Birgitte Hjort Sørensen: “Man skal hjælpe dem, der er særligt udsatte"

Skuespillerinden er ambassadør for Red Barnet og har stor respekt for den måde, hun kan påvirke sine fans positivt – blandt andet til at hjælpe mennesker i nød

Hvad var din krog ind til velgørenhedsarbejde?

“På mit første møde med Red Barnet, som jeg er ambassadør for, fortalte de mig om børnearbejde – for eksempel i Bangladesh. Det er en kompleks størrelse, hvor man ikke bare kan komme med vores vestlige principper og sige, at børn ikke må arbejde.

For mange familier er det nødvendigt, at børnene arbejder, og forholdene er så ekstremt anderledes end herhjemme, så det gælder faktisk mere om at sætte nogle regler for, hvordan og hvor længe børnene skal arbejde, og krav om uddannelse undervejs. Ellers ender mange af pigerne i sexindustrien, og drengene som børnesoldater.

Det var virkelig en øjenåbner for mig, og jeg er meget optaget af, hvordan vi kan finde måder at samarbejde på og få det til at fungere for de børn. Man skal hjælpe dem, der er særligt udsatte, og det er især børn og unge.”

Hvor vigtigt er det for dig at være involveret i velgørenhed?

“Det er tilfredsstillende for mig, fordi det tager fokus væk fra mig og min offentlige rolle, er et frikvarter fra mig selv og samtidig giver utroligt stor mening for mig. Jeg føler en forpligtigelse i og med, at jeg har fået en del følgere på de sociale medier – især af unge piger.

Ved 100-året for kvinders valgret postede jeg noget om, hvor vigtigt det er at stemme, og der var der en ung kvinde, der skrev, at hun ikke før havde stemt, men havde gjort det på grund af mit opslag. Det var ret fantastisk.

Min stemme er også kun en stemme, men det er et eksempel på, at når den bliver hørt af en anden, så er det jo netop en stemme – og det kan være med til at flytte noget.”

Hvad kan udfordringerne være ved at lave velgørenhed?

“Jeg kan blive overvældet af, hvor meget der er at gøre, og hvor mange steder man kunne tage fat. Sådan tror jeg, mange har det, men hvis vi alle sammen gør lidt, kan vi måske arbejde os hen mod en bedre verden med nogle bedre forhold.”

Læs om flere andre inspirerende kvinder, der ikke bare snakker om at gøre en forskel, men rent faktisk gør det i det nye Costume, der er på gaden nu.