Hold øje med: Kreiman

Få svar på alt, hvad du skal vide om perler af Maria Kreiman, der er indehaver af perle- og smykkeforretningen, Kreiman

NAVN: Maria Riis Kreiman

ALDER: 39 år

BAGGRUND: Født i Novosibirsk, Rusland. Flyttede til København i 1999.

FORTÆL OM DIN FORRETNING:
“I 2013 købte jeg en juvelerbutik i Birkerød. Kort efter mødte jeg Kira Kampmann, ejer af Marc’Harit og en af de største perleimportører i Danmark og Norden.

Kira præsenterede mig for de mest fantastiske og imponerende perler, som jeg faldt pladask for, og senere samme år deltog jeg i et kursus, hvor jeg lærte at vurdere perlernes ægthed, kvalitet og værdi, skelne mellem forskellige perlearter og meget mere."

HVORFOR PERLER?
“Der er et oldgammel udtryk om perler: ‘Queen of Gems, Gem of Queens’. Den er meget rammende. Der er noget royalt over perler, og en enkelt perlekæde kan forvandle enhver kvinde til en dronning. Perler kaldes også for ‘levende smykkesten’, og det var nok dét, som fascinerende mig mest.

Hver eneste perle er produceret af en levende organisme – en perlemusling, som i øvrigt for mit vedkommende skal have et godt liv, hvis perlen skal havne i min butik, og er unik. Så selv om perlen er hvid og rund, og måske ligner alle de andre perler, har den alligevel sin unikke historie og, bogstavelig talt, sin egen fingreprint. Det er det omvendte af masseproduktion, og alene det er nok til, at jeg er vild med det.”

HVIS JEG IKKE ALLEREDE EJER PERLER, HVILKEN STYLE ER SÅ ET GODT FØRSTE KØB? “De fleste starter med beskedne ferskvandsperler. Det er som regel det billigste og desværre også tit det eneste, folk kender fra forretninger. Men generelt kan man starte med hvad som helst – Tahiti-perler, South Sea-perler, Akoya-perler, Cortez-perler – bare du kan lide dem.

Det vigtigste er dog, at du køber perler et sikkert sted, hvor personalet er i stand til at forklare dig, hvad præcis det er, du køber. Der er alt for mange indfarvede lavkvalitetsperler til alt for høje priser. Det optimale er, at du får et certifikat. Så er du 100 procent sikker på, hvad du betaler for.”

HVAD ER SÆSONENS PERLE-MUSTHAVE FOR DIG? Personligt er jeg helt pjattet med golden South Sea, som eksempelvis den her – eller den her. Guldfarven er 100 procent naturlig, fra den ‘guldlæbede’ South Sea-musling. Farven er perfekt til sommerteint.

Det sidste nyt er de graverede perler. De er ret seje og nogle bestemte mønstre kaldes 'tatoveringer'. Tatoverede Tahiti-perler har traditionelle maori-mønstre. Jeg får flere tatoverede Tahiti perler løbende.”

GODT AT VIDE OM PERLER:

1 // Kulturperler er perler, som opstår i muslingen under kontrolerede forhold. De fleste perler i dag er kulturperler.

2 // Naturperler er de perler, der opstår i den vilde musling spontant. Kun én ud af 15.000 vilde muslinger bærer på en perle i dag. Ikke overraskende, at naturperler koster millioner.

3 // Ægte perler findes stort set i alle regnbuens farver. Farverne er afhængige af perlemuslingens art og perlemorens farve på den indvendige side af muslingeskallen.

4 // Vigtigt! Ferskvandsperler findes kun i hvide og lyserøde nuancer. Alt andet er kunstigt indfarvet og er meget lidt værd. Pas på at ikke overbetale for dem.

5 // De runde perler er altid de dyreste. Hvis du kan lide irregulære former, kan du score kassen.

6 // Hvis du vil have ægte naturperler, men ikke har en million eller to til at betale, er Keshi-perler et rigtig godt valg. Keshi-perler opstår spontant, som naturperler, men i opdrættede muslinger, på perlefarmer.

7 // Alle mollusker kan producere perler – også vinbjergsnegler og konkyljer. De fleste af dog ikke pæne og har ikke kommerciel værdi.