Anne Mette Kirk: “Et nej er ikke et nederlag”

Drop forventningerne, så bliver du ikke skuffet. Stil dig til rådighed for livet, omgiv dig med folk, der hepper på dig, og brug de nej’er, du uundgåeligt møder, som drivkraft. Det er bare nogle af de råd, livet har lært forfatter Anne Mette Kirk. 1. april er hun aktuel med ‘Blæst’, tredje roman i den populære spændingsserie om politiassistenten Marc Abildgaard, og lige nu kan du møde hende i det nye afsnit af Costumes podcast ‘Mit bedste råd’.

Anne Mette Kirk

Anne Mette Kirk

© Luka Roné

Hør Mit bedste råd med Anne Mette Kirk her.

  1. “Hvis det kilder i maven, så gør det. Når jeg skal træffe en beslutning eller overveje en ny mulighed, så lukker jeg øjnene. Og hvis det kilder bare en smule i maven, så ved jeg, at jeg skal kaste mig over udfordringen. Jeg tror, at den, som vinder i livet, er den med flest oplevelser. Det må aldrig være frygt for at mislykkes, der holder dig tilbage.”

  2. “Husk, du ser ikke tingene som DE er – men som DU er. Alle vores oplevelser i livet er farvet af vores eksisterende situation. Hvis du synes, din veninde arbejder for meget eller for lidt, bruger for mange penge eller for få, så handler det typisk ikke om hende, men om noget i dig selv. Undersøg, hvad det er. Jeg mærkede flere gange et lille stik af jalousi, når jeg læste om kvinder, som havde udgivet romaner. Det gav næsten sig selv, hvad jeg måtte i gang med: at skrive mine egne bøger.”

  3. “Du er for evigt et work-in-progress. Det er nemt at give sig selv nogle overskrifter. For eksempel: Jeg er doven, dårlig til at sige fra eller noget i den stil. Men disse selvvurderinger er jo bare øjebliksbilleder. Jeg har for eksempel altid sagt om mig selv, at jeg ikke havde nogen tålmodighed og ikke ejede forretningssans. I dag har jeg skrevet tre romaner, nummer fire er på vej, og min egen virksomhed kører ret så fint.”

  4. “Du har ikke krav på en skid. Du kan kun blive skuffet, hvis du opbygger høje forventninger til, hvordan noget skal forløbe. Om det er dit bryllup, udgivelsen af en bog eller de første måneder på en barsel. Jeg forsøger at droppe forventningerne og tømme hjernen for hjemmebryggede forestillinger. Du kan nemlig ikke blive skuffet, hvis du bare er i nuet og er taknemlig for alt det, der rent faktisk lykkes.”

  5. “Et nej er ikke et nederlag. Bare en mikroskopisk omvej. Det er ingen af os, som går gennem livet uden at få en gigantisk mængde nej’er og afvisninger. Det kan være drømmelejligheden, ønskejobbet eller personen, du er forelsket i, som ikke bliver en del af dit liv. Jeg har med årene lært, at selvom et nej kortvarigt kan både svie og smerte, så er det bare en lille omvej. Du har kun brug for et eneste ja for at dine drømme indfris. Så stil dig frem og stil dig til rådighed for livet. Og ryst nej’et af dig, skrig det ud eller gør som mig: brug det som en stærk drivkraft.”

“Livet stinker nogle gange, og du behøver ikke at skjule det. Hverken for dig selv eller andre”
  1. “Omgiv dig med mennesker, som hepper på dig. Du ved det godt. Inderst inde kan du sagtens mærke, hvilke personer i dit liv, som gør dig tryg, og som du ringer til, når du står i lort til halsen. Omgiv dig med mennesker, som ikke dømmer og ikke har skjulte dagsordner. Du behøver ikke mange i din omgangskreds – du har bare brug for de rigtige, og når du finder dem, så hep endnu mere tilbage igen.”

  2. “Ta’ aldrig imod gode råd. (Og giv dem heller ikke!) Gode råd er noget, man beder om – ikke noget, som skal smaskes ud i andres ansigter. Hvis min veninde eller søster har det svært, så spørger jeg dem altid, hvad de har brug for specifikt fra mig. Er det en skulder at græde ved? En gåtur i snestormen? Eller at få udfordret deres beslutninger? Lad det være op til personen i krise. Jeg har det derfor også en smule ambivalent med at nedskrive mine råd i dette format, så husk endelig at disse leveregler er farvet at mine samlede erfaringer og ikke nødvendigvis dine.”

  3. “Vær noget for mange – ikke bare de nærmeste. Det er nemt efter år med isolation og lockdown at putte sit fokus på de allernærmeste familiemedlemmer og venner. Men se, om du kan hæve blikket bare en smule. Jeg siger ikke, at du skal blive bedste venner med hele dit yogahold eller invitere din cykelhandler og grønthandler til nytårsaften (selvom det egentligt lyder meget sjovt). Jeg siger bare, at vi godt må smøre glæde og komplimenter ud på hele vores dag og alle dem, vi møder.”

  4. “Få dig en hobby. Du er ikke kun dit arbejde, din familie eller din vennekreds. Du er en hel person med masser af kvaliteter og finurligheder. Find noget i dit liv, som du udelukkende gør for dig selv. Måske du vil opdage nye sider af dig selv? Det var sådan, jeg begyndte at skrive mine bøger. Som i dag ikke længere er en hobby, men mit arbejdsliv. Så nu har jeg kastet mig over at få genopfrisket mit spanske sprog. Via en app og snart forhåbentligt på et undervisningshold. Det bliver nok ikke min levevej, men hvem ved?”

  5. “Det er okay at være pisseulykkelig. En gang mente jeg, at livet handlede om at have så mange lykkelige øjeblikke som muligt. Men jeg har ændret den tilgang. Nu er det vigtigste for mig at leve et meningsfyldt liv. Det betyder, at jeg giver mig selv bedre plads til at være ked af det og føle sorg. Svære perioder i vores liv skal ikke bare hastes igennem. Erfaringen har vist mig, at hvis jeg tillader mig at være ulykkelig, så rejser jeg mig også op hurtigere igen. Livet stinker nogle gange, og du behøver ikke skjule det. Hverken for dig selv eller andre.”

  6. “Bevar din nysgerrighed. Det er så nemt at have fordomme og tro, at vi har regnet hele verden ud fra lige præcis vores position. Men ender vi der, så lukker vi verdenen omkring os. Mød i stedet alle dine medmennesker med nysgerrighed og ønsket om at forstå dem. Jeg lover dig sjovere samtaler, nye perspektiver og - hvis du er forfatter - masser af inspiration til de næste mange bøger.”