3 designere, du skal kende

Den danske modescene byder på mange dygtige designtalenter. Vi har taget en snak med tre kvinder, hvis tøj ikke er til at komme uden om denne sæson

Disse 3 designere kan du ikke komme udenom

3 designere

© PR Lærke Andersen

Hvad inspirerer dem? Hvem drømmer de om at klæde på? Og hvordan er det egentlig at vinde en stor modepris? Vi har talt med tre danske designtalenter, du skal kende.

Cecilie Bahnsen

En torsdag aften i oktober sidste år blev det slået fast, at Cecilie Bahnsen er en af Danmarks største designkometer. Den dag modtog hun den prestigefyldte pris Dansk Design Talent-Magasin Prisen 2016. Med prisen fulgte 500.000 kroner og et modeshow ved Københavns modeuge i februar i år. Cecilie Bahnsen flyttede tilbage til Danmark i 2015 efter at have boet i London i syv år, hvor hun tog en masteruddannelse fra Royal College of Art og arbejdede for John Galliano og Erdem. Med ydmyghed over for sit håndværk og traditionelle teknikker som kviltning og broderi kredser Cecilie Bahnsen om detaljer som blomsterbroderier på transparente stoffer for at skabe nye mønstre og tekstiler.

HVORDAN VAR DET AT VINDE DANSK DESIGN TALENT-MAGASIN PRISEN?

“Prisen var en utrolig bekræftelse i at tro på, at det virkelig kan lade sig gøre. At skabe et nyt, stærkt dansk mærke med masser af designkvalitet, personlighed og ambitioner.”

HVAD INSPIRERER DIG LIGE NU?

“Det er ofte en enkelt detalje, der bliver inspiration for en hel kollektion – for eksempel i min efterår/vinter 2016-kollektion, hvor sløjfer enten var broderet eller vævet ind i kjolerne eller brugt som lukninger i stedet for knapper og lynlåse. Jeg er også inspireret af samspillet mellem feminine detaljer og kontrasten mellem de maskuline og rene silhuetter. Det har i min forår/sommer 2017-kollektion blandt andet udmøntet sig i oversize herreskjorter med dekorative flæsekanter, hvor skjorterne får et feminint udtryk på trods af deres drengede silhuet.”

HVEM DRØMMER DU OM AT KLÆDE PÅ?

“Jeg er nok ikke den eneste, der har forelsket mig i Millie Bobby Brown, der spiller karakteren Eleven i tv-serien Stranger Things. Jeg er vild med hendes teenagelook, og at hun både er drenget og feminin på én gang. Samtidig kunne det også være cool at klæde Winona Ryder fra samme serie på. Hendes look i 90’erne var fantastisk, og hun har stadig et stærkt udtryk.”

3 designere, du skal kende

cecilie

© Cecilie Bahnsen

Tilde Bjerregaard

Bag det sofistikerede og minimalistiske mærke Clouds står danske Tilde Bjerregaard, tidligere designer for Noir og Gestuz. Hendes eget mærke med det poetiske navn består af tidløse kollektioner i enkle snit og lette materialer som uld og silke.

HVAD ER FORKLARINGEN PÅ NAVNET CLOUDS?

“Clouds are The Cloths of Heaven. Noget i den retning skrev den engelske digter W. B. Yeats. Clouds er tekstilerne på himlen. Det er ro og drømme og en lyst til at springe ud i skyerne og mærke, hvor bløde de er. Jeg ønskede at skabe et brand med den følelse og stemning.”

HVAD ER DINE VISIONER FOR CLOUDS?

“Mode handler i dag om tempo og antallet af kollektioner. Clouds er en pause fra støj og modens høje hastighed. Læn dig tilbage, og kig på, at skyerne passerer over dig. Min vision er at skabe et alternativ til det hurtige tempo.”

HVAD INSPIRERER DIG LIGE NU?

“Vi arbejder med fast definerede rammer, hvor vi tager udgangspunkt i loungewear, og alt, hvad vi laver, er baseret på kroppen og bevægelse. Og så har vi fokus på bæredygtighed – lige fra levetid og kvaliteten af produkterne til ressourceforbrug, logistik og valg af leverandører.”

3 designere, du skal kende

cecilie1 leetn5iaxldqwjxzb

© Clouds

Lærke Andersen

I 2010 blev Lærke Andersen uddannet fra den anerkendte britiske designskole Central Saint Martins. Siden har hun arbejdet for både Henrik Vibskov, Stella McCartney og Louis Vuitton, før hun i 2015 lancerede sin egen kollektion. Lærke Andersen fusionerer sportstøj med arbejdstøj i for eksempel figursyede kedeldragter, og ofte bryder hendes design med forståelsen af traditionelle, feminine silhuetter. Med sit funktionelle og æstetiske udtryk rammer Lærke Andersen grænselandet mellem det maskuline og feminine, der præger modebilledet netop nu.

HVAD INSPIRERER DIG LIGE NU?

“Jeg er vild med folk, som tør have en humoristisk og legende tilgang til deres personlige stil, og som ikke nødvendigvis bevæger sig i modeverdenen. Derfor forsøger jeg at skabe en kontrast og uforudsigelighed i brandets udtryk – for eksempel når jeg kombinerer sportstøj med perlelignende print.”

HVORFOR ØNSKER DU AT UDFORDRE DEN FEMININE KØNSIDENTIFIKATION?

“Det er ikke et bevidst mål eller ønske, jeg har. Det er bare blevet sådan ud fra en simpel fascination af herretøj som kontrast i et feminint univers. Der er så meget power og statement i mødet mellem herresilhuetten og den kvindelige figur, at det er blevet til en form for metode eller dogme, jeg arbejder med.”

HVAD HAR DET BETYDET FOR DIG AT ARBEJDE HOS HENRIK VIBSKOV OG LOUIS VUITTON?

“Hos Vibskov var det altid følelsen af at have det sjovt og arbejde intuitivt med design. Hos Louis Vuitton var det mere et spørgsmål om præcision, evnen til at se ud over kørende trends og have et fast anker i mærkets tradition. Kombinationen har givet mig en masse personlig erfaring og en designtilgang, der er drevet af en høj arbejdsmoral krydret med leg og intuition.”

3 designere, du skal kende

cecilie2

© Lærke Andersen