© Josephine Lochen

Asta Fjellhagen: Min karriere som keramiker startede som en leg

Den 21-årige model og keramiker fortæller om sin tilgang til kunsten, og hvad der inspirerer hende allermest

Asta Fjellhagen er 21 år og arbejder på forskellige selvstændige projekter. Hun sidder blandt andet på værksted på Nørrebro, får undervisning i Roskilde af Vibeke Rytter (keramiker og arkitekt, red.) og er i gang med at finde ud af, hvilken kreativ uddannelse, hun vil starte på.

Vi har taget en snak med den unge model og keramiker.

Hvor længe har du været i gang?

“Jeg startede med at arbejde med ler for godt et år siden til et keramikkursus. Jeg har altid følt mig kreativ, men har aldrig rigtigt været tålmodig nok til at tegne og male. Da jeg fik leret mellem hænderne, blev det helt terapeutisk for mig – jeg kunne slippe alle tanker og bruge min krop på en anden måde. I sommer, da kurset sluttede, blev jeg tilbudt en plads i mine venners værksted på Nørrebro. Jeg købte en bunke ler, og så gik jeg ellers bare i gang med at lave keramikvaser. Det hele startede egentlig mest som en leg, men da mine kreative venner gav god respons på de ting, jeg lavede, tænkte jeg, at jeg måske skulle forfølge det.”

Hvordan vil du beskrive din kunst?

“Nysgerrig og legende. Jeg arbejder meget umiddelbart. Ofte sker der det, at jeg får en idé til en vase og dens form, men i løbet af processen med formgivningen ændrer den sig og bliver til noget helt andet. Jeg er i gang med at finde min stil, så jeg eksperimenterer meget med forskellige former og måder at skabe sjove og skæve vaser på. Nogle er klassiske, hvor andre bliver mere spraglede. Hvis jeg tænker for meget over det, jeg laver, bliver jeg nervøs og går for meget op i det, og så er der ikke længere plads til at eksperimentere. Når jeg bliver lidt ligeglad med det, jeg har lavet, gør jeg bare et eller andet, jeg tror er godt, og det giver ofte pote i form af en ny måde at lave en sjov glasur på eller en ny måde at tænke vaser på.”

© Josephine Lochen

Hvor støder man på din kunst?

“De keramikvaser, jeg laver lige nu, er mest bare for at lege. Hvis folk kan lide det, vil jeg gerne sælge det, men jeg laver det, fordi jeg synes, det er sjovt.”

Hvad inspirerer dig?

“Jeg er meget inspireret af blomster og naturen. Derfor er jeg også meget optaget af at forme vaser, som gør det at have en blomsterbuket til noget mere end bare at sætte den i en vase. Mine vaser lægger op til, at du overvejer, hvilke blomster du køber, og hvordan du stiller dem i vasen. Blomsterne og vasen bliver et kunstværk i sig selv.”

© Josephine Lochen

Hvor er du om et år?

“Lige nu laver jeg selvstændige projekter – det er helt vildt sjovt, men også hårdt. Jeg kan mærke, at det vil være godt for mig, hvis der bliver skabt rammer omkring min kreative kunnen. Så om et år vil jeg gerne være startet på en kreativ uddannelse – jeg skal bare lige finde ud af hvilken en, og om jeg kun har lyst til at fokusere på at arbejde med ler, eller om jeg også vil bevæge mig over i andre materialer som træ og metal.”