© Daniel Stjerne

14 danskere, der har defineret 2018

2018 går på hæld, og sikke et år, det har været. Her kan du møde en stribe fantastiske personligheder, som har markeret sig ekstra meget det forgangne år

I månedens Costume, der er på gaden nu, ser vi nærmere på nogle af de personer og brands, der har gjort sig særligt bemærkede i løbet af 2018. Et år, hvor der både har været plads til bryllupper, babyer, økonomisk fremgang og store drømme.

Her får du en lille smagsprøve på artiklen 'Året der gik' i form af små uddrag af interviews med nogle af de medvirkende.

Sebastian Jessen

Efter en pause på fem år har skuespilleren Sebastian Jessen både spillet hovedrollen som Kristian i den prisbelønnede film Mens vi lever og den bærende hovedrolle som desertøren Esben i vinterens store danske drama I krig og kærlighed.

“Som 12-årig fik jeg min første rolle i børnefilmen Albert. Det blev startskuddet til en lang række roller, men da jeg var midt i tyverne, skete der noget. Jeg så hverken gammel nok ud til at spille mand eller ung nok ud til at spille ung, og der kom derfor færre og færre tilbud om castings. Så der opstod en form for momentum i min karriere. Selvom det ikke var planlagt, tror jeg, at årene væk fra filmscenen var rigtigt gode – både for mig og for publikum. Det har givet mig mulighed for endelig at smide identiteten som ham børneskuespilleren. I de fem år, hvor jeg har holdt pause fra film, har jeg mistet min far og er selv blevet far. Begge hændelser har påvirket mig dybt. Så jeg er kommet mere moden tilbage og har fået et følelsesmæssigt bagkatalog, som jeg bruger i mit arbejde.”

Trine Kjær

Kirkeklokkerne har i den grad lydt på Instagram i 2018, hvor mange af de største danske influencere er blevet gift. Trine Kjær gav sit ‘ja’ til radioværten Nicholas Kawamura i en drøm af en specialdesignet Stine Goya-kjole.

“Om morgenen blev jeg hentet af min far i en cykeltaxa. Brylluppet foregik på Frederiksberg, hvor vi bor, og det var noget helt særligt at køre ned ad Frederiksberg Allé, hvor jeg til daglig går tur med barnevognen, og vinke til naboer og min lokale købmand. I kirken havde vi fået et af vores yndlingsbands, Liss, til at spille sangen Always, og i stedet for orgel gik jeg ind – og vi gik sammen ud – til cello og klaver, der spillede interludiet til All of the Lights med Kanye West. Bagefter holdt vi reception og senere en lille intim middag, før alle tog en partybus til Copenhagen Skatepark, hvor 100 mennesker stod klar, og vi festede til den lyse morgen.”

Petra Nagel

At være ægte og ærlig er drivkraften i alt, hvad tv-vært Petra Nagel kaster sig ud i – også når det handler om noget så sårbart og intimt som at være gravid og føde.

“For hvert program har jeg mærket en stigende opmærksomhed, og i 2018 toppede det helt klart. Før kiggede nogen, nu kigger alle, ikke mindst når jeg kommer gående med barnevognen med min søn Pelle Emil. Jeg forstår det godt, for jeg har jo for pokker født for åben skærm. De mange nysgerrige blikke i Super Brugsen og 6A er jo ikke jordens undergang, men jeg ville da gerne være det foruden. Jeg kan godt mærke, at jeg kigger mere og mere ned i jorden, når jeg er ude i offentligheden. Det er prisen, jeg betaler for at bruge mig selv i mine programmer. Men den er det værd, og heldigvis er opmærksomheden aldrig negativ. Folk er simpelthen så søde, og det gør mig da både glad og professionelt stolt, at mine programmer betyder noget for nogen.”

Læs resten af artiklen i det nye Costume, hvor du også kan møde flere spændende danskere og blive klogere på de ting og tendenser, der har været med til at definere 2018.