
Bea og Julie Fagerholt om ligheder, forskelle og søsterskab
Selvom der er 19 år mellem søstrene Bea og Julie Fagerholt, har de et meget stærkt bånd. Mød dem i et ærligt interview om familie, arbejde og den ting, de misunder mest ved hinanden
AfTrods en aldersforskel på 19 år har søstrene Bea og Julie Fagerholt et meget stærkt bånd, der kun er blevet stærkere, som årene er gået, og de har indtaget nye roller i hinandens liv. Da Bea var lille, blev hun passet af Julie, og da hun blev lidt større, passede hun Julies børn.
I dag er de hinandens bedste rådgivere og siden januar sågar kolleger i Julie Fagerholts nye designsamarbejde, H2OFagerholt. Det er deres far, der har lært dem at sætte familien før alt andet, og efter han gik bort i begyndelsen af året, er familien blot rykket endnu tættere sammen.
Hver sin generation
- januar 1988 stod Nils Fagerholt i sit køkken på Valkendorfsgade og smurte madpakker. Hans kone var rimeligt presset af veer, fordi hun skulle til at føde deres tredje fælles barn, men ‘maden er jo hæslig på hospitalet’, syntes Nils, så hun måtte lige vente. Et par timer senere kom Bea Fagerholt til verden.
“Min mor var jo ved at kvæle ham: ‘Det er NUU’,” siger Bea, der i dag er 31 år.
“Jeg har aldrig tænkt over, at Julie var meget ældre end mig. Man bliver jo bare født ind i en familie, og så har man de søskende, man har. Jeg havde fire, da jeg blev født,” siger Bea, som er uddannet fra CBS, og som efter igennem flere år at have skrevet om mode og skønhed i øjeblikket bestrider fire jobs på en gang, blandt andet er medstifter af sitet To The Moon Honey, stylist på freelancebasis og kollega til sin søster.
Men det vender vi tilbage til.
“Vi er sådan en afrikansk stamme. Det er kun folk, der har kendt os i mange år, der fatter, hvordan det hænger sammen. Ellers giver de bare op,” siger Bea.
Ordet halvsøster har Bea og Julie aldrig brugt om hinanden. “Vi tænker aldrig på, at vi er ‘halve’,” siger Julie.
“Det er heller aldrig noget, vi er blevet gjort opmærksom på, selvom jeg altid godt har vidst, at du havde din egen mor,” siger Bea. Julies mor var nemlig altid velkommen til jul i Beas familie og omvendt, fordi ingen børn skulle sidde juleaften og føle, at de manglede deres mor.
“Vores far er altid gået op i, at vi skulle have det godt sammen som søskende,” siger Bea.
“Der skulle ikke være konflikter, vi skulle ikke være uvenner, og der skulle ikke være nogen dårlige ting. Så vi har altid været tætte.”
“Jeg kender også Julie som kreativ: Du skal ikke have for mange restriktioner eller bindes for meget. Du skal have lov til at være fri, og det kræver en forretningsmand, der har den forståelse. Mange ser bare tal, og det er ikke det, Julie er drevet af,” siger Bea.
Men H2O havde en forretningsmand, der forstod Julie, og under modeugen i januar lancerede mærket H2OFagerholt deres første kollektion, som i øvrigt er blevet til med Julies datter Bex som meddesigner og model. Salget stod Bea for. Et stykke tid inde i processen blev hun nemlig hyret af en af cheferne, ikke af Julie, til at varetage salget af H2OFagerholt på det danske marked.
For Bea er det en stor ære at få lov at være med i H2OFagerholt.
“Og et stort ansvar. Men vi er et lille team, er meget trygge og hjælper hinanden, så jeg er ikke nervøs,” siger Bea.
“Jeg har jo aldrig tænkt over, at Julie har både firma, er selvstændig og har små børn. Jeg har ikke skænket det en tanke, hvordan det kunne hænge sammen. Det er først nu, hvor jeg selv står i det, at jeg forstår de ting. Og så er det dejligt, at Julie forstår min situation,” siger Bea.
“Jeg kan tydeligt huske, da Julie kom op til mig på Riget, efter jeg havde født, og sagde: ‘Nu er du mor’, som om hun bød mig velkommen i den her nye verden. Nu havde vi også det tilfælles, og det har givet endnu ny dimension til Julies og min relation.”
Afsked med familiens samlingspunkt
Nils Fagerholt, som var uddannet arkitekt, underviser på Kunstakademiet og professor i industrielt design, og som sammen med sin anden kone, Beas mor, bestyrede den danske filial af tøjbutikken Agnes B, døde i januar, 85 år gammel. Ham kan Julie og Bea snakke længe om, hvad de også gjorde, hele familien samlet, i dagene inden han gik bort. Og nu, i tiden efter.
Julie: “Når vi var i Paris, skulle vi altid ind til den lille dame, der havde en speciel foie gras, og hen hos honningedamen. Vores far lærte os at købe lidt, men godt. Også af tøj. Når vi var i London, skulle vi have cottoncoats, og i Paris Cacharel-kjoler.”
Bea: “Jeg havde sådan en læderskoletaske i god kvalitet, men jeg ville hellere have en Java-bag, så en dag byttede jeg og kom hjem med Henriettes selvlysende skoletaske. ‘Tilbage igen’, sagde min far.”
Bea: “Der skal også meget til, før jeg er tilfreds.”
Julie: “Han er der jo i os alle sammen og de ting, han har givet videre, selvom han er fløjet afsted. Efter vi har mistet ham, er det bare endnu vigtigere at tale om ham, og det bringer os endnu mere sammen i familien.”
Bea: “Siden begravelsen har jeg slet ikke set nogen veninder. De har alle sammen skrevet og ringet, men jeg kan slet ikke være social endnu – med andre end min familie. Dem har jeg til gengæld været sammen med hver dag. Det giver lidt sig selv, at vi har brug for at være sammen. Vi er i den samme proces og har alle den der tomhedsfornemmelse efter at have mistet vores far. Og vi har alle sammen meget brug for at snakke om ham, sammen.”