© OSCAR MEYER

Amina Farrah: “Alting behøver ikke at være perfekt fra begyndelsen”

Begynd et sted, for ellers risikerer du aldrig at få begyndt. Sådan lyder mantraet for designer, model og butiksansatte Amina Farrah, 29 år, der har stiftet mærket Mogall Studios, opkaldt efter hendes somaliske bedstefar. Denne sommer lanceres den første minikollektion af enkle, minimalistiske styles, men allerede nu arbejder Amina på den næste kollektion, hvor hun i endnu højere grad vil mikse Skandinavien med Afrika i sine unikke detaljer.

“Når jeg går på gaden, lægger jeg altid mærke til de helt små detaljer på forbipasserendes tøj. Sådan har det været, siden jeg var helt lille. Et overraskende snit bag på en kvindes jakke, en finurlig syning på et par herrebukser. Jeg kan blive helt opslugt af at kigge efter sådanne ting, der skiller sig ud. Enkelt, minimalistisk tøj, hvor der er et eller andet, som kun kan spottes af den opmærksomme beskuer.

Så længe jeg kan huske, har jeg været optaget af mode, men jeg kommer fra en kultur, hvor det at være designer nok mere bliver set som en hobby end et rigtigt arbejde. Derfor turde jeg ikke sige højt for mig selv i mine teenageår, at jeg ville være designer, men så flyttede jeg fra Jylland til København, hvor jeg fik job i en tøjbutik og begyndte at arbejde som model. På den måde stiftede jeg bekendtskab med tøj i forskellige professionelle sammenhænge. Jeg begyndte at sy, ofte inspireret af tøj, jeg så på andre. Min iver var stor, men da resultatet ikke altid blev, som jeg ville have, begyndte jeg for alvor at undersøge designskoler i København og søgte ind på Fashion Design Akademiet, hvorfra jeg blev færdig i 2018. I løbet af de mange lange dage og sene aftener og nætter, hvor jeg sad bøjet over min symaskine på skolen, begyndte min familie og mine venner at tage min drøm mere seriøst. Nok fordi de kunne se, hvor seriøst jeg selv tog det.

I starten troede jeg, at det var nemt at starte eget brand. Jeg vidste slet ikke, hvor meget man skal igennem. Bare det at oprette et firma, finde leverandører i udlandet, lave hjemmeside og strategi. Der er så meget, jeg har skullet sætte mig ind i, siden jeg stiftede Mogall Studios. Og der er ikke andre end mig til at gøre det. Det kan være udfordrende, men samtidig har jeg aldrig været i tvivl om, at jeg vil lave mit eget en dag. I stedet for at tænke, at jeg skulle have alt på plads, når jeg lancerede min første kollektion, har jeg valgt at tage babysteps. Man skal jo starte et sted, så her til sommer lanceres Mogall Studios’ første minikollektion, der består af ti helt enkle items, som jeg i fremtiden kan bygge videre på.

“På mange måder repræsenterer Mogall mit liv med to verdener i én”

Navnet Mogall stammer fra min bedstefar. Det var hans fornavn og er et gammelt somalisk navn, som jeg faktisk altid har haft i tankerne, når jeg drømte om at lave mit eget mærke. På mange måder repræsenterer Mogall mit liv med to verdener i én. Jeg kommer oprindeligt fra Somalia, men er opvokset i Danmark. Med Mogall Studios vil jeg bruge den inspiration til at mikse lidt fra begge verdener.

Jeg kan rigtigt godt lide skandinavisk minimalisme, så det er her, jeg lægger fokus, men de små detaljer i form af tekstiler, print, mønstre, snit eller farver finder jeg i mine afrikanske rødder. Det bliver først i min næste kollektion, at mødet mellem Afrika og Skandinavien bliver tydeligt. Den kommende minikollektion er mere ‘safe’, da jeg gerne vil lave noget, som mange først og fremmest kan se sig selv i.

I øjeblikket arbejder jeg i butik og som model, samtidig med at jeg bygger mit brand op. Jeg kan godt lide at lave forskellige ting, men mit mål er, at Mogall Studios om fem år er vokset i en sådan grad, at jeg kan være hundrede procent selvstændig og kun fokusere på det. Jeg vil ikke lave masseproduktion, men drømmer om at ligge i få udvalgte butikker til modebevidste kvinder og mænd, der ligesom mig fokuserer på detaljer og sætter pris på en lille lomme eller syning, der skiller sig ud og giver et twist.”

BEDSTE RÅD TIL ANDRE

Vær tro mod dig selv. Før man bliver en del af modebranchen, er det sindssygt vigtigt, at man kender sig selv og sine værdier og ved, hvornår man skal sige fra. Ellers risikerer man nemt at miste sig selv.
Hav et positivt mindset, og tag ikke alting for seriøst. Det gør det hele meget nemmere, også når man synes, man står over for noget, der kan føles helt uoverskueligt, hvilket man ofte føler som iværksætter.
Start småt, start et sted. Alting behøver ikke være perfekt fra begyndelsen, for så kan man blive ved med at udskyde og aldrig komme i gang.