© Anna Stokland / Gucci / Saint Laurent

Her er trenden, der gør op med normcore

Tendensen har et historisk twist, og blandt andre Saint Laurent, Gucci og Valentino har taget den til sig

Det glitrer og glimter på både catwalk og dansegulv denne sæson. Glamrocken er tilbage – tendensen, der siden 70’erne har diversificeret kønsbillederne i mode- og musikverdenen og affødt ikoniske look fra Michael Jacksons pailletjakker til Bianca Jaggers røde kjole.

Denne sæson serverer catwalken pailletter og guldglimmer, der stråler om kap med discokugler. I år har looket fået et historisk twist hos blandt andre Saint Laurent, Gucci og Valentino. Kollektionerne sender hilsner til 70’ernes og 80’ernes glamrock-ikoner og Studio 54-festprinsesser og -prinser som David Bowies Ziggy Stardust-persona, Bianca Jagger, Debbie Harry og Freddie Mercury.

Da glamrock-stilen oprindeligt gjorde sit indtog på musikscenen i 70’ernes England, varslede den ikke blot et visuelt modsvar til årtiets kriseinducerede tristesse, men også en spirende diversificering af kønsrollerne. Glamrockens følgere specialdesignede ofte selv deres outfits ud fra et miks af 30’er-Hollywood-glamour og 50’ernes pin-up-piger med vægt på det iøjnefaldende, individuelle udtryk.

Førnævnte Bowie chokerede indledningsvis med sine kropsnære buksedragter og leg med egen kønsidentitet, men da 70’erne gik på hæld, og 80’erne tog over, var pailletter og guldglimmer for alvor blevet allemandseje for begge køn.

Michael Jackson og Madonna blev forbilleder for pompøs 80’er-glamour med voluminøse læder- og pailletjakker, funklende cocktailkjoler og dramatiske skulderpuder, og begge musiklegenders ånd svæver i år over kollektionerne. Så favn ekstravagancen, og giv pokker i normcore-tendenser.

Kylie Minogues hotpants

Den australske sangfugls guldhotpants i videoen til 2000’s Spinning Around blev næsten lige så populære som hittet selv. De har siden toppet afstemninger over de mest ikoniske modeøjeblikke i historien.

Davis Bowies kostumer

Med sin kamæleonske leg med musikgenrer og fandenivoldske sceneshows, som alteregoet Ziggy Stardust indvarslede Bowie i 70’erne en ny æra for mere flydende kønsroller i modebilledet. Både hetero- og homoseksuelle kunne eksperimentere med og udtrykke sig igennem glamrockens eskapisme.

Bianca Jaggers røde pailletkjole

70’er-stilikonet og Mick Jaggers ekskone var aldrig bleg for at stjæle spotlyset på Studio 54 – i denne overdådige, røde pailletkjole cementerede Bianca sin position som nattens ukronede glam-dronning.

Michael Jacksons pailletjakke

Han havde fundet den i sin mors klædeskab – pailletjakken, Michael Jackson bar ved sin legendariske Motown-tv-optræden i 1983.