© Isabella Lenshardt

20-årig iværksætter, selvskabt millionær – og model på 158 centimeter

Anna Lykke har altid været bevidst om, at hun var anderledes – og vendt det til en styrke. Vi har taget en snak med den 20-årige model, som netop har solgt sin første millionvirksomhed

20-årige Anna Lykke er et godt eksempel på, at man kan hvad man vil. Selvom hun ikke har de klassiske modelmål og blot er 158 centimeter høj, er hun i stald ved modelbureauet Le Management og har booket en kampagne for makeupgiganten L’Oréal Paris. Og så er hun, trods sin unge alder, allerede en garvet iværksætter, der i år solgte sin nystartede virksomhed for et millionbeløb.

Vi har taget en snak med powerkvinden, der har opnået og oplevet mere på 20 år, end de fleste når på et helt liv.

© Charlotte Ea

Jeg voksede op i …

“… en lille vestjysk by ved navn Ringkøbing, hvor der ikke var mange, der så ud som jeg. Da min tvillingesøster og jeg var otte måneder gamle, blev vi adopteret fra Etiopien. Min opvækst var præget af kærlighed, gode venner, sodavandsfester i fritidsklubben og sommeraftener ved fjorden i en provins, hvor alle kendte hinanden og man kunne gå trygt over gaden.

Jeg var altid bevidst om, at jeg var anderledes, men det var ikke noget, jeg opfattede som negativt – jeg tror altid, jeg har formået at vende det til en styrke. Jeg var den, der turde sige det, de andre ikke turde. Jeg var min egen, og det respekterede folk. Jeg elskede at sidde på skraldespandene og læse Harry Potter, jeg gik i bare tæer året rundt, og efter ottende klasse skiftede jeg til eliteskole, hvor jeg spillede fodbold på højt plan for DBU og jeg blev endda udtaget til landsholdet.

I gymnasiet længtes jeg efter at prøve noget andet, så jeg besluttede at droppe ud og flytte til København for at prøve lykken, impulsiv som jeg er. Her bor jeg i dag og arbejder som model hos Le Management og iværksætter, og selvom jeg aldrig tror, jeg flytter tilbage til Ringkøbing, er jeg glad for min jyske baggrund og de værdier, den har givet mig – og jeg elsker at tage hjem på besøg til fjorden og naturen, som jeg ofte savner i København.”

Jeg blev iværksætter, fordi …

“… jeg havde lyst at starte min egen forretning. Jeg sad oppe talløse nætter og googlede mig frem til nyttige oplysninger og guides omkring, hvad det krævede at blive iværksætter, hvordan man startede en virksomhed og så videre.

Jeg startede helt fra bunden, og iværksætterverdenen åbnede sig langsomt for mig. Jeg lærte spændende mennesker at kende, som kunne lide min energi. Jeg networkede mig til et job som tekstforfatter for en lokal webshop og arbejdede hjemmefra.

Til sidst endte jeg med at ville prøve kræfter med min egen første virksomhed, da jeg følte, at jeg havde tilstrækkelig med viden fra både egen research, erfaring og netværk til at starte. Jeg startede et onlinebureau, som leverede tekster og grafisk arbejde til virksomheder. Det blev startskuddet og jeg har siden været involveret i adskillige projekter. Det tog mig et år fra jeg droppede ud af skolen, og intet anede om iværksætteri, til at jeg byggede min første millionforretning (det veganske tandblegningsprodukt Coalcure, red.).”

Jeg elsker iværksætteri, fordi …

“… at jeg har mulighed for skabe min egen vej og give plads til skæve tanker. Her er det okay at være anderledes og tænke anderledes. Jeg er helt klart en type, som elsker at iværksætte.”

© Charlotte Ea

Det bedste ved at være model er …

“… at få lov til at møde så mange spændende mennesker. Jeg har også oplevet at møde mennesker, som jeg er blevet enormt inspireret af, eller som jeg ses meget med den dag i dag. Det er generelt bare en spændende branche, fordi folk er mega kreative og det er så fedt. Derudover føler jeg mig vildt godt tilpas foran kameraet, og jeg elsker at være på.”

Det mest udfordrende modeljob, jeg har haft var …

“… uha, det er svært. Jeg er ikke den typiske model og har ikke lavet så vildt mange jobs, men jeg kan huske min reklame for L’Oréal Paris, hvor de pludselig bad mig om at danse foran kameraet. Det var altså vildt grænseoverskridende og mærkeligt i et rum med over 20 mennesker, som bare kiggede på én. I starten var der sågar ikke musik på, og så skulle jeg bare stå der og vippe lidt frem og tilbage mens der blev filmet.”

Jeg elsker mennesker, der …

“… er helt igennem ÆGTE. Det er så fedt, når man bare tør at være anderledes og stå ved det.”

Min værste side er …

“… at jeg tit prøver at løse problemerne selv. Jeg skal lære, at det er ok, at man ikke kan klare alt selv og at man ikke altid skal være den bedste og skjule sine svage sider. Nogle gange kan folk jo faktisk relatere bedre til dig og lide dig mere, hvis de kan se, at du også er et menneske, som fejler.”

Mit bedste tip til dig med en iværksætterdrøm er …

“… at man ikke ‘bare skal springe ud i det’. Det gør ikke noget at tænke sig om først. Jeg ville ønske, at jeg havde været lidt mindre impulsiv, da jeg startede. Det havde bestemt sparet mig for en masse tid, ubehagelige situationer og en masse penge. Find en naturlig balance, for du kan selvfølgelig ikke planlægge alt på forhånd.”

Om 10 år …

“… lever jeg måske af opstartsprocesser, hvor jeg bare starter ting op og så sælger det videre. Jeg er ikke god til at lave det samme i alt for lang tid ad gangen.”