helsematilde tabuet om ensomhed veninder
© Emily Spiro

Blogger bryder tabuet: “Jeg manglede veninder og savnede det dagligt”

Matilde Trobeck er ikke bange for at bryde tabuerne – derfor har vi taget en snak med hende om ensomhed, sorg og hvor svært det kan være at finde en veninde

Matilde Trobeck har de sidste ni år haft bloggen Helsematilde.com, hvor hun deler sin hverdag med sine læsere. Men modsat mange andre profiler på sociale medier, så lukker Matilde Trobeck sine læsere ind i alle afkroge af sit liv – også dér, hvor det gør ondt. Bloggeren taler nemlig også om alt alle de ting, som vi har lært, at man ikke taler om.

Behovet for at bryde tabuer fik sidste sommer Matilde til at oprette Facebook-gruppen 'Find en veninde', som i skrivende stund har over 12.000 medlemmer. Som så mange andre har Matilde oplevet ensomme perioder i sit liv, og Facebook-gruppen er skabt for at kvinder, der føler sig ensomme, kan forme nye venskaber.

Gennem arbejdet med Facebook-gruppen har Matilde hjulpet utallige piger med at bryde tabuet, og derfor er hun blevet indstillet til Fællesskabsprisen 2018, som hylder velfærdssamfundets usynlige helte.

Vi har taget en snak med Matilde Trobeck om nomineringen, ensomhed og venskaber.

Du er blevet indstillet til Fælleskabsprisen på baggrund af 'Find en veninde'-gruppen på Facebook. Hvorfor besluttede du dig for at oprette gruppen?

“Jeg oprettede gruppen, fordi jeg igennem flere år havde modtaget mange henvendelser fra piger og kvinder, som følte sig ensomme og manglede veninder, og som ikke anede, hvad de skulle stille op. I de første mange år mødtes jeg med pigerne, som skrev, men der kom flere og flere og det tog for meget tid fra mine egne veninder, og jeg måtte indse, at jeg ikke kan redde hele verden.

Men jeg følte et ansvar og derfor lavede jeg gruppen en sensommeraften sidste år. For at give de piger, som jeg ikke kunne mødes med, en mulighed for at finde en veninde eller en at træne sammen med.”

Hvad ønsker du at opnå med denne Facebook-gruppe?

“Jeg ønsker, at ensomhed ikke bliver et tabu imellem os, og at det bliver almindeligt at tale om. Og jeg ønsker at bygge broer mellem mennesker og give dem mulighed for at finde hinanden.”

Matilde Trobeck

© Emily Spiro

Hvordan kan det være, at så mange går rundt og føler sig ensomme?

“Fordi det er tabu og fordi vi ikke siger det højt. Vi har så travlt hele tiden og bruger så meget tid på sociale medier, hvor vi ser andre være sammen med hinanden – det kan forstærke ensomhedsfølelsen. Vi vil så gerne være perfekte og gode til alting, og venner og netværk er tegn på succes og status. Men det er svært at finde veninder, hvis man ikke siger højt, at man mangler én.”

Har du selv følt dig ensom og manglet en veninde?

“Jeg oplevede, at jeg i starten af 20'erne ikke havde mange veninder tilbage. Jeg havde fast kæreste og var færdiguddannet og mange af mine veninder var under uddannelse, så vi var lidt forskellige steder i vores liv. Jeg manglede en veninde at tale om pigeting med, en at lave ting sammen med, som ikke var min kæreste. Jeg manglede virkelig veninder og jeg savnede det dagligt.”

Hvad gjorde du for at slippe fri fra din ensomhed?

“Da jeg blev single efter syv år gik det op for mig, at ansvaret lå hos mig selv. Så jeg forsøgte at være åben og imødekommende, selvom det var vildt grænseoverskridende.

Det at finde en veninde er lidt som at finde en kæreste: kemien og timingen skal være der, og dét er svært at finde. Jeg forsøgte ikke at miste håbet, selvom jeg fik nogle afvisninger. Jeg gav meget af mig selv og brugte meget energi på det. Så startede jeg til crossfit, hvor jeg fik tre gode veninder, som i dag er nogle af de tætteste, jeg har.”

Matilde Trobeck

© Emily Spiro

Hvorfor tror du, at vi har så svært ved at række ud til andre mennesker, når vi føler os ensomme?

“Fordi det er pinligt at sige højt. Så hellere sidde i sin lejlighed alene og gemme sig væk. Men alle kan være ensomme og derfor er det så rart at tale om, fordi alle ved, hvordan det føles.”

På din blog og Instagram-profil er du ikke bange for at tale om tabuiserede emner såsom ensomhed, sorg og kropsidealer. Har du altid været så modig?

“Jeg ser ikke mig selv som værende modig. Jeg føler egentlig bare, at jeg påtager mig et ansvar, som jeg bør, når så mange følger med i mit liv. Sociale medier er fantastiske, men de kan også være meget overfladiske. Jeg vil ikke bilde mine følgere ind, at mit liv er fantastisk, for det er det ikke altid. Langtfra. Jeg vil ikke se anderledes ud på billederne, end jeg gør i virkeligheden. Jeg ville blive et ulykkeligt menneske, hvis jeg levede i to verdener.

De helt unge piger skal ikke kigge på min profil og føle, at de ikke kan leve op til mig og mit liv. Jeg vil gerne give dem noget ægte og relaterbart, så de ikke føler sig alene.”

Har du selv ligget under for tabuerne?

“Jeg har helt klart selv engang ligget under for tabuerne, men da jeg mistede min lillebror blev det nok for mig. Det var så ensomt, at jeg ikke kunne fortælle og vise andre, at jeg var i sorg. Og jeg tænkte, at der måtte være andre, der havde det ligesom mig. Derfor gik jeg i gang med mit eget oprør.”

Matilde Trobeck

© Emily Spiro

Har du et godt råd til alle os, som går rundt og føler, at vi ikke er gode nok?

“Jeg har mange, og det er nok dét spørgsmål, jeg oftest får stillet. For mig virker provokation og vrede som en drivkraft. Det kan ikke være rigtigt, at vi lever i et land, hvor man må klistre struttende silikonebryster på busserne og vise os kvinder, at sådan bør vi se ud. Og hvis vi ikke gør, så kan det fikses.

Jeg vil ikke være med til det, derfor gør jeg oprør. Jeg vil gerne have mere fokus på de indre værdier; Hvordan jeg er at være sammen med, om jeg er en god veninde og en god datter.

Alting har sin start. Første gang i bikini er altid den værste, men så bliver det nemmere og nemmere. Forsøg at opdag, hvornår du taler grimt til dig selv. For mig handler det altid om noget andet; Når jeg er stresset eller har en konflikt, så taler jeg grimt til mig selv.

Jeg vil ikke bruge mit liv på at hade mig selv, for jeg vågner alligevel ikke op i morgen med lange, slanke ben uden strækmærker. Jeg er god nok, som jeg er – og dem, der ikke kan se det, de kan så være fri.”

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF