Haute couture
© Anna Stokland

Haute couture: Det skal du vide

Hvad er haute couture, og hvorfor bør du kende mere til dette, hvis du er en inkarneret modefan? Det gør vi dig klogere på lige her.

Haute Couture

Haute couture er et ord, man ofte støder på i modeverdenen. Det er en særlig og eksklusiv gren af mode og kan på mange måder ligestilles med et kunstværk, da der bliver brugt enormt meget tid og mange kræfter på at skabe et enkelt stykke haute couture-design. De fleste ved nok, at haute couture er meget kostbart design, men vil du blive endnu klogere på haute couture, får du svar på følgende her:

Haute couture dior

Dior

© Anna Stokland

Hvad betyder haute couture?

Haute couture er en beskyttet betegnelse, der direkte oversat betyder ‘finere syning’. For at bruge betegnelsen skal et modehus være medlem af franske Chambre Syndicale De La Couture, som udvælger de modehuse, de mener, er egnede til at være sande haute couture-modehuse.

Haute Couture

Alexandre Vauthier

© Anna stokland

Hvad er haute couture?

Haute couture er unikt design, primært tøj, hvor hvert led i designprocessen er fremstillet i hånden. Det vil sige, alt fra de helt indledende stadier til når tøjet skal sys endeligt sammen. Derudover fremstilles designet i meget ekslusive og sjældne materialer, og selve designet består af utroligt mange detaljer, hvorfor fremstillingsprocessen kan tage ugevis.

Ofte vil tøjet blive syet af et hold af de dygtigste syersker i verden, som lægger mange timer i at sy tøjet i hånden. Det betyder også, at haute couture er meget dyrt. Man siger derfor ofte, at haute couture ikke har et prismærke, da budgettet er irrelevant i denne sammenhæng, men det i stedet handler om værket – koste hvad det vil.

Haute Couture

Givenchy

© Anna Stokland

Hvordan opstod haute couture?

Begrebet haute couture blev til i Paris omkring midt 1800-tallet, og det blev brugt til at betegne den engelske designer Charles Frederick Worths arbejde, der blandt andet inkluderede design for de kongelige.

Han var den første designer, som lod sine klienter være med til at udvælge og bestemme designdetaljer i tøjet, ligesom at det blev syet efter klientens unikke mål og ikke bare almindelige standard-mål. Dermed blev tøjet specialdesignet til hver kunde, og sådan opstod traditionen med unikt og kostbart haute couture-design.

Hvem designer haute couture?

En designer eller et modehus skal leve op til følgende for at kunne blive taget i betragtning som haute couture:

  • At man tilbyder design som laves på bestilling af private kunder med en eller flere fittings.
  • At man har et atelier i Paris med mindst 15 fuldtidsansatte og 20 øvrige ansatte.
  • At man hver sæson kan præsentere en kollektion bestående at mindst 50 unikke designs.

I 1946 var der 106 haute couture-huse. I dag er der kun ti tilbage. Blandt dem er Chanel, Dior, Balmain og Givenchy.

Haute Couture

Maison Margiela

© Anna Stokland

Hvad er Haute Couture Week?

Der afholdes Haute Couture Week i Paris to gange om året, hvor haute couture-designere og inviterede designere, som endnu ikke har fået den beskyttede titel, viser storslåede shows med unikt og bjergtagende design.