekstil-bold på en sort sæk, og hæld eller sprøjt farven ud over bolden. Det behøver ikke at være pænt, men skift eventuelt mellem forskellige toner af farve for et levende udtryk.

Pak stoffet ind i plastikfilm, og lad det ligge et par timer. Jo længere det ligger, jo mere intens bliver farven.

Skyl farven ud, og giv stoffet en tur i vaskemaskinen. Det er bedst at vaske det for sig, så du undgår, at overskydende farve smitter af på andre ting.

Batikkens historie

Hvis du tror, at tie dye stammer fra USA og hippietiden, må du tro om igen. Tie dye er en oldgammel teknik med rødder i både Asien og Afrika. De tidligste beskrivelser kommer fra Kina og Japan, hvor folk brugte naturlige farvestoffer fra bær, blade, rødder og blomster til at farve tøj. Disse naturlige genstande blev kogt, og stofferne blev derefter gennemvædet i det varme, farvede vand for at få en ny farve. Allerede i det 6. århundrede praktiserede man i Indien en type batik, kendt som Bandhani. Denne teknik praktiseres stadig i dag og involverer anvendelse af tråd til at binde små stykker stof i indviklede mønstre, før stoffet dyppes i farvestof.

I USA blev tie dye populært under den store depression som en billig måde, folk kunne dekorere deres hjem og beklædning på. Og så selvfølgelig igen i 60’erne, hvor batik blev en måde at udtrykke kreativitet på. Hippierne længtes efter at flygte fra de strenge samfundsmæssige normer i 1950’erne, og regnbuefarvet tie dye var en måde at udstråle en frisindet stil på.