© The First Lady/Paramount+

Her er USA’s 5 bedst klædte præsidentfruer

Tre af historiens mest indflydelsesrige præsidentfruer – Michelle Obama, Betty Ford og Eleanor Roosevelt – bliver skildret i Susanne Biers nye serie 'The First Lady'. I forbindelse med premieren har moderedaktionen dykket ned i arkiverne og fundet frem til USA’s fem bedst klædte præsidentfruer – lige fra Jacqueline Kennedy til Hillary Clinton.

Fortællinger, som giver et kig ind bag facaden i USA’s øverste top, hitter i disse år – lige fra thrilleren House of Cards til Veep, som er et spydigt, men til tider også skræmmende præcist portræt af det politiske miljø i landet i dag.

Nu har endnu en ny fortælling meldt sig på banen, og der er denne gang tale om et værk fra den danske instruktør Susanne Biers hånd: nemlig The First Lady, som netop har haft premiere på TV2 Play, og som går tæt på tre distinkte og ikoniske amerikanske førstedamer (Michelle Obama, Betty Ford og Eleanor Roosevelt spillet af henholdsvis Viola Davis, Michelle Pfeiffer og Gillian Anderson, der kan ses på billedet ovenfor), som på hver deres måde har sat et aftryk på samfundet omkring dem.

Foruden politisk engagement er førstedamerne også ofte kendt for deres garderober, som har betydet, at kvinderne har opnået status som stilikoner både under og efter deres tid som præsidentfruer – og vi har her fundet frem til fem af de mest kendte, som du nok allerede kender, og som bestemt godt kan tåle et gensyn.

'The First Lady' kan ses på TV2 Play. Kræver tilkøb af Paramount+.

Indholdsoversigt

  Jacqueline Kennedy (1929-1994)

  Jacqueline Kennedy, også kendt som Jackie O., er ikke bare blandt historiens bedst klædte præsidentfruer, men også gået over historien som et sandt modeikon.
  Da vi først lærte Kennedys stil at kende, bar den præg af 1960’erne kjolesnit med den tilhørende lille pilleæskehat, der hurtigt blev hendes kendetegn.
  Op gennem 1970’erne fulgte hun dog tidens mode og gik i trenchcoats, brede bukser og ikke mindst store solbriller, som hun lagde navn til – og som stadig i dag refereres til som ‘Jackie O.-solbriller’.

  Lady Bird Johnson (1912-2007)

  Du tænker muligvis ikke, at Lady Bird Johnson er et stilikon, der går over historien. Hun er dog det, man kan kalde en ‘American classic’. Hendes stil afspejler nemlig sydstaternes mere ‘praktiske’ look, og vi vil for altid huske hende for sine jordfarvede suits, skjorter og stråhatte.

  Betty Ford (1918-2011)

  Ensfarvede kjoler og kinakraver er nok noget af det, vi husker Betty Fords stil bedst for. Modsat Jackie O. var hendes stil ikke kendetegnet af den tidsperiode, hun var førstedame i – men hun klædte sig formelt og opsigtsvækkende og faktisk meget lig samme måde, vi ofte ser præsidentfruer og ikke mindst royale gå klædt i dag: konservativt, aldrig (for) udfordrende og feminint.

  Hillary Clinton (1947-)

  “Et enkelt jakkesæt, ofte sort, med en farverig skjorte under.”

  Sådan beskrev Clinton selv sin stil i et interview, da hun selv gik efter præsidentembedet i 2016. I hendes tid som præsidentfrue afspejlede hendes politiske engagement også hendes stil: Hun gik oftest klædt i nedtonede gevandter, men med små fashionable detaljer som stiletter, ekstravagante knapper som vist på billedet herunder eller et par mere diskrete stiletter.

  Nancy Reagan (1921- 2016)

  ‘The Reagan Red’ kendetegner Nancy Reagans stil mere end noget andet. Hun var oftest iklædt rød fra top til tå og i Chanel-inspirerede jakkesæt – og så var hun tro mod amerikanske designere såsom Carolina Herrera og Adolfo, der var kendt for at adoptere den europæiske stil a la Yves Saint Laurent og Coco Chanel.