Interview med Bitte Kai Rand

Bitte Kai Rand: “Jeg er til gummistøvler og brillanter”

Vi tog en snak med Bitte Kai Rand før hendes show under den københavnske modeuge. Kom tæt på den ikoniske danske designer, hvis livsfilosofi er værd at kopiere

“Jeg kan ikke lide det perfekte.”

Sådan lyder det fra Bitte Kai Rand, som vi mødte backstage under Copenhagen Fashion Week i anledningen af designerens catwalk-comeback.

Fire år er gået, siden Bitte sidst afholdt show under den københavnske modeuge, men hun er stadig helt den samme – og gudskelov for det.

Her kan du komme tæt på den ikoniske danske designer, hvis livsfilosofi er værd at kopiere.

HVORFOR ER DU TILBAGE PÅ SHOWKALENDEREN I ÅR?

“Fordi der ikke er konkurrence mere. Der var nogle, der fik den ærgerlige idé at lave en liste med on og off schedule, så nogle shows lå oveni hinanden og folk skulle vælge, hvad de ville se. Det skabte en åndssvag konkurrence. Jeg mener, vi skal støtte hinanden. Det er jo fedt, der er så mange til at vise, og det mener jeg også, er til gavn for modeugen.”

HVORDAN HAR DET VÆRET AT FOREBREDE ET SHOW IGEN?

“Det har været totalt luksus for mig. For det første har jeg nogle superdejlige mennesker omkring mig, som har lavet alt det hårde arbejde, og jeg har fået lov til at lege med kollektionen og prøve den af. Vi putter lidt ekstra på for at understrege vores temaer – det er så sjovt at lave.”

DET LYDER SOM OM, DU HAR SAVNET DET?

“Ja! Og jeg har også savnet at få lov til at se mit eget show. Jeg har jo været sådan en prinsesse, som altid får lov til at se det, så jeg står aldrig og gemmer mig derude bagved.”

Interview med Bitte Kai Rand

Modellerne får parykker på før Bitte Kai Rands modeshow.

DIT BRAND HAR EKSISTERET SIDEN 1981. HVORDAN OVERLEVER MAN LÆNGE SOM BRAND I EN BRANCHE, DER HANDLER OM FORNYELSE?

“Jeg fornyer mig jo også – ligegyldigt om jeg laver tøj eller var advokat. Man fornyer sig og man vokser, så i virkeligheden kæmper jeg ikke for at forny mig, det sker helt af sig selv. Men det er også vigtigt for mig at være genkendelig, selvom jeg udvikler mig. Det er jo mig, der har designet i alle de her år, så der er heldigvis en stil, som går igen. Jeg har en portion kerneværdier, som jeg altid har med mig. Først og fremmest elsker jeg, når ting er uhøjtidelige, legende, eksperimenterende og ikke alvorlige. Det skal være kontrastfyldt – jeg kan ikke lide det perfekte.”

HAR DU ET RÅD TIL SPIRENDE DESIGNERE MED SAMME DRØM?

“Jeg kan kun sige, at de skal følge deres hjerte og deres ild. Det er det, der driver værket. Og de skal være så tro mod deres egne ønsker og følelser. Det er jo det, man lever af og på, så hvis man begynder at skulle lave en gættekonkurrence om, hvad andre vil have, så er det ikke sjovt mere.”

Interview med Bitte Kai Rand

Backstage inden showet er der travlt, men humøret er højt.

DIN STIL ER BLANDT ANDET KENDT FOR GRAFISKE FORMER, LÆKKER STRIK OG FUNKTIONALITET. ER DET OGSÅ TRÅDEN I DIN NYE KOLLEKTION?

“Det vil det nok altid være. Komfort og funktionalisme er jo blandt mine kerneværdier. Jeg synes ikke, det er sjovt at tage tøj på, der ikke er rart at have på, og det er der ikke nogen grund til. Det vigtigste for mig er, at man har det godt i mit tøj. Det grafiske kan jeg slet ikke stå for og print giver en kontrast, så det rene bliver brudt op. Jeg er til gummistøvler og brillanter, og jeg er til stribede T-shirts med strutskørter, fordi hvis du kører silke-på-silke eller smør-på-smør, er det ikke særligt spændende.”

Interview med Bitte Kai Rand

To looks fra Bitte Kai Rands forår- og sommerkollektion 2018.

KAN DU KNYTTE ET PAR ORD TIL DEN NYE KOLLEKTION?

“Kollektionen hedder Ethno Techno, fordi modebilledet har været meget præget af det etniske, der er så smukt og frodigt. For at bløde det lidt op, har vi blandet lidt tekno og moderne materialer ind i kollektionen, så det spiller lidt mod hinanden. Vi arbejder altid med temaer og denne gang er temaet ‘De fire elementer’. Vi starter med en vandafdeling, så går vi i jordafdelingen, og så har vi luft, som underbygges med farver, print og blomster, mens det luftige er det hvide og transparente og masser af stof, som vinden tager i. Ild er det sidste element, som vi bruger i højsommerkollektionen, der ikke vises nu.”

HVAD SYNES DU OM DEN MÅDE, DANSKERNE KLÆDER SIG PÅ? HVAD ER GODT – HVAD MÅTTE DER GERNE VÆRE MERE AF?

“Jeg synes, at det danske folkefærd er ret smukt, så vi slipper afsted med alt det basic, der er på mode i øjeblikket. Jeg ville ønske, at folk ville lege lidt mere, klæde sig mere ud og klæde sig efter deres humør, så viser man også mere, hvem man er, og hvordan man har det.

I dag så jeg en helt vidunderlig kvinde på Nørreport station. Hun var oppe i årene, hun var gråhåret og hun var iført kæmpe hørbukser og en sweater, der stumpede. Hun så helt fantastisk ud og jeg tænkte ‘Yes, mere af det!’”

Interview med Bitte Kai Rand

Den vilde kjole med slæb lukkede Bitte Kai Rands show.

DU NÆVNTE TIDLIGERE, AT DU STYRER UDENOM DET PERFEKTE. KAN DU UDDYBE DET?

“Det er ikke spændende at se det, man forventer. Jeg kan godt lide at overraske. Hvis man for eksempel kommer i en rullekravesweater med bar ryg. Det er ulogisk, overraskende og sjovt. Hvis man har et hjem fyldt med antikviteter, så drukner de i hinanden. Men hvis man har noget moderne, så står der en antikvitet og shiner. Man får mere øje på ting, hvis man mikser, ellers bliver det hele så blegt.”

HVAD KAN VI FORVENTE AF DIG I FREMTIDEN?

“Jeg bliver ved med at lege. Det kan være, at jeg udvikler mig, men jeg har ikke lyst til at forandre mig. Så det bliver nok bare mere af mig!”