Chanel No 5 jewelry
© CHANEL

Chanel No 5 formet i perler og diamanter

Nu kan du ikke bare dufte af den parfume, som var det eneste, Marilyn Monroe iførte sig, når hun sov. Nu kan du også tage den om halsen og i ørerne. Chanels ikoniske duft Chanel No 5 fylder nemlig 100 år i år, og det fejrer modehuset blandt andet med en eksklusiv smykkekollektion, hvor Chanels Jewelry Creation Studios designdirektør, Patrice Leguéreau, har omsat duften til 123 forskellige smykker. Vi har mødt designeren til en snak om kollektionen.

Hvad var udfordringen ved at omsætte parfumen No 5 til smykker?
“Uha, det er et stort spørgsmål, for No 5 er jo langt mere end ‘bare’ parfumen. Det er også alle de historier, der har samlet sig om duften i løbet af de 100 år – al den kultur, som omgiver parfumen; alle de kreationer, parfumen har inspireret kunstnere, filmskabere, skuespillerinder og celebrities til gennem tiden; alle de events, som er blevet afholdt i forbindelse med de forskellige No 5-lanceringer. Parfumen er dermed også en del af verdens kulturelle kollektive bevidsthed. Alle har deres egne minder om No 5 – uanset om de har båret parfumen selv, eller husker hvordan den har duftet på andre.

Jeg husker de annoncer, der blev lavet for No 5 dengang, jeg var teenager. På den måde har vi alle vores eget billede af parfumen, og derfor var mit arbejde på denne kollektion også meget anderledes i sit udgangspunkt. For at fejre parfumens første århundrede har vi tilføjet smykker til duften. Smykkerne er naturligvis præget af flakonens look, af de blomster, der indgår i duften som ingredienser, og selvfølgelig tallet fem. Det har været en udfordring for os i designfasen, men så sandelig også for guldsmedene, der har udført smykkerne,” siger Patrice Leguéreau.

“No 5 er jo langt mere end ‘bare’ parfumen”
Chanel No 5 Jewelry

Halskæden med den store 55.55 carat diamant var det sidste, Patrice Leguéreau designede af kollektionens 123 smykker, der hylder Chanel No 5-duften.

© CHANEL

Hvad kan du fortælle om den store diamant, som er centrum for kollektionens største halskæde?
“Oprindeligt blev diamanten fundet i det sydafrikanske kongerige Lesotho, hvor nogle af verdens største og flotteste diamanter findes i disse år. Den rå sten var oprindeligt på omkring 150 carat (30 gram, red.). En større sten kunne være slebet ud af den, men vi valgte at lade en 55.55 carat (nøjagtig 11,11 gram, red.) diamant slibe ud af den, fordi vi gerne ville ramme parfumens magiske tal, for også på den måde at referere til duften.

Da jeg begyndte at designe kollektionen, var det med ambitionen om at lave et mesterværk – det skulle være et unikt smykke med unikke ædelsten. I løbet af designprocessen talte vi om muligheden for at få udviklet et specielt patenteret diamantslib, som vi ville have kaldt ’No 5-slibningen’, men da vi så kom i besiddelse af den rå diamant fra Lesotho, opstod ideen om en 55.55 carat smaragdsleben diamant.

Halskæden, som diamanten er fattet i, var det sidste smykke i kollektionen, som jeg designede. Den halskæde var hele tiden drømmen. I løbet af ganske få dage fandt jeg frem til de rette proportioner, og da resten af kollektionen allerede lå færdig, vidste jeg nøjagtig, hvad jeg ville og ønskede. Mine øjne, mine hænder og mit hoved arbejdede sammen i en højere enhed – ja, faktisk kunne jeg have designet den halskæde med mine lukkede øjne, fordi jeg på det tidspunkt havde designet de 122 andre smykker i kollektionen.”

Hvordan adskiller No 5-smykkekollektionen sig fra husets andre smykkekollektioner?
”No 5 er lidt anderledes. Kollektionen rummer mange hvide og farveløse smykker, fordi alt, som omgiver parfumen (for eksempel flakonen og æsken, duften fås i, red.) – der jo er gul – er hvidt. Dog er diamantsmykkekollektionen fra 1932 den mest hvide til dato. Når jeg tænker på parfumen, ser jeg den faktisk som hvid, og det er fordi flakonen er hvid. Vi har dog stadig tilladt os selv at indarbejde nogle indslag af dybe farver i denne kollektion, og der vil altid som minimum være en lille smule rødt i enhver Chanel-smykkekollektion.”

Læs mere om Chanel No 5 her.

“Der vil altid som minimum være en lille smule rødt i enhver Chanel-smykkekollektion”
Chanel No 5 jewelry

Der er altid en lille smule rød i en smykkekollektion fra Chanel, afslører Patrice Leguéreau.

© CHANEL
Chanel No 5

Det er tydeligt at se Chanel No 5 (billedet) i kollektionens smykker.

Hvad var din største oplevelse som smykkedesigner i løbet af kollektionens tilblivelse?
”Jeg vil faktisk fremhæve tre: Den første var, da jeg rejste til Grasse (et område i Frankrig, hvor der dyrkes blomster til parfumeindustrien, red.) sammen med Olivier Polge (Chanels ’næse’, red.). Vi ankom i Grasse i slutningen af august for at opleve jasminhøsten, som overvælder én med velduft.

Den anden store oplevelse i løbet af arbejdet på kollektionen var den dag, hvor jeg første gang holdt den slebne 55.55 carat diamant i hånden – da indså jeg, at jeg havde mulighed for at realisere min drøm om den store halskæde, og at det også ville være muligt at beholde den i Chanel Patrimony-samlingen.

Den tredje store oplevelse for mig har været at se, hvordan folk modtager denne kollektion.”

Læs også om Chanel-kjolen, der har taget 900 timer at lave her.